Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

ŠKODA AUTO DigiLab China sa v Pekingu prepojil s miestnou startupovou scénou a vyvíja nové riešenia mobility a ďalších služieb. Niekoľko projektov sa už nachádza vo fáze vývoja, patrí k nim aj služba doručovania do batožinového priestoru vozidla a služba mobility pre ľudí, ktorý potrebujú podporu pri preprave. Úzka spolupráca medzi spoločnosťami ŠKODA AUTO DigiLab China, partnerskou spoločnosťou SAIC VOLKSWAGEN a inovačnými centrami koncernu VOLKSWAGEN v Číne.

Pod názvom ŠKODA AUTO DigiLab China založila ŠKODA AUTO v Pekingu ďalšiu odnož svojej inovačnej dielne, ktorá sa prepojí s miestnou startupovou komunitou, aby s ňou mohla spolupracovať na projektoch. V centre pozornosti budú stáť oblasti mobilita budúcnosti, digitalizácia a vývoj a realizácia nových obchodných modelov.

Predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO, Bernhard Maier, hovorí: „Ako v Prahe, tak aj v Tel Avive, sa oba naše DigiLaby už v startupovej komunite pevne etablovali. Čína je v celosvetovom meradle jedným z inovátorov digitalizácie. Pre nás je preto logické, že budujeme ďalšiu odnož – ŠKODA AUTO DigiLab China – aby sme v Číne získali prístup k dôležitým technológiám budúcnosti.“

Prezident spoločnosti ŠKODA China, Dr. Ralf Hanschen, dodáva: „Nový ŠKODA AUTO DigiLab China privedie naše digitálne podnikanie a služby mobility nasledujúcej generácie na miestny trh. Inovačné centrum bude ako najmladší člen rastúcej globálnej inovačnej siete vyvíjať riešenia mobility a služby pre Čínu, Európu a pre zvyšok sveta.“

So založením ŠKODA AUTO DigiLab China automobilka disponuje platformou na svojom celosvetovo najväčšom trhu, kde môže spolu s lokálnymi startupmi a kreatívnymi talentmi vyvíjať nové digitálne služby a riešenia mobility. Ako prvé z týchto troch centier bolo na začiatku roka 2017 založené ŠKODA AUTO DigiLab v Prahe, v januári 2018  zahájil prevádzku spin-off ŠKODA AUTO DigiLab v izraelskom IT-hotspote Tel Aviv – ako spoločný podnik s izraelským importérom Champion Motors. S obomi inovačnými dielňami ŠKODA trvalo posilnila svoje digitálne vývojové a inovačné kompetencie.

V roku 2019 sa v ŠKODA AUTO DigiLabe China rozbehnú zaujímavé projekty, jedným z nich je služba, ktorá umožňuje doručovanie tovaru priamo do batožinového priestoru vozidla. Tím v ŠKODA AUTO DigiLabe China intenzívne rokuje s potenciálnymi partnerskými doručovacími spoločnosťami o zahájení testovacích a pilotných projektov.

Ďalším projektom je služba „CareDriver“ pre záujemcov, ktorí potrebujú asistenciu pri preprave. Špeciálne preškolení vodiči ponúknu s vozidlom ŠKODA KODIAQ alebo SUPERB službu prevozu od dverí k dverám, aby tak doplnili medzery v preprave pacientov. Súčasne túto službu budú využívať aj súkromné nemocnice, aby svojim pacientom umožnili pohodlnejšiu a menej stresujúcu cestu do nemocnice.

Koncom marca skončil v Pekingu prvý hackaton, ktorý organizovala ŠKODA China, s názvom „Clever Mobility Services for better life“. Na dvojdennej akcii, ktorá sa konala v spolupráci s informačnou platformou a startupovým inkubátorom Innoway, sa zúčastnilo spolu 88 účastníkov, ktorí proti sebe nastúpili v rôznych kategóriách. Innoway sídli v bezprostrednom susedstve niektorých najrenomovanejších čínskych univerzít uprostred pekinského Silicon Valley – Zhongguancun – a je pre značku ŠKODA ideálnym partnerom pri realizácii strategických plánov.

Vo viac ako 40 projektoch sa ŠKODA AUTO DigiLaby zaoberajú okrem iného aj témami ako je zdieľaná ekonomika, služby mobility, digitalizácia, konektivita a elektromobilita. Rozsah je veľký: siaha od vývoja nových myšlienok a konceptov na optimalizáciu dopravných tokov až po riešenie mikromobility pre mestá.

Značky: