Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

História modelového radu OCTAVIA siaha až do roku 1959. Úspech modelu OCTAVIA v 90. rokoch bol základom následného vzostupu značky ŠKODA. Štvrtá generácia modelu OCTAVIA je priestrannejšia, bezpečnejšia, lepšie prepojená a emocionálnejšia.

V hlavnom výrobnom závode spoločnosti ŠKODA AUTO zišla z linky sedemmiliónta ŠKODA OCTAVIA. Začiatky tohto modelového radu siahajú až do roku 1959. V polovici deväťdesiatych rokov bola prvá modelová generácia modelu OCTAVIA prvým modelom značky ŠKODA, ktorý bol kompletne vyvinutý pod strechou koncernu Volkswagen. Od toho času je OCTAVIA základom úspešného rozvoja automobilky. V roku 2019 dodala značka ŠKODA svojim zákazníkom 363 700 exemplárov svojho bestselleru, v novembri mala v Prahe svetovú premiéru jeho najnovšia, už štvrtá generácia.

 Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť výroby a logistiky, zdôrazňuje: OCTAVIA je srdcom značky. Svojim úspechom od polovice deväťdesiatych rokov rozhodujúcim spôsobom prispela k premene spoločnosti ŠKODA AUTO z lokálneho lídra na medzinárodne úspešnú automobilku, ktorá sa medzitým etablovala ako veľkosériový výrobca. Aktuálne produktové jubileum je pre nás preto mimoriadna udalosť a pôsobivý dôkaz skvelého výkonu kolegýň a kolegov v oblasti výroby a logistiky.“

Pôvodná OCTAVIA veľkorysou ponukou priestoru a modernou technikou bodovala už od roku 1959. Vtedy bola ôsmym modelom značky ŠKODA s nezávislým zavesením všetkých kolies a zároveň ôsmym modelom českej automobilky po druhej svetovej vojne. Modelové označenie OCTAVIA bolo odvodené od latinského slova „octo“, čo znamená „osem“. Za dvanásť rokov výroby (sedan do roku 1964, kombi do roku 1971) vyrobila značka ŠKODA približne 400 000 vozidiel tohto obľúbeného modelového radu.

 Bestseller prichádza na scénu

Na autosalóne „Mondial de l’Automobile“ v Paríži ŠKODA na jeseň 1996 predstavila prvú modernú generáciu modelu OCTAVIA, po niekoľkých desaťročiach prvé vozidlo značky ŠKODA nižšej strednej triedy. Súčasne to bol prvý model automobilky, ktorý vznikol celkom pod krídlami koncernu Volkswagen. Dizajn a priestrannosť verzie liftback presne vystihli vkus publika, v ďalšom roku vyšlo z výrobných hál 61 000 vozidiel. Vo roku 1998 vyrobila spoločnosť ŠKODA AUTO už viac ako 117 500 vozidiel a výrobu teda takmer zdvojnásobila. Do roku 2010 vzniklo celkovo 1 440 000 vozidiel OCTAVIA prvej generácie – v posledných rokoch súbežne so svojou nasledovníčkou.

S druhou generáciou modelu OCTAVIA zahájila značka ŠKODA celosvetovú výrobu

Druhú generáciu modelu ŠKODA OCTAVIA predstavila automobilka svetovej verejnosti na ženevskom autosalóne v marci 2004. Druhá novodobá OCTAVIA plynule nadviazala na úspechy svojej predchodkyne, zákazníkov oslovovala svojim nadčasovým elegantným dizajnom a ešte priestrannejším interiérom. Model disponoval ešte väčším batožinovým priestorom a bol vybavený najmodernejšími technológiami. Popri benzínových motoroch s priamym vstrekovaním paliva, ktoré boli k dispozícii po prvýkrát, sa mohli zákazníci rozhodnúť aj pre nové šesťstupňové manuálne prevodovky alebo automatické prevodovky, vrátane priamo radenej prevodovky (DSG). Komfort jazdy zaručovala nová viacprvková zadná náprava, bezpečnosť zlepšoval systém ABS s brzdovým asistentom, ktorý bol v európskych krajinách súčasťou sériovej výbavy, ďalej štyri airbagy a nové aktívne hlavové opierky. Celkovo ŠKODA vyrobila približne 2 500 000 vozidiel OCTAVIA druhej generácie.

V roku 2005 odštartovala výroba modelu OCTAVIA druhej generácie v indickom závode v Aurangabáde, v roku 2007 rozbehol výrobu modelu pre čínsky trh závod Shanghai Volkswagen (dnes SAIC Volkswagen Automotive Co., Ltd.). Od roku 2009 schádzala táto OCTAVIA aj z liniek ruského závodu koncernu Volkswagen v Kaluze.

Premiéra tretej generácie modelu OCTAVIA

V roku 2012 predstavila ŠKODA svoj bestseller v tretej generácii a v nasledujúcom roku zahájila výrobu modelu OCTAVIA tretej generácie na Ukrajine a v Kazachstane. Vo februári 2017 automobilka model OCTAVIA výrazne prepracovala a úspešný model tak výrazne vyprofilovala. Prostredníctvom mobilných online služieb ŠKODA Connect model po prvý raz prišiel s ponukou modernej a rozsiahlej konektivity. Do dnešného dňa vyrobila spoločnosť ŠKODA AUTO približne 2 600 000 vozidiel OCTAVIA tretej generácie.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.