Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vo svojom hlavnom závode v Mladej Boleslavi vyrobila Škoda Auto už 500 000 batériových systémov. Tieto strategicky dôležité komponenty sú súčasťou plne elektrických vozidiel na platforme MEB a modelov s plug-in hybridným pohonom koncernových značiek Škoda, Volkswagen, Audi a SEAT. Dosiahnutý míľnik je dôkazom toho, že značka Škoda plní svoje ciele v oblasti prechodu k elektromobilite. Automobilka vynakladá vysoké investície do nevyhnutnej transformácie svojej prevádzky i oblastí vývoja, digitalizácie a ďalšieho vzdelávania zamestnancov. K dnešnému dňu sa podarilo zvýšiť kvalifikáciu viac ako 23 000 zamestnancov spoločnosti Škoda Auto a všetko pripraviť na požiadavky elektromobility.

Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť výroby a logistiky, hovorí: „Batériové systémy sú kľúčové pre úspešné zvládnutie našej transformácie na elektromobilitu. Významný medzník v podobe 500 000 vyrobených batériových systémov pre elektromobily na platforme MEB a plug-in hybridné vozidlá je výnimočný úspech, ktorý dokazuje dôveru koncernu Volkswagen v náš vysoko kvalifikovaný tím a potvrdzuje záväzky v oblasti elektromobility. Čoskoro ešte výraznejšie zvýšime rýchlosť a pre navýšenie dennej výrobnej kapacity otvoríme ďalšiu montážnu linku. Postupujeme tak podľa stanoveného plánu a posilňujeme význam Českej republiky ako centra pre elektromobilitu.“

Výroba batérií pre plug-in hybridné vozidlá začala už v septembri 2019

Vysokonapäťové trakčné batérie pre automobily Škoda a modely ďalších koncernových značiek Audi, SEAT a Volkswagen s plug-in hybridným pohonom (PHEV) sa v Mladej Boleslavi vyrábajú už od septembra 2019. V každej zmene sa na ploche približne 2 000 m2 strieda okolo 50 zamestnancov.

Pôsobí tu aj 13 plne automatických robotov s rôznych zameraním, napríklad pre manipuláciu s obzvlášť ťažkými komponentmi. Každých 86 sekúnd vznikne kompletná batéria pre plug-in hybridný pohon vozidiel na platforme MQB. Hmotnosť celého kompletu na konci výroby predstavuje približne 130 kilogramov.

Výroba batériových systémov pre platformu MEB bola spustená v máji 2022

V máji 2022 spustila Škoda Auto výrobu batériových systémov pre vozidlá s čisto elektrickým pohonom na platforme MEB (Modular Electrification Toolkit) koncernu Volkswagen. Komplety s kapacitou od 55 do 82 kWh nachádzajú využitie tak v elektromobiloch značky Škoda, ako aj vo vozidlách značiek Volkswagen a Audi. Okrem jednotlivých batériových modulov skladajúcich sa zo 16 či 24 článkov sú súčasťou batériového systému MEB aj vaňa s integrovaným chladiacim systémom, riadiaca jednotka batérie a ďalšie nevyhnutné elektrické komponenty. Na existujúcej výrobnej linke, do ktorej Škoda Auto investovala okolo 130 miliónov eur, pracuje približne 250 zamestnancov. V roku 2023 uvedie automobilka do prevádzky ďalšiu montážnu linku na výrobu batériových systémov pre automobily na platforme MEB a vďaka tomu sa výrobná kapacita zvýši na celkovo 1 500 batérií pre elektromobily a 800 batérií pre plug-in hybridné vozidlá. Závod tak denne opustí 2 300 batériových systémov.

Značky: