Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nové plne elektrické SUV značky ŠKODA ponúkne aj variant SPORTLINE. Interiér a exteriér zdobia výrazné čierne lakované prvky, ďalej vozidlo ponúka znížený športový podvozok a taktiež dvadsať a dvadsaťjeden palcové kolesá. V ponuke sú tri varianty pohonu s dojazdom až 527 km.

Škoda Enyaq Sportline. Zdroj: Škoda

Škoda Enyaq Sportline. Zdroj: Škoda

Nové plne elektrické SUV značky ŠKODA, vyrábané v Mladej Boleslavi, ponúkne tradičný modelový variant SPORTLINE. Čierne lakované prvky karosérie, veľké kolesá z ľahkej zliatiny a znížený športový podvozok dodávajú vozidlu ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV sebavedomý vzhľad a zvýrazňujú dynamické jazdné vlastnosti. V interiéri zaujmú športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy, trojramenný športový multifunkčný volant a dekoračné lišty v dekore Carbon. ENYAQ SPORTLINE iV ponúkne tri pohonné jednotky. Verzia ENYAQ iV 60 s výkonom 132 kW má pohon zadných kolies rovnako ako verzia ENYAQ iV 80, ktorá disponuje batériou s kapacitou až 85 kWh, výkonom 150 kW a dojazdom až 527 km v režime WLTP. Verzia ENYAQ iV 80x s výkonom 195 kW, ktorá doplní ponuku neskôr v tomto roku, má dva elektromotory a ponúka pohon všetkých kolies.

 Názov SPORTLINE označuje už tradične vozidlá ŠKODA so športovým vzhľadom a dynamickými jazdnými vlastnosťami. ŠKODA AUTO ponúkne variant SPORTLINE aj pre svoje prvé plne elektrické SUV. V ponuke budú tri varianty pohonu. Verzia ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV 60 ponúka maximálny krútiaci moment 310 Nm. Elektromotor umiestnený na zadnej náprave má výkon 132 kW. Batéria, ktorá má kapacitu 62 kWh (respektíve netto kapacitu 58 kWh), umožňuje dojazd viac ako 400 km v režime WLTP. Verzia ENYAQ SPORTLINE iV 80 má silnejšiu batériu s kapacitou 82 kWh (netto kapacitu 77 kWh) a dojazd až 527 km v režime WLTP. Elektromotor umiestnený na zadnej náprave má výkon 150 kW. Rovnakú batériu využíva aj verzia ENYAQ SPORTLINE iV 80x s výkonom 195 kW a maximálnym krútiacim momentom 425 Nm. Táto verzia má dva elektromotory a pohon všetkých kolies. Dojazd činí až 501 km v režime WLTP.

Veľmi dobré jazdné vlastnosti vďaka pohonu zadných kolies alebo pohonu všetkých kolies a športovému podvozku

ŠKODA ENYAQ iV ponúka veľmi dobré jazdné vlastnosti a dynamiku vďaka vysokému maximálnemu krútiacemu  momentu, ktorý je vďaka elektromotoru dostupný ihneď po zošliapnutí plynového pedálu a pohonu zadných kolies alebo pohonu všetkých kolies. Výborné jazdné vlastnosti sa plne prejavujú vo verzii SPORTLINE aj vďaka štandardne dodávanému športovému podvozku. Predná náprava je znížená o 15 mm, zadná náprava o 10 mm. Maximálna rýchlosť činí pri všetkých troch variantoch motorov 160 km/h. Športový vzhľad vozidla ENYAQ SPORTLINE iV zvýrazňujú kvalitné dizajnové prvky karosérie aj interiéru. Rovnako ako ENYAQ iV sa bude verzia SPORTLINE vyrábať v hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi. Ide o jediné vozidlo na báze platformy MEB koncernu Volkswagen, ktorý sa v Európe nevyrába v Nemecku.

Škoda Enyaq Sportline. Zdroj: Škoda

Škoda Enyaq Sportline. Zdroj: Škoda

Športové, čierne lakované prvky karosérie a Matrix-LED hlavné svetlomety

Robustné vozidlo ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV pôsobí ešte dynamickejšie vďaka mnohým prvkom v čiernej lesklej farbe, medzi ktoré patrí výrazná maska chladiča, lišty okolo bočných okien, strešný nosič, difúzor zadného nárazníka, nápis ŠKODA a plakety na piatych dverách. Robustné bočné ochranné lišty sú lakované vo farbe vozidla. Ďalej má vozidlo ENYAQ SPORTLINE iV špecifický predný nárazník a plakety SPORTLINE na predných blatníkoch. Sebavedomý vzhľad zvýrazňujú veľké, leštené dvadsať palcové kolesá z ľahkej zliatiny Vega alebo dvadsaťjeden palcové kolesá z ľahkej zliatiny Betria, oba varianty kolies v exkluzívnom SPORTLINE dizajne.

ENYAQ SPORTLINE iV je štandardne vybavený Matrix-LED hlavnými svetlometmi. 24 nezávisle ovládaných LED diód v každom module diaľkových svetiel umožňuje mať neustále rozsvietené diaľkové svetlá bez toho, aby boli oslnení ostatní vodiči. Pokiaľ kamera v čelnom skle rozpozná vozidlá, ale aj osoby a objekty s reflexnými prvkami, inteligentné svetlá automaticky zabezpečia, aby neboli oslnené.

Špecifický dizajn interiéru pre variant SPORTLINE

Spoločnosť ŠKODA AUTO predstavila pri vozidle ENYAQ iV inovatívny koncept interiéru s novými dizajnami inšpirovanými svetom moderného bývania, v ktorých sú použité skvele skombinované farby a materiály. Dizajnéri interiéru navrhli pre model ENYAQ SPORTLINE iV vlastný dizajn. Poťahy a strop v interiéri sú prevažne v čiernom prevedení. Vzhľad interiéru umocňujú dekoračné lišty v dekore Carbon na prístrojovej doske a vo výplni dverí. Čierny poťah na prístrojovej doske, ktorý je vyrobený zo syntetickej kože, zdobia šedé kontrastné švy. Interiér skvele opticky dopĺňajú vkladané koberce lemované paspulou  v športovej šedej farbe.

Súčasťou dizajnu interiéru SPORTLINE sú aj exkluzívne, čierne športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy. Sedadlá sú potiahnuté mikrovláknom Suedia a olemované šedou paspulou. Vozidlo ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV je štandardne vybavené trojramenným športovým multifunkčným volantom, ktorým je možné pomocou ľahko ovládateľných tlačidiel a otočných ovládačov nastavovať rôzne funkcie vozidla. Veniec volantu potiahnutý kožou zdobia šedé kontrastné švy. Spodnú časť volantu zdobí plaketa s nápisom SPORTLINE. Dizajn interiéru SPORTLINE podčiarkujú aj kryty pedálov, ktoré majú hliníkový vzhľad.

Značky: