Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

ŠKODA dlhodobo zapožičala Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach sponzorské vozidlo. Spolupráca medzi ŠKODA AUTO a technicky zameranými vysokými školami sa rozširuje. Študenti a absolventi majú vďaka spolupráci možnosť získať cennú prax či atraktívne miesto

Spolupráca medzi školami s technickým zameraním a značkou ŠKODA sa naďalej rozvíja. Začiatkom februára česká automobilka slávnostne odovzdala v priestoroch Prototypového a inovačného centra na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach sponzorské vozidlo ŠKODA OCTAVIA. To bude slúžiť predovšetkým pre služobné potreby fakulty. Značka ŠKODA v súčasnosti spolupracuje a podporuje dve univerzity na Slovensku a takmer 20 vysokých škôl v Českej republike.

Intenzívna spolupráca medzi Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach a ŠKODA AUTO prebieha už viac než 10 rokov, predovšetkým vďaka spoločnému projektu DISK s oddelením koncepčného vývoja. „Máme veľkú radosť, že sa nám podarilo túto spoluprácu posunúť ešte o krok ďalej. Poďakovanie patrí hlavne kolegom zo ŠKODA AUTO Slovensko a Auto Gábriel v Košiciach, ktorí fakulte sponzorské vozidlo zapožičali,“ uviedla Ing. Adéla Opekarová, koordinátorka spolupráce so školami v ŠKODA AUTO.

 Tento rok je to už 10 rokov, čo začala intenzívna spolupráca v oblasti vzdelávania medzi Aufeer Design (AfD) a SjF TUKE a následne v roku 2013 sa spolupráca rozšírila o kľúčového partnera ŠKODA AUTO. Celkovo za približne 10 rokov spolupráce sa nám podarilo sprostredkovať exkurziu v AfD a ŠKODA AUTO – výroba a vývoj pre viac než 460 študentov a pedagógov,“ uviedol doc. Ing. Ján Kráľ, PhD., prodekan pre vnútorné a vonkajšie vzťahy, propagáciu a informatiku Strojníckej fakulty na Technickej univerzite v Košiciach a dodal: „Napriek tomu, že sme najvzdialenejšia strojnícka fakulta od Mladej Boleslavi, je naša spolupráca veľmi intenzívna. Napríklad na projekte DISK, ktorého sa zúčastnilo viac než 140 študentov, ale aj na mnohých iných.

Česká automobilka ŠKODA AUTO dlhodobo spolupracuje s vysokými školami a univerzitami v Českej republike a na Slovensku. V rámci tohto partnerstva získala Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach na dlhodobé používanie sponzorské vozidlo ŠKODA OCTAVIA tretej generácie, ktoré bude fakulte slúžiť na služobné potreby. To zahŕňa napríklad využívanie vozidla na propagáciu štúdia na fakulte po celom Slovensku, nakoľko vozidlo disponuje ťažným zariadením a je možné zaň pripnúť prívesný vozík so študentskými prácami, ktoré boli na fakulte vytvorené a škola ich často prezentuje. Vozidlo bolo odovzdané do užívania 3. februára 2020 v priestoroch Prototypového a inovačného centra na Strojníckej fakulte za účasti zástupcov ŠKODA AUTO, Auto Gábriel, dekana Dr. h. c. prof. Ing. Jozefa Živčáka, PhD., vedenia fakulty a kolégia dekana.

Škola spolupracuje s automobilkou ŠKODA AUTO predovšetkým na už spomenutom projekte, v rámci ktorého študenti každoročne navrhujú rôzne modely diskov pre vozidlá ŠKODA. Tie prejdú v škole návrhom, výpočtami a následne obhajobou priamo v Mladej Boleslavi. „Každoročne sa nám hlási približne 50 študentov na tento dobrovoľný špecializovaný predmet v rámci vybraných predmetov. Proces prípravy už máme vyladený a vzájomne so značkou ŠKODA schválený proces a priebeh výučby. Študenti sa v rámci týchto špecializovaných predmetov zameriavajú na to, aby vedeli navrhnúť disk bez toho, aby robili chyby, ktorým by sa nevyhli, keby dané predmety neabsolvovali. Po návrhoch, ktoré robíme interne na fakulte, študenti prezentujú a obhajujú svoje výtvory priamo v sídle ŠKODA AUTO,“ vysvetlil doc. Ing. Ján Kráľ, PhD., prodekan pre vnútorné a vonkajšie vzťahy, propagáciu a informatiku Strojníckej fakulty na Technickej univerzite v Košiciach

ŠKODA AUTO v súčasnosti s vybranými školami spolupracuje nielen v oblasti vedy a výskumu, ale tiež formou poskytovania odborných prednášok, projektov, tém záverečných prác či stáží pre študentov a absolventov. Okrem toho mladoboleslavská automobilka ponúka absolventom univerzít medzinárodný Trainee program zahŕňajúci zahraničnú stáž a ďalej tiež rozvojový a motivačný program pre študentov doktorandského štúdia. „Vďaka intenzívnej spolupráci medzi značkou ŠKODA a vysokými školami, rastie aj počet úspešných uplatnení sa šikovných slovenských študentov z radov absolventov univerzity,“ hodnotí Marek Ružička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Automobilka v rámci podpory technického vzdelávania školám dlhodobo zapožičiava vozidlá, motory a ďalšie zariadenia pre efektívnejšie a kvalitnejšie štúdium.

Značky: