Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

SUPERB iV s pohonom plug-in hybrid je prvým elektrifikovaným sériovým modelom značky ŠKODA.

  • Nové vozidlá plug-in hybrid sa budú vyrábať na rovnakej výrobnej linke ako modely s konvenčným pohonom

V závode Kvasiny spoločnosti ŠKODA AUTO dnes zišiel z výrobnej linky prvý SUPERB iV. Spoločnosť ŠKODA AUTO komplexne pripravila tento závod na výrobu prvého elektrifikovaného sériového modelu v histórii a investovala do jeho prestavby približne 12 miliónov eur. Nová ŠKODA SUPERB iV s pohonom plug-in hybrid sa bude vyrábať výlučne v závode Kvasiny na rovnakej montážnej linke ako verzie modelu SUPERB so spaľovacími motormi.

Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva ŠKODA AUTO pre výrobu a logistiku, povedal: „Začiatok sériovej výroby modelu ŠKODA SUPERB iV je veľkým krokom pre budúcnosť. V uplynulých mesiacoch sme dôsledne prijali potrebné opatrenia, ktoré umožnili nábeh výroby nášho prvého modelu s pohonom plug-in hybrid v závode Kvasiny. Tým je dnešný deň aj výsledkom veľkolepého tímového výkonu.“

Na prispôsobenie závodu Kvasiny špeciálnym požiadavkám sériovej výroby prvého elektrifikovaného modelu značky, spoločnosť ŠKODA AUTO investovala približne 12 miliónov eur. Prispôsobená bola okrem iného výroba karosérie a montážna hala. Vďaka prestavbe sa dá SUPERB iV s pohonom plug-in hybrid vyrábať na rovnakej linke ako modely s konvenčným spaľovacím motorom. Pretože obidve verzie majú rozdielnu podlahovú plošinu karosérie, museli byť v oblasti výroby karosérie niektoré zariadenia prispôsobené alebo novo inštalované.

Niekdajšiu halu centra kvality automobilový výrobca úplne prestaval: na výrobu a spojazdnenie vozidiel museli byť pracoviská usporiadané nanovo. Na výrobnej linke spoločnosť ŠKODA AUTO okrem toho inštalovala ďalší zásobník na rámy podvozka, ako aj manipulátor pre vysokonapäťové batérie pohonu a 12-voltové batérie.

Okrem toho spoločnosť ŠKODA AUTO rozbehla ďalšie vzdelávanie zamestnancov pre oblasť elektromobility. Na to automobilový výrobca v Kvasinách vybudoval nové tréningové centrum, medzičasom tu novú kvalifikáciu absolvovalo takmer 5 500 zamestnancov.

Štart do novej epochy: SUPERB iV s pohonom plug in hybrid

Pohonný agregát plug-in hybrid modelu SUPERB iV, zložený z benzínového štvorvalca 1.4 TSI a elektromotora, dosahuje systémový maximálny výkon 160 kW (218 k). Dojazd s výlučne elektrickým pohonom je do 56 kilometrov podľa cyklu WLTP, v kombinácii so spaľovacím motorom je celkový dojazd 930 kilometrov. Nový pohon je k dispozícii pre línie výbavy Ambition a Style, ako aj pre SUPERB SPORTLINE a SUPERB L&K. Svetová premiéra ŠKODA SUPERB iV a novej sub-značky elektrickej mobility iV sa uskutočnila v máji 2019 v Bratislave. Spustenie  predaja je naplánované na začiatok roka 2020.

Výroba modernizovaného modelu ŠKODA SUPERB beží v závode Kvasiny spoločnosti ŠKODA AUTO od júla 2019. Okrem vlajkovej lode značky sa tu vyrábajú aj modelové rady SUV – KAROQ a KODIAQ. V roku 2018 v závode Kvasiny po prvý raz vyrobili vyše 300.000 vozidiel počas jedného roka. Vo vysoko modernom výrobnom závode pracuje približne 9.000 zamestnancov

Značky: