Elektromagnetické žiarenie je niečo, čomu sa nevieme vyhnúť a bude ho len pribúdať z rôznych prístrojov. Dlhé roky trápi vedcov aj širokú verejnosť otázka škodlivosti mobilných telefónov, smartfónov nevynímajúc. Nakoniec aj Bluetooth aj Wi-Fi či rádiový signál predstavujú zdroje elektromagnetického žiarenia.

Ako z toho teda von? Škodí nám mobil alebo nie? Škodí len za istých okolností alebo zakaždým, aj keď nie je zapnutý? Veď aj keď nie je zapnutý, dá sa vraj odpočúvať. Ešte za čias „hlúpych“ telefónov boli ľudia, ktorí keď boli doma a nevolali, vyťahovali z mobilu baterku.

Zatiaľ je to naozaj ešte krátka doba na to, aby sme mohli vydať jasné závery. Avšak už dlhé roky je to výborná téma, ako si zaistiť dobre čítaný článok alebo sledovanú tému. A verte, či nie, nezmyslov je na internete viac než dosť. Hovorí sa o rakovine mozgu, rakovine semenníkov, poškodení kože, poruchách správania a spánku, hyperaktivite. Moment. Vlastne toto všetko vás čaká aj vtedy, ak sa nebudete správne stravovať a budete jesť geneticky modifikovanú kukuricu. Že také nejete? Tak dúfajte, že ani tá krava, ktorej mlieko pijete. Poďme si teda urobiť trochu poriadok v tom, ako veľmi nám škodia smartfóny.

 

Rôzne typy žiarenia podľa jeho vlnových dĺžok

Poškodenie DNA a zohrievanie

Elektromagnetické žiarenie môžeme rozdeliť na dve hlavné skupiny. Existuje žiarenie, ktorého frekvencia dokáže ionizovať napr. tkanivá a také, ktoré to nedokáže. Hranica medzi nimi sa nachádza v spektre ultrafialového žiarenia. Frekvencia, ktorá je vyššia ako u UV žiarenia dokáže vyvolať v prvkoch chemickú reakciu. Je to žiarenie s vlnovou dĺžkou kratšou ako 10-8 metra, napríklad röntgenové alebo gamažiarenie. Smartfóny však pracujú na frekvencii, ktorá neionizuje. Nevyvoláva chemickú reakciu a nedokáže meniť DNA či poškodzovať bunky. Mobil, podobne ako mikrovlnka, nemá potrebné vlastnosti na vyvolanie chemickej reakcie v bunkách. Presnejšie, ich frekvencia je 1000-krát nižšia, ako tá, ktorá je potrebná na vyvolanie chemickej reakcie.

Frekvencia, na ktorej pracujú mobilné telefóny je zhruba 2,5 GHz. Mikrovlnky pracujú na podobnej frekvencii ako mobily alebo Wi-Fi sieť, v tzv. nelicencovanom frekvenčnom pásme. Aj preto sa tieto zariadenia môžu navzájom ovplyvňovať. Vy to však nepostrehnete, nakoľko bezdrôtové siete sú navrhnuté tak, aby si poradili s rušením vo svojom frekvenčnom pásme. Výpadky môžete badať pri kolísaní rýchlosti alebo napríklad vypadávaní signálu pri Bluetooth slúchadlách.

Elektromagnetické žiarenie rozsvieti výbojku, ak je dostatočne silné. Netreba ani priamy kontakt

Máme ťažký mozog

Zahrievanie je už iná vec. Obvykle sa zamieňa s chemickou reakciou a poškodzovaním buniek. V skutočnosti elektromagnetické žiarenie vyvoláva zmenu teploty a závislé je od výkonu a od plochy. Prúd s veľkosťou 1 A je už celkom silný, avšak neublíži vám, ak bude cez vás prechádzať dostatočne veľkou plochou. Iný prípad je, keby ste tento prúd sústredili na malú plochu, napríklad pár milimetrov štvorcových. Takisto by vám možno neublížil, ale jeho zahriatie by vás mohlo popáliť.

Ultrafialové, RTG žiarenie alebo gamažiarenie preukázateľne vyvoláva chemickú reakciu a poškodzovanie buniek.
Existujú normy upresňujúce, koľko žiarenia môžete dostať do tela,. Napríklad ľudia pracujúci na letisku sú vystavení trvalému ožarovaniu z rôznych prístrojov. Podľa hygienickej normy pre frekvenčné pásmo 2 GHz môžete trvale dostávať žiarenie na úrovni 10 W/m2 a nebude to pre telo škodlivé. Mobilný telefón má maximálny výkon 1,6 W/kg hmoty tela.

To je jeho maximálny výkon a pritom nebude žiariť sústredeným smerom, ale všetkými smermi. Keď si ho aj priložíte k hlave, stále to nebude stačiť. Nech by pokrylo žiarenie aj plochu 6 cm2, stále to bude malá hodnota. Jednoducho, je to stále pod prípustnou normou. Druhá vec je, že podľa normy sa bavíme o tom, že takto budete mať smartfón trvale pri hlave, čo je nezmysel. V úplne najhoršom scenári by sme do mozgu mohli dostať žiarenie s výkonom 4 až 5 W/kg hmoty tela. Stále málo na to, aby nám to ublížilo.

Mobilné telefóny majú udávaný SAR index (Specific Absorption Rate). Čiže koľko energie dostane kilogram hmotnosti vášho tela. Napríklad iPhone 8 má hodnotu SAR na úrovni 1,19 W/kg. Samsung Galaxy S8 má hodnotu 1,55 a Nokia 3310 (2017) má 1,49. Stále je to podlimitná hodnota oproti norme.

Vajíčka a pukance

Na internete sa objavili videá o tom, ako sa dá, resp. nedá mobilom zohriať vajce. Možno ste našli video, kde stačilo 5 minút na zahriatie vajca. V skutočnosti však výsledkom tohto pokusu boli vajca presne také, aké si ich odnášate z obchodu. Niektoré pokusy však znázorňovali vajce na tvrdo. Stačilo vajce umiestniť medzi dva smartfóny a uskutočňovať medzi nimi hovor. Po piatich minútach malo byť výsledkom uvarené vajce.

S mobilom robiť pukance? Budete hladní niekoľko dní aj keby ste ich robili vo vákuu.
Na internete sa objavili dve verzie tohto videa. Jedno ukazovalo uvarené vajce, druhé nie. Otázkou je, kto robil chybu. Vajíčko sa výkonom žiarenia, ktorý produkuje mobilné zariadenie skutočne uvariť nedá. Matematicky sa to dá vyjadriť podľa merného tepla materiálu, času pôsobenia elektromagnetického žiarenia a hmotnosti vajíčka. Vo výsledku by ste takto dokázali zohriať vajce za pár minút len o desatiny stupňov.

To na jeho uvarenie nestačí, navyše ho chladí okolie. To znamená, že aj náš mozog resp. hlava, telo a krv je ochladzovaná okolím a mozog nedokážeme mobilom zahriať tak, aby mu to ublížilo. Tam, kde vo videu urobili vajcia natvrdo, išlo o podvod a do videa už dali vajcia vopred uvarené. Natočiť niečo také je veľmi ľahké. Dôvod? Vysoká sledovanosť na YouTube a za tým peniaze.

Vajíčka na tvrdo môžu byť fajn. Ale použite na ne vodu a hrniec, nie mobil

Poďme na pukance. Video o tom, ako rýchlo sa urobia pukance z kukurice, obletelo celý svet. Nepotrebujeme základy atómovej fyziky, stačí jednoduché prirovnanie. Na prípravu pukancov v mikrovlnke potrebujete asi 1 minútu a mikrovlnka má výkon 1000 W. Ako dlho by ste museli posielať elektromagnetické žiarenie do malej plochy kukuričky, kým by z nej bol pukanec? To pri maximálnom výkone smartfónu 2 W a teórii, že celé toto žiarenie bude mieriť do pukanca. Nezmysel. No v každom prípade, ak by sa kukurička nestíhala ochladzovať okolitou teplotou, o pár dní by ste si pukanec možno dali. Avšak vzhľadom na ochladzovanie ho na potrebnú teplotu zahriať nestihnete.

Mobil je dobrý na telefonovanie, panvica s pokrievkou zase na výrobu pukancov

Tak zabijú nás alebo nie?

Fatalistov nateraz sklameme. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by nám mobilné telefóny preukázateľne škodili. Zistilo sa, že za vyššie spomenutými videami stála firma Cardo Systems, ktorá vyrába náhlavové súpravy s Bluetooth prepojením. Veď aj používanie handsfree bolo pri týchto videách odporúčané ako ochrana proti žiareniu z mobilného telefónu. Bluetooth ale pracuje v rovnakom pásme, ako Wi-Fi a to je 2,4 GHz. Teda je zhruba podobné ako pri smartfónoch. Po prečítaní tohto článku už viete, že bezdrôtovým slúchadlom nevyriešite nič. Jedna technológia vysielajúca žiarenie sa len vymení za druhú. Trochu pravdy tu môže byť pri použití káblového handsfree. Čomu sa ale vyhnete? Najskôr zahrievaniu, ktoré je však skôr spôsobené priamym kontaktom zariadenia o hlavu a tvár.

Ako iste viete, ešte pár rokov dozadu bolo nutné v lietadlách vypnúť smartfóny pri štarte aj pristávaní a pri lete sa dali používať len v leteckom režime. Vtedy nevysielajú žiadne elektromagnetické žiarenie.

Mobily však nevysielajú žiarenie na frekvencii, ktorá by potenciálne mohla rušiť prístroje v lietadle. Potenciálne je v tomto prípade veľmi dôležité slovíčko. Leteli ste naposledy pred dvomi rokmi? V závislosti od leteckej spoločnosti už môžete používať mobilné telefóny počas letu. Samozrejme, netreba to brať na ľahkú váhu. Rušenie tu byť môže, prax a dlhé roky sledovania však ukazuje, že riziko je malé.

V lietadlách máte dnes už Wi-Fi, z niektorých letov môžete telefonovať. Zdravotnícke pomôcky zabudované v tele sú už iná liga. Kardiologické prístroje by nemali byť mobilmi rušené, rovnako ako kardiostimulátor. Avšak, mobil môže vo výnimočnom prípade vyslať silnejší alebo nejakým spôsobom rušivý signál a činnosť srdca by mohla byť v ohrození. V tomto prípade je treba naozaj dbať na konkrétne pokyny zdravotného personálu alebo výrobcu zdravotníckeho prístroja.

Verdikt

Téma elektromagnetického žiarenia v smartfónoch a rôznych zariadeniach sa ešte neskúma dostatočne dlho. Faktom je, že kým samotný smartfón nám škodiť nemusí, môže nastať korelácia s niečím iným. Napríklad s prostredím so silným vplyvom rôznych frekvencií žiarenia. Podľa pokusov a sledovaní vychádzajú znalosti v prospech teórie, ktorá vyvracia škodlivosť telefónov a priamy vplyv na rôzne druhy rakoviny.

Iste, sú ľudia citlivejší na toto žiarenie, a tak stále odporúčame nespať s mobilom či inými zariadeniami s bezdrôtovým prenosom signálu pri hlave. Takými sú aj fitness náramky. Je to na vás a na tom, či pociťujete subjektívnu alebo objektívnu škodlivosť týchto zariadení. Po prečítaní nášho článku viete, že náramok s Bluetooth pripojením vám škodiť nebude. Elektromagnetický smog ale produkovať bude.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.