Výrobcovia sa snažia implementovať SIM kartu priamo do telefónov.

Čo urobíte ako prvé, keď si kúpite nový smartfón? Väčšina používateľov vytiahne SIM kartu zo starého zariadenia a vloží ju do toho nového. Apple a Samsung chcú tento proces zjednodušiť. Ak sa ich vízia naplní, tak po kúpe nového telefónu ho jednoducho zapnete a prihlásite sa k vášmu operátorovi. Bez nutnosti vyťahovania a vkladania SIM karty.

Obaja výrobcovia totiž diskutujú s telekomunikačnými operátormi a snažia sa presadiť nový štandard SIM kariet, ktorý sa nazýva „e-SIM„. Názov je odvodený od názvu „embedded SIM„, čo vo voľnom preklade znamená „zabudovaná“ SIM karta. Inak povedané, Apple a Samsung chcú vyrábať smartfóny, ktoré pôjdu do predaja už so zabudovanou SIM kartou. Tá bude integrovaná priamo v telefóne a možnože nebude fyzická, ale iba virtuálna.

e-SIM karty umožnia používateľom, aby sa prepínali medzi jednotlivými operátormi podľa potreby. Tak, ako to dokáže LTE verzia iPadu s tzv. „Apple SIM“ kartou vo vybraných krajinách. Apple verí, že nový štandard by mohol byť dokončený a pripravený na reálnu prevádzku už počas budúceho roka. Ak sa osvedčí, výrobcovia telefónov (nielen Apple, Samsung, ale aj ďalší) budú môcť vyrábať o niečo tenšie telefóny, pretože konštrukcia nebude obsahovať slot na SIM kartu.

Apple pred rokom predstavil svoju vlastnú SIM kartu. Je nezávislá od operátora a pripojí sa k ľubovoľnej sieti. Teraz chce SIM karty úplne zrušiť

Apple pred rokom predstavil svoju vlastnú SIM kartu. Je nezávislá od operátora a pripojí sa k ľubovoľnej sieti. Teraz chce SIM karty úplne zrušiť

S novým štandardom súhlasí podľa asociácie GSM „väčšina“ telekomunikačných operátorov, vrátane spoločností AT&T, Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica a Orange. Asociácia taktiež potvrdila, že na vývoji nového štandardu sa podieľajú Apple aj Samsung. Tieto spoločnosti však zatiaľ neuzavreli formálnu dohodu.

Sami sme zvedaví, ako bude fungovať e-SIM karta v praxi. Z pohľadu používateľa je určite praktické, ak sa nemusí starať o SIM kartu. Možnosť, vybrať si kedykoľvek operátora podľa potreby, môže byť taktiež užitočná. Telekomunikační operátori síce stratia malú barličku, ako kontrolovať zákazníkov – na druhej strane, aj oni môžu z nového štandardu profitovať. Ak ponúknu atraktívne služby s viazanosťou, používateľ nebude mať dôvod prepínať sa do siete iného operátora.

Zdroj: The Verge

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit