Televízne vysielanie môžete sledovať aj na mobilných zariadeniach a počítačoch. Služby z tejto kategórie nie sú novinkou, avšak ich počet sa na Slovensku za posledný polrok zdvojnásobil. Vyskúšali sme ich všetky.

Mobilné aplikácie, ktoré umožňujú sledovať živé televízne vysielanie bez nutnosti externej antény (iba za pomoci pripojenia do internetu), mali donedávna v ponuke iba najväčší poskytovatelia digitálnej televízie – Telekom, Orange a SWAN. Tento rok sa k nim pridali aj služby operátorov Antik, UPC a Satro. Hoci máme na Slovensku celkovo 6 „oficiálnych“ služieb mobilnej televízie, používatelia majú vo väčšine prípadov minimálnu slobodu v otázke výberu. Totiž, väčšina operátorov ponúka mobilnú televíziu ako doplnkovú funkciu. Samostatnými službami sú iba Magio GO a Antik TV GO. Aplikácie sme zoradili v abecednom poradí.

Antik TV GO

aplikacia_antik_tv_go_nowat

 

Ponuka služby Antik TV GO je pre bežného používateľa, ktorý nemá televíziu od iných operátorov, pravdepodobne najlákavejšia. Služba má jasne danú funkcionalitu a jednoduchý cenník. Cena mesačného predplatného sa pohybuje od 1,99 € (verný zákazník, predplatné na 12 mesiacov), po maximálny mesačný poplatok vo výške 2,50 € (nový zákazník, 3-mesačné predplatné).

Antik TV GO ponúka 55 TV kanálov a 42 rozhlasových staníc. Ich zoznam nájdete na oficiálnej webovej stránke služby. K dispozícii je aj 10-dňový archív pre vybrané TV kanály. Z pohľadu našinca poteší, že takmer všetky slovenské TV kanály archív ponúkajú. Výnimkou je TA3. V súvislosti s touto funkciou chválime aj šikovné filtrovanie obsahu. Používateľ nemusí vyhľadávať v TV programe, aký film a seriál bol kde odvysielaný. Namiesto toho si v položke archív vyberie napr. kategóriu „FILM“ a tie sa vypíšu v prehľadnom zozname. Výrazne to uľahčuje hľadanie a je škoda, že takúto funkciu neponúkajú aj ostatné služby.

Aplikácia umožní prehrať živé vysielanie alebo reláciu z archívu priamo pomocou mobilného zariadenia alebo na televíznej obrazovke – ak máte príslušnú službu a set-top box od Antiku. V súvislosti s prehrávaním na telefóne či tablete sme nenašli možnosť zmeny kvality prehrávania. Vopred nastavená kvalita je však na dobrej úrovni a pre potreby mobilných zariadení bohato postačuje. Operátor udáva spotrebu dát na úrovni 270 až 540 MB za hodinu. Je pravdepodobné, že dátový tok sa automaticky prispôsobuje kvalite dostupného pripojenia. Dodajme, že aplikáciu môžete využívať na 4 zariadeniach súbežne.

Antik TV GO je dostupný pre smartfóny a tablety so systémom Android a iOS. K dispozícii je aj aplikácia pre Windows 8 zariadenia (tablety a počítače). Majitelia Windows Phonov majú zatiaľ smolu. Aplikáciu sme testovali na iPade – jej dizajn je dostačujúci, aplikácia však občasne padala. Poteší dostupnosť 15-minútového demo účtu pre každého. Aj preto jej stiahnutie odporúčame.

Link na službu.

 

SWAN MULTIMEDIA

swan_nowat

SWAN MULTIMEDIA je jediná mobilná TV, ktorú môžu využívať aj majitelia smartfónov so systémom Windows Phone. Nakoľko je služba viazaná k digitálnej televízii, musíte byť zákazníkom spoločnosti SWAN. Aktivácia aplikácie funguje priamo cez set-top box a operátor účtuje poplatok 0,99 € mesačne za každé zaregistrované zariadenie.

Mobilná aplikácia umožňuje sledovať 10 slovenských a českých TV kanálov. K dispozícii je 7-dňový archív. Dizajn je veľmi jednoduchý, avšak prehľadný. Kvalitu videa nie je možné manuálne meniť, extra funkciou je možnosť uložiť aktívnu reláciu a dopozerať ju neskôr na inom zariadení alebo televízore. Je škoda, že operátor neponúka webový prehrávač alebo desktop aplikáciu pre Windows 8. Na počítači túto službu teda nevyužijete.

Ocenili by sme, ak by SWAN zabudoval možnosť nahrávania alebo obrázkový archív, ktorý ponúka v rámci svojho set-top boxu. Takýto archív má aj Antik TV GO. Aplikáciu sme skúšali vo verzii pre iPad, fungovala bez problémov. Verziu pre Android však ešte trápia nedostatky.

Link na službu.

Magio GO

Magio_nowat

Telekom sprístupnil svoju mobilnú televíziu všetkým používateľom, a to bez ohľadu na to, či majú doma televíziu Magio alebo nie. Služba sa od 1. júla tohto roka značne zmenila, je lacnejšia pre nových zákazníkov a s TV archívom v základnom balení.

Balíček Magio GO obsahuje 12 slovenských a českých TV kanálov. Do konca septembra sú k dispozícii aj 4 prémiové. Ak nemáte Magio televíziu, mobilná služba je spoplatnená poplatkom 3,98 € a obsahuje 7-dňový archív. Balíček Magio GO Premium obsahuje 35 TV kanálov. Služba je atraktívna najmä exkluzívnymi TV kanálmi, ktoré inde nenájdete. Konkrétne ide o športové kanály Digi Sport 1 až 4, ktoré počas posledných rokov vlastnili práva na anglickú Premier League a výraznejšie sa venovali aj futbalovej Lige Majstrov.

Novinkou je detský kanál ŤUKI. K dispozícii je takisto Eurosport, FilmBox Plus, niekoľko dokumentárnych kanálov a portfólio slovenských kanálov. Magio GO Premium nemá najbohatšiu programovú skladbu, ale z nášho pohľadu jej takmer nič nechýba – možno pár hudobných kanálov. Operátor plánuje v priebehu júla navýšiť počet TV kanálov na necelých 50 a hoci hudobné kanály tento mesiac neplánuje, do budúcnosti ich nevylučuje. Mesačný paušál je 5,99 €.

Používatelia s Magio TV majú prístup k mobilnej aplikácií Magio GO zadarmo, pričom dostupnosť TV kanálov je podmienená ich programovými balíčkami. Inak povedané, ak nemáte v rámci Magio TV aktivovaný Digi Sport, nepozriete si ho ani na tablete. Podobne funguje aj TV archív. Ak ho máte aktivovaný v rámci Magio TV, je dostupný aj v mobilnej aplikácii. Chválime, že Magio GO umožňuje prepojenie so set-top boxom – nahrávanie aj parkovanie programu.

Aj Magio GO môžete využívať na 3 zariadeniach. Za poplatok je možné ich počet rozšíriť. Aplikácia je k dispozícii pre iOS a Android, nechýba webový prehrávač. K dispozícii je manuálne nastavenie kvality, HD rozlíšenie však nečakajte. To však momentálne neponúka žiadna slovenská mobilná TV. Pri najnižšom nastavení kvality spotrebujete cca 150 MB za hodinu, pri najvyššom je to okolo 500 MB.

Link na službu.

 

Orange TV

Orange_nowat

Mobilná TV od Orangeu je dostupná ako doplnková služba k hlasovému paušálu, mobilnému internetu, optickej televízii FiberTV a balíkom TV Extra, resp. SatTV Extra. Cena za používanie je 3,99 € mesačne, pričom používateľ má opäť k dispozícii až 3 zariadenia. Je fajn, že operátor sa snaží motivovať používateľov mobilných služieb extra balíkom dát o veľkosti 1 GB, ktorý je určený iba pre potreby mobilnej TV. V praxi to znamená 2 hodiny sledovania pomocou mobilného internetu.

Aplikácia Orange TV má pomerne zapratané používateľské rozhranie, pretože kombinuje televízne kanály a „on demand“ služby tretích strán, ako je videopožičovňa atď. Tie ponúkajú videoobsah na požiadanie. Nestalo sa nám však, že by sme si omylom zakúpili film alebo seriál, ktorý je spoplatnený.

Zakomponovanie ďalších zdrojov videoobsahu je hlavný rozdiel oproti ostatným mobilným TV. Aplikácia tieto zdroje integruje aj vo vyhľadávaní. Našťastie, k dispozícii je položka TV, ktorá väčšine používateľov postačí, pretože obsahuje všetko potrebné – programového sprievodcu, a teda prístup k živému vysielaniu a až 31-dňovému TV archívu. Nám sa v rámci testovania podarilo prehrať maximálne 22-dňovú reláciu.

Slovenské TV kanály, resp. tie, ktoré mobilná aplikácia dokáže prehrávať, sú však v rámci položky TV umiestnené nelogicky. Používateľom preto odporúčame, aby si v nastaveniach vytvorili vlastný zoznam staníc. V rámci webového rozhrania pre počítač je všetko tak, ako má byť. Aplikácia Orange TV funguje aj vo funkcii diaľkového ovládača. Môžete si pomocou nej prehrávať relácie na set-top boxe. K dispozícii sú nadštandardné funkcie, ako je možnosť vytvorenia pripomienky, záložky alebo zdieľania relácie. Samozrejmosťou je nahrávanie programov.

Link na službu.

 

Horizon Go

horizon_nowat

Služba Horizon Go je určená iba zákazníkom operátora UPC. Služba je do 31. júla dostupná bezplatne. Od 1. augusta 2015 je spoplatnená mesačným poplatkom vo výške 1 €. Výnimkou sú používatelia digitálnej triple play služby s TV balíčkom Digital Basic a služby Digital Exclusive. Pre nich bude Horizon Go k dispozícii zadarmo.

Služba vyniká najmä ponukou TV kanálov. K dispozícii je ich až 60 a ide o variabilnejší a kvalitnejší výber v porovnaní s Antik TV GO. Dostupnosť kanálov je však podmienená vaším balíčkom digitálnej televízie UPC. Na druhej strane, Horizon GO momentálne neponúka funkciu TV archívu.

Funkcionalita aplikácie je veľmi jednoduchá. Môžete sledovať živé vysielanie dostupných TV kanálov, a to až na 3 zariadeniach. Extra funkcie nečakajte. Takisto sme nenašli možnosť nastavenia kvality, dátový tok sa prispôsobuje na základe internetového pripojenia. Zdalo sa nám, že niektoré TV kanály sa streamujú vo vyššej kvalite ako ostatné. Tie „lepšie“ nám subjektívne pripomínali rozlíšenie 480p, v iných prípadoch to bolo 360p.

Dizajn aplikácie je veľmi jednoduchý, ale účel plní. Môžete si pozrieť programového sprievodcu a vybrať si žiadaný TV kanál. Televíziu môžete sledovať na zariadeniach so systémom iOS a Android, prípadne aj cez webové rozhranie na počítači.

Aplikácia Horizon Go je z pohľadu zákazníka UPC dobrá ponuka. Chválime nízky mesačný paušál a bohatú ponuku TV kanálov, chýba nám TV archív.

Link na službu.

 

touch TV

satro_nowat

Svoju mobilnú televíziu nedávno spustil aj operátor Satro. Nazýva sa touch TV a otestovali sme ju pred komerčným spustením. Aplikácia bola v tej dobe dostupná iba pre platformu iOS a s veľmi jednoduchým dizajnom. Ten obsahuje zoznam 20 TV kanálov a prístup k živému vysielaniu a 7-dňovému archívu. Plánuje sa verzia pre Android, neskôr aj pre PC.

Aplikácia v predfinálnej verzii neponúkala programového sprievodcu. K dispozícii bolo niekoľko položiek – živé vysielanie a prístup k archívu podľa dní. Kvalita videa sa menila automaticky, na základe rýchlosti dostupného pripojenia do internetu. Zdalo sa nám, že obraz bol v niektorých prípadoch máličko ostrejší oproti konkurencii. Stále však iba v rámci rozsahu SD rozlíšenia. K dispozícii bolo aj vyhľadávanie. Či bude aplikácia prepojená so set-top boxom, nebolo možné v dostupnej verzii určiť.

Link na službu.

Názov službyPočet TV kanálovTV archívPlatformyCena
Antik TV GO55 + 42 rozhlasových stanícÁno, 10 dníiOS, Android, Windows1,99 – 2,50 € mesačne
Horizon Go60NieiOS, Android, web1 € mesačne*
Magio GO12 / 35 (Premium)Áno, 7 dníiOS, Android, web3,98 / 5,99 € (Premium) mesačne*
Orange TV19Áno, 31 dníiOS, Android, web3,99 € mesačne
SWAN10Áno, 7 dníiOS, Android, Windows Phone0,99 € / zariadenie mesačne
touch TV20Áno, 7 dníiOS, Android, neskôr webpredbežne 2,99 € mesačne

*po splnení určitých podmienok aj zadarmo

Verdikt touchIT

Na Slovensku máme momentálne k dispozícii až 6 služieb mobilnej televízie. Väčšina z nich je určená iba zákazníkom konkrétneho operátora. Je však fajn, že napr. Orange ponúka službu aj k hlasovému paušálu.

Pokiaľ klasickú televíziu nechcete, resp. ju nemáte, najvýhodnejšiu ponuku má Antik TV GO. Cena/výkon je výborná. Magio GO je atraktívna služba najmä pre fanúšikov futbalu, avšak je o niečo drahšia. Samozrejme, ak máte televíznu službu od niektorého operátora (Telekom, Orange, SWAN, UPC, Antik, Satro), situáciu to výrazne mení. Pozrite si náš cenník v tabuľke.

Dodajme, že všetky aplikácie prispôsobujú kvalitu videa dostupnému internetovému pripojeniu. Služba Magio GO umožňuje aj manuálne nastavenie. HD obraz však zatiaľ nečakajte od žiadnej z nich. Spotreba dát za hodinu je obvykle na úrovni 300-500 MB.

Ako sme spomenuli, služby sú si v princípe veľmi podobné. Líšia sa iba ponukou TV kanálov, dizajnom a sem-tam niekoľkými nadštandardnými funkciami. Ich plný potenciál využijete, ak máte príslušnú digitálnu TV, pretože vo väčšine prípadov je možné mobilným zariadením ovládať set-top box alebo manažovať nahrávky.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit