Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Program BMW a MINI Driving Experience rozširuje svoju ponuku a teraz zahŕňa aj tréning bezpečnej jazdy pre ľudí s fyzickým postihnutím. Od júla 2021 pribudne do ponuky program orientovaný na jazdu pod vedením vyškolených inštruktorov a v špeciálne upravených modeloch značiek BMW a MINI. Výber vozidiel jasne naznačuje, že dôležitú rolu hrá nielen tréning bezpečných a sebavedomých reakcií na rôzne dopravné situácie, ale aj troška zábavy. K dispozícii je model MINI John Cooper Works (kombinovaná spotreba: 7,1 – 6,8 l/100 km podľa WLTP, 7,1 – 6,9 l/100 km podľa NEDC; kombinované emisie CO2: 161 – 155 g/km podľa WLTP, 163 – 158 g/km podľa NEDC) ako aj obzvlášť športové modely značky BMW. V programe sú praktické jazdné cvičenia, ktoré zahŕňajú brzdenie, vyhýbacie manévre, slalomovú jazdu v ideálnej stope a driftovanie kontrolovaným pretáčavým šmykom v zákrutách.

„Šoférovanie je istá forma sebaurčenia, čiže aj istý druh slobody,” hovorí inštruktorka Bettina Schmidt-Kiendl, ktorá je sama na invalidnom vozíku a intenzívne pomáhala pri tvorbe nového tréningu bezpečnej jazdy. „Týmto novým programom chceme dať ľuďom s porovnateľným postihnutím radosť či zábavu z jazdy, ktorú ja zažívam každý deň.” Aby to bolo možné dosiahnuť, tréningové vozidlá boli upravené tak, že sa dajú pohodlne riadiť ručne. Obe ruky môžu celý čas zostať na volante. Pridaný kruh na volante sa používa na akceleráciu. Hneď vedľa neho je špeciálna brzdová páka. Vďaka týmto modifikáciám je s trochou praxe možné sebavedome a športovo popreháňať po tréningových plochách MINI John Cooper Works s výkonom 170 kW (231 k) aj BMW M3 Competition Sedan (kombinovaná spotreba 9,8 l/100 km podľa WLTP, kombinované emisie CO2: 224 – 223 g/km podľa WLTP), ktoré poháňa radový šesťvalcový motor s výkonom 375 kW (510 k).

Tréning bezpečnej jazdy pre ľudí s postihnutím je celodenné podujatie. Ako všetky tréningy bezpečnej jazdy z programu BMW a MINI Driving Experience, aj tento je rozdelený na teoretickú a praktickú časť. Na začiatok inštruktori vysvetľujú účastníkom dôležité základy fyziky jazdy a oboznamujú ich s upravenými vozidlami. Okrem iného ukazujú optimálnu polohu sedadla aj volantu pre bezpečnú a športovú jazdu. Potom nasledujú praktické cvičenia s MINI John Cooper Works, novým BMW M3 Competition Sedan a s ďalšími súčasnými modelmi.

Ideálne podmienky pre intenzívny tréning bezpečnej jazdy poskytuje BMW a MINI Driving Academy v meste Maisach blízko Mníchova. Tu sa účastníci učia ovládať svoje vozidlo pokojne a zručne a to dokonca aj v prekvapivých situáciách. Na rôznych jazdných povrchoch trénujú brzdenie a vyhýbacie manévre ako aj zmenu jazdného pruhu bez spomalenia. V rozsiahlom areáli sa nachádza okrem slalomovej dráhy aj okruh a kruhové plochy na precvičovanie vysoko dynamickej jazdy s kontrolovaným pretáčavým šmykom. Okrem nadobudnutia maximálnej bezpečnosti a sebadôvery za volantom si účastníci užijú aj zvýšenú radosť z jazdy počas driftovacích manévrov v športových zákrutách.

Program BMW a MINI Driving Experience ponúka široký výber tréningových kurzov pre vodičov a áut aj motocyklov navrhnutých tak, aby zlepšovali individuálne jazdné zručnosti.  Na výber sú najrôznejšie kurzy od bezpečnej jazdy pre vodičov-začiatočníkov až po tréningy jazdy v zime a na pretekárskych okruhoch pre profesionálnych vodičov. Táto ponuka, ktorá tu je od roku 1977, je dôležitým prínosom spoločnosti BMW Group k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. Tréningové kurzy pod vedením profesionálnych inštruktorov sú momentálne v ponuke vo viac ako tridsiatich krajinách po celom svete. Jazdí sa na aktuálnych modeloch značiek BMW, MINI a BMW Motorrad.

Všetky informácie o nových tréningoch bezpečnej jazdy pre ľudí s postihnutím nájdete na stránke:

http://bmw-drivingexperience.com/en/trainings/bmw-driving-experience/bmw-academy-experience/safety-training-fpwd.html

 

Značky: