Pokiaľ budete dnes potrebovať “pomoc” od slovenskej Wikipedie, tak k požadovaným informáciám sa nedostanete.

Slovenská verzia najväčšej internetovej encyklopédie bude od 21. marca na 24 hodín nedostupná. K tejto iniciatíve sa pridala aj česká a nemecká Wikipedia. Všetky tri modifikácie vypnutím svojich služieb protestujú proti návrhu smernice Európskeho parlamentu o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu, o ktorej sa má hlasovať na konci marca.

Odporcovia tejto smernice tvrdia, že jej prijatie môže obmedziť kreatívne vyjadrovanie a slobodu na internete ako takú. Printové média túto smernicu naopak vítajú. Ide podľa nich o kompromis, ktorý vydavateľom a novinárom garantuje spravodlivý podiel na príjmoch z šírenia ich obsahu na internete.

Sporné sú najmä články 11 a 13. Prvý z týchto článkov hovorí, že online platformy, zverejňujúce časti cudzích obsahov, musia mať uzatvorené licenčné zmluvy s ich autormi či vydavateľmi. Článok 13 zas požaduje, aby platformy zabezpečili, aby sa na ich stránkach neobjavili nelicencované originálne diela, ktoré nahrali používatelia.

Oba články smernice by sa dotkli najmä webových stránok, ktoré publikujú veľké množstvo obsahu, ktorý vytvárajú ich používatelia – napríklad Facebook, Google alebo YouTube. Na týchto stránkach sa neoprávnene vyskytnú texty, hudba, videá či obrázky, na ktoré má autorské práva niekto ďalší. Navrhovaná smernica sa nepáči ani Wikipedii.

Diskusia o návrhu smernice prebehne v utorok 26. marca, pričom výsledok by mohol byť známy už v rovnaký alebo nasledujúci deň.

Zdroj: sme

Prečítajte si aj:

Google predstavil prvé sviatočné logo s podporou AI: Oslávte narodeniny J. S. Bacha s vlastnou skladbou v barokovom štýle

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.