Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenský cestovný ruch čaká dobré leto, obsadených je viac ako 53% hotelovej kapacity. Vyplýva to z údajov zľavového portálu ZľavaDňa, ktorý disponuje najširšou ponukou pobytov na Slovensku. 

V letnom období, teda v tomto prípade až do polovice septembra, je už aktuálne podľa údajov ZľavaDňa obsadených viac ako 53% ubytovacej kapacity v hotelových zariadeniach. „Stále sa však v ponuke nájdu aj zaujímavé hotely. Najmä tie, ktoré disponujú väčšou kapacitou,“ vysvetľuje riaditeľka ZľavaDňa Svetlana Tarageľová. Napriek tomu sú však niektoré hotely také plné, že sa aktuálne predávajú už aj jesenné pobyty. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku máme jesennú ponuku dokonca o 40% bohatšiu. Takýto vývoj naznačuje, že bude aj tento rok pre cestovný ruch veľmi úspešný,“ dopĺňa Svetlana Tarageľová.

Ukazuje sa, že pokračuje aj trend dovolenkovania na Slovensku. Slováci chcú tráviť dovolenku u nás častejšie a na dlhšie obdobie. Až 52,9% opýtaných v minulom roku (podľa výsledkov prieskumu, ktorý ZľavaDňa uskutočnila na začiatku tohto roka na vzorke 1500 zákazníkov a hotelierov) preferovalo pobyt na 3 a viac nocí a viac ako pätina navštevuje nejaké ubytovacie zariadenie na Slovensku 3 a viackrát do roka. A inak tomu nie je ani v tomto roku.

Tradične najatraktívnejšou dovolenkou je u nás stále Liptov a Vysoké Tatry. „Počas leta sa predávajú najmä dlhšie letné pobyty na 3 noci a viac. V porovnaní s ostatným rokom dokonca prevládajú 3-nocové pobyty oproti 2-nocovým,“ upresňuje Tarageľová. Tento rok zaujali napríklad aj Dudince, ľudia si tu plánujú oveľa dlhšiu dovolenku v porovnaní s minulými rokmi. „Aj nás veľmi prekvapil obrovský záujem o 5-nocové pobyty. Záujem je dvojnásobný oproti letu v roku 2016. Priemerná cena na 5 nocí s procedúrou a stravou je 179 eur,“ dodáva.

Oproti minulému roku, kedy bolo v tomto čase obsadených približne 44 percent ubytovacej kapacity, je to teda nárast. No ten badať aj pri zahraničných dovolenkách. Kým oproti roku 2015, kedy nadpolovičná väčšina ľudí šla do zahraničia raz do roka, napríklad na dovolenku do Chorvátska alebo do Egypta, sa v minulom roku oveľa viac posilnila skupina tých, čo chodili von 2 až 3-krát do roka, na tzv. krátke city breaky. A je to tak aj toto leto. „Vidieť, že ľudia sa v tomto roku boja cestovať do zahraničia už o niečo menej, ale nie je to až taký razantný nárast.“

Značky: