Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sme lepší ako Česi, Poliaci a Srbi. Dosvedčila to medzinárodná súťaž tímov pre štátnu kyberbezpečnosť v rámci konferencie SecOps Europe 2018 v maďarskej Budapešti. Víťazný slovenský tím zložený z pracovníkov Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) bol v riešení simulovaného útoku najrýchlejší a jeho odpovede najsprávnejšie.

Po druhom mieste na medzinárodnom cvičení CyberEx 2017 ide o ďalší úspech slovenských bezpečnostných informatikov.

„Výsledky našich kyberšpecialistov sú dobrou správou pre Slovensko. Prvé priečky na medzinárodných súťažiach svedčia o fundovanosti a šikovnosti nášho tímu pre kyberbezpečnosť,“ hovorí Lukáš Sojka, generálny riaditeľ NASES.

Konferencia a kybercvičenie sa konali 23.-25.1.2018. Cvičenie bolo zamerané na CERT-tímy, ktoré riešili úlohy kybernetickej bezpečnosti a incidenty. Najviac bodov mohli tímy získať za čas – čím kratšie a správnejšie spracovanie úlohy, tým dostali viac bodov. Na simulovanom útoku si tak precvičili množstvo oblastí kybernetickej obrany, analýzy a identifikácie malware či odstraňovania nástrojov a prístupov útočníka.

Vedúcim členom slovenského tímu bol Rastislav Janota z Národného bezpečnostného úradu. „Náš tím dokázal, že napriek formácii troch organizácií dokážeme efektívne a promptne pracovať na riešení závažných problémov, ktoré sa môžu objaviť aj v našom každodennom pracovnom živote, a navyše ich dokážeme aj správne vyriešiť,“ pochvaľuje si súťaž Janota.

Cieľom účasti na podobných súťažiach je nadväzovanie dobrých vzťahov so zahraničnými tímami v oblasti kyberbezpečnosti, ktoré sa v budúcnosti môžu pretaviť do efektívnej spolupráce pri riešení relánych incidentov.

Výsledky a bližšie informácie o SecOps Europe 2018 nájdete https://secops-europe.com/.

Značky: