Vyzerá to tak, že vodíkové nadšenie z EXPO 2020 v Dubaji saa prenáša aj na Slovensko. Konečne vidieť reálne kroky.

Štartujeme v Trnave

Boli sme na otvorení prvej čerpacej stanice v objekte Arriva v Trnave. Je to prvá aktivita, ktorá má verejnosti priblížiť vodík ako energonosič budúcnosti. Ido o sprístupnenie mobilnej čerpacej stanice na vodík v areáli spoločnosti Arriva v Trnave. Zároveň Trnavský samosprávny kraj získal dočasne do užívania aj vodíkové auto, aby mohol verejnosti v tomto kraji priblížiť tento druh bezemisnej dopravy. Záujemcovia v ostatných krajoch budú mať možnosť vidieť vodíkové automobily v rámci projektu SIEA Žiť energiou. Aktivity organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Richard Sulík pri štarte vodíkovej jari na Slovensku

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík pri uvádzaní mobilnej vodíkovej stanice do prevádzky zdôraznil, že ak Slovensko chce naplniť všetky záväzky týkajúce sa znižovania emisií, bez vodíka to nepôjde. „Vodík má neprekonateľnú výhodu, že pri spaľovaní pri tvorbe energie, vzniká ako odpad čistá voda,“ zdôraznil vicepremiér.

Vodíková stratégia

Slovensko minulý rok v lete prijalo Národnú vodíkovú stratégiu. V súčasnosti sa už finišuje s Akčným plánom, ktorý pôjde v blízkej budúcnosti do medzirezortného pripomienkového konania. Práve v ňom budú definované konkrétne opatrenia na podporu realizácie vodíkových technológii v podmienkach Slovenska. „Dôraz bude kladený na celý životný cyklus vodíka od jeho výroby cez prepravu a skladovanie až po využitie v rôznych odvetviach slovenského priemyslu,“ upresnil šéf rezortu hospodárstva. Ako už vieme, Zároveň dodal, v jednom menšom meste na Slovensku by sa mala vymeniť celá autobusová flotila za autobusy poháňané vodíkom.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Flotila dvoch vodíkových vozidiel od SIEA

„Vodík má budúcnosť a dnešná akcia je dôkazom, že to s ním myslíme vážne,“ povedal generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. Dnešné spustenie mobilnej vodíkovej stanice do prevádzky je štartom ďalších vodíkových aktivít.

Ako prebieha čerpanie vodíka?

Boli sme aj svedkami natankovania vodíkového auta. Samotný proces napĺňania vodíkom trvá asi 2 až 3 minúty v prípade vozidla Toyota Mirai. Prípravné práce s pripojením hadice od čerpačky a vyrovnanie tlakov, rovnako ako zadanie PIN kódu trvá tiež asi 3 minúty. Dojazd Toyota Mirai na plnú nádrž presahuje 500 km. Vodíkový pohon sa však najviac prejaví v nákladnej doprave a v prípade autobusov.

Pripájame aj video zo samotného predstavenia čerpacej stanice

Zdroje: SIEA, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.