Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa údajov Finančnej správy si takmer 250 tisíc živnostníkov vo svojom daňovom priznaní za rok 2018 uplatnilo paušálne výdavky, čo je viac ako polovica zo všetkých SZČO na Slovensku. Práve títo živnostníci si môžu teraz daňové priznanie vyplniť na https://priznanie.digital/ – v jednoduchej a interaktívnej aplikácii, ktorú pripravilo občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s komunitou dobrovoľníkov.

Používateľ v niekoľkých krokoch zadá potrebné údaje, ako je suma príjmov či zaplatené preddavky a poistné. Následne je používateľovi vypočítaná a zobrazená suma dane na zaplatenie. Zároveň dostane vygenerovaný súbor vo formáte XML, ktorý obsahuje pripravené daňové priznanie, tento súbor je potreba už len nahrať na portál Finančnej správy. Vzhľad aplikácie sa odvíja od schváleného Jednotného dizajn manuálu elektronických služieb Slovenska. “Aplikácie, ako je táto, pomáhajú občanom sa zorientovať v množstve informácií, ktoré sú síce dostupné, no pre bežných používateľov veľmi ťažko zrozumiteľné. Snažili sme sa pokryť jednoduché prípady daňového priznania, v tejto chvíli sme si dali za cieľ ukázať, ako by elektronické služby mohli vyzerať a to na príklade SZČO s paušálnymi výdavkami,” vysvetľuje Hana Benediktová zo Slovensko.Digital.

Údaje zadané v aplikácii nie sú ukladané, sú použité pre nevyhnutné výpočty na účely vygenerovania súborov pre daňové priznanie. Na konci má používateľ možnosť si pripravené dokumenty poslať na svoju vlastnú emailovú adresu, čo mu umožní podklady jednoducho archivovať. Pri opustení alebo obnovení webstránky sa dáta okamžite vymažú.
Do vytvárania aplikácie je zapojených cez 20 dobrovoľníkov. Ide o programátorov, copywriterov, dizajnérov či účtovníkov a daňových poradcov. Správnosť výpočtov bola implementovaná v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov. „Spolupracovali sme so Slovensko.Digital najmä po odbornej stránke pri zapracovaní výpočtov a testovaní aplikácie. Sme radi, že vznikla iniciatíva, ktorá zjednoduší a uľahčí živnostníkom elektronické podanie daňového priznania,“ opisuje spoluprácu Matej Oravec zo Slovenskej komory daňových poradcov