tomto teste máme dva typy slúchadiel. In-ear, ktoré si vložíte priamo do ucha a supra aural na uši. Všetky modely v teste sú vhodné na prenášanie, čo je ich hlavnou výhodou. Majú dnes už takpovediac povinnú výbavu v podobe integrovaného mikrofónu a možnosti telefonovať cez slúchadlá. Aj tu platí, že cena nie je všetko, preto treba byť pri výbere slúchadiel nadmieru obozretný. 

AKG N60NC

Toto sú prvotriedne slúchadlá na cestovanie. Majú aktívny systém odhlučnenia, ktorý umožní odfiltrovať nežiaduce rušenie okolia. Sú tak ideálne na cesty lietadlom, vlakom alebo autobusom. Páčilo sa nám, že výrobca umožnil používanie slúchadiel aj s vypnutým režimom. Aj keď sa vybije integrovaný akumulátor, slúchadlá sa dajú stále používať. Výrobca hovorí o 30 hodinách so zapnutým Noise cancelling.

akg_n60nc_tip_nowat

Počas testovania sa nám nestalo, aby boli slúchadlá vybité, takže sme vo výsledku nezisťovali reálnu dĺžku výdrže. Stačí ich každý týždeň raz nabiť alebo ich nechať dobíjať, keď máte voľnú chvíľu a máte po starostiach.

Špeciálny dôraz kládol výrobca na vyhotovenie. V mušliach je použitá pamäťová pena. Tá na uši dosadne tak dobre, že už po nasadení odfiltrujete bežný ruch. Obalené sú v koži, rovnako tak aj spojovací most. Použitý je systém 3D-Axis, čiže možnosť otočenia mušlí do plochého stavu pri prenášaní a ešte k tomu možnosť ich zloženia v spojovacom moste. Na prenášanie ideálne, tak sme ich aj vyskúšali – počas cestovania vo vlaku. Na odhlučnenie sú vynikajúce.

Ak si chcete oddýchnuť, pokojne si dajte tieto slúchadlá na hlavu aj s aktivovanou funkciou aj bez zapnutej hudby. Neverili by sme, keby sme na trase Bratislava – Praha a späť tieto slúchadlá reálne nevyskúšali. Ich kompaktný rozmer je vhodný aj pre tých, ktorí nechcú rozmerné mušle. Tieto s prítlakom na uši majú navyše dobrú stabilitu počas chôdze a zároveň príliš netlačia. Neriskujete tak bolesť hlavy.

Nabíjanie je cez špeciálny kábel na jednom konci s USB portom, na druhom s rovnakým konektorom ako má prepojovací audiokábel. Ten je odnímateľný. Ak sa teda zlomí, dá sa objednať druhý. Na kábli je mikrofón s tlačidlom na prijímanie hovorov alebo ovládanie hudby. Vďaka dlhej výdrži nám tento neuniverzálny kábel nabíjania neprekážal. A povedzme, že je taký malý, že netreba zvažovať, či si ho vezmete alebo nie.

Hudobne sú slúchadlá na vysokej úrovni. Silné a dynamické basy sú doplnené o vyvážené výšky a prekreslené stredy. Skutočne jedny z mála, ku ktorým nemáme zvláštne výhrady. Je pravda, že rozdiel v reprodukcii so zapnutým a vypnutým NC poznáte a neraz sme rozmýšľali, či niektorú hudbu nepustiť v režime bez odhlučnenia. Je to však len detail a slúchadlá vynikajúco zvládajú aj virtuálne 3D. Môžete s nimi hrať aj hry, pozerať filmy, no na hudbu sú naozaj najlepšie. Pri danej cene sme radi, že netreba robiť kompromisy.

Hodnotenie:
+ kvalita materiálov – koža, pamäťová pena, pohodlné nosenie, vynikajúce odhlučnenie, dajú sa poskladať, vynikajúci zvuk
–  žiadne podstatné

Cena: 239 EUR
Zapožičal: www.akgaudio.sk

AKG Y20U

Tieto slúchadlá sú absolútne ideálne pre používateľov hľadajúcich niečo špeciálne. Všimnite si ich krytie meničov. Je skrátené, vďaka čomu sa stávajú ešte nenápadnejšími. Hoci niektoré farebné varianty ich prezradia. Dá sa v nich totiž aj ležať naboku. Tiež ich využijete aj pri cestovaní, ak sa napríklad vo vlaku chcete oprieť o opierku s hlavou nabok. Keď pravidelne cestujete a pritom oddychujete, viete o čom je reč.

image_110974_85_v1_vyd2015_6_nowat

Ak teda chcete tvarovo čo najdiskrétnejšie slúchadlá, toto sú jediné v teste a jedny z mála na trhu. Kábel nie je plochý, zamotáva sa ľahšie, no v tom až taký problém nevidíme. Nie je úplne imúnny voči interferencii prenášanej šúchaním o oblečenie, no je to jeden z tých lepších káblov. Slúchadlá majú už tradične mikrofón a tlačidlo na hudbu a hovory. Balenie obsahuje tri vymeniteľné silikónové nadstavce a puzdro na prenášanie.

Zvukovo je cítiť väčšia orientácia na basy. Výšky aj stredy sú mierne zastrené. Pri priamom porovnaní s posledným modelom JBL T280A nemajú také čisté výšky ani stredy. Priame porovnanie ukázalo citeľný rozdiel.

Fanúšikovia nízkych tónov naše výčitky nebudú brať vážne a je to v poriadku. Slúchadlá sú teda presnosťou zvuku jednoducho inde. Ak však chcete skutočne kompaktný model, prihovárame sa za tento. Menšie nezrovnalosti v presnosti radi prehliadnete.

Hodnotenie:
+ ultra kompaktné, materiál kábla, dôraz na basy
–  zastrené stredy a výšky

Cena: 29,99 EUR
Zapožičal: www.akgaudio.sk

sluchadla_januar_16_nowat

Creative Outlier

Tieto slúchadlá sú rozhodne netradičné a veľkú časť testovania nám zabralo porovnávanie akustických krúžkov. Toto je totiž podľa výrobcu super vychytávka, a tak sme sa rozhodli o tom presvedčiť sami. Ak ste priaznivci new age alebo holdujete placebo efektu, budú krúžky typu Energetic, Bold, Fun, Go Green dodávať odlišný zvuk reprodukcie. Otázkou je, aké nastavenie zvuku si máme predstaviť pod pojmom Go Green alebo Bold.

Product_Outlier-Headphones_Group_vyd2015_6_nowat

Krúžky sa nasadzujú cez oválne tvarovanú mušľu pomerne ľahko. Viac by sme sa však obávali zničenia koženkového poťahu polstrovania ako roztrhnutia krúžku. Na vytvorenie farebného efektu je to v poriadku, ako doplnok pre mladých je to pekná vec. Na vyladenie zvuku naozaj zabudnite. Výrobca sa vybral trochu iným smerom, nám by tu vlastne stačilo nejaké tlačidlo nazvané Super bass/voice a malo by to pre nás väčšiu pridanú hodnotu.

Slúchadlá sú aj napriek tejto (podľa nás) zbytočnosti, veľmi dobre vybavené a dobre sa nosia aj napriek silnejšiemu prítlaku. Majú NFC, Bluetooth 4.1 a slot na microSD kartu do 32 GB. Môžete mať na nej vlastné MP3, WMA a WAV súbory do 320 kbps. Na ľavej mušli je slot na kartu aj ovládacie tlačidlá hlasitosti a posunu skladieb. Na vonkajšej strane je tlačidlo na pozastavenie hudby a prijímanie hovorov.

Na tejto mušli je aj microUSB konektor. Využijete ho na nabíjanie aj prepojenie k počítaču. Potom môžete zvuk slúchadiel ladiť cez špeciálny softvér od výrobcu. Tento spôsob sa nám zdal lepší ako pseudozvukové krúžky. Druhá mušľa má klasický audiokonektor. Ako vidno, ide o veľmi dobre vybavené slúchadlá. Ak chcete počúvať svoju obľúbenú hudbu a šetriť tak baterku v mobile, je ideálne si dokúpiť jednu kartu práve na vaše obľúbené pesničky.

Slúchadlá majú veľmi tvrdé basy. Takisto aj stredy a výšky sa nám javili mierne zastrené. Pri priamom porovnaní s modelom AKG 60NC je to diametrálny rozdiel. Vieme, ten je viac ako dvojnásobne drahší. No slúchadlá bolo treba viac ladiť ekvalizérom na získanie správneho pomeru intenzity reprodukcie stredov a výšok. Hrali pomerne dobre, no basom chýba dynamika. To ovplyvnilo výsledok reprodukcie aj zvyšných pásiem.

Hodnotenie:
+ kompaktné, plná výbava, ovládanie, možnosť USB zvukového pripojenia
–  akustické krúžky bez citeľného efektu, tvrdé basy

Cena: 99,99 EUR
Zapožičal: Creative

Creative Sound BlasterX P5

Toto sú slúchadlá, ktoré hrajú presne tak, ako vyzerajú. Creative priniesol v rámci novej série Sound BlasterX aj malé slúchadlá do uší. Pre hráčov na cestách je to vítaný doplnok, no nielen pre nich. Vyskúšali sme ich aj hudobne, no pozrime sa najprv na to, čo prinášajú. Prvé prekvapenie ihneď po rozbalení, je vo forme látkového kábla. Ten mohol byť aj kvalitnejší.

Product_BlasterX_P5_vyd2015_6_nowat

Niekoľkodňové používanie sa postará o to, aby sa na ňom vytvorili záhyby. Zabrániť sa im príliš nedá a navyše kábel prenáša interferenciu z oblečenia. Creative dokáže robiť aj kvalitné káble, ktoré majú špeciálny gumový poťah neprenášajúci rušenie oterov z oblečenia. Snáď ho ešte niekedy využije, tu sa tak nestalo. Chválime ale silikónové návleky. Sú mäkké a na 95 % eliminujú okolité rušenie.

Stačí si slúchadlá nasadiť do uší a nebudete zreteľne počuť hlasy osôb okolo vás. Vynikajúce sú tým pádom aj na cestovanie, napríklad vo vlaku, ak potrebujete oddychovať aj bez hudby. Konektor je 4-pólový a výrobca myslel na kompatibilitu naprieč rôznymi zariadeniami. Pribalil totiž aj redukciu na dva audiokonektory. Či už potrebujete slúchadlá použiť s hernou konzolou alebo smartfónom, tabletom, či iným zariadením, nemusíte sa obávať nekompatibilného kábla. Balenie obsahuje aj pevné kruhové puzdro so zapínaním na zips.

Na ľavom kábli je integrovaný viacsmerový mikrofón s tlačidlom na ovládanie hovorov alebo skladieb a prepínačom na vypnutie mikrofónu. Užitočná vec nielen pri hrách, ale aj hovoroch. Za špeciálnu pozornosť stoja aj mušle s tromi tunelmi na výduch vzduchu.

Hudobne patria slúchadlá k špičke. Páčili sa nám skutočne silné a dynamické basy ako aj zreteľnosť stredov a výšok. Tu naozaj nemáme čo dodať, možno až na niekedy príliš prenikavé stredy. To sme stiahli ekvalizérom. Extra pochvalu si zaslúžia za výbornú reprodukciu v režime 3D.

Zvuk nie je tunelový, ale plnohodnotný a zachováva si svoju vernosť. Iste, je tu skreslenie známe pri pseudo 3D zvuku, no nie je dramatické a hudbu alebo hry si môžete vychutnať aj v takomto režime. My sme vyskúšali slúchadlá na hre Hitman: Absolution a zrýchlený tlkot srdca na úrovni nízkych tónov ako aj smerové určenie hlasov nepriateľov bolo výborné.

Hodnotenie:
+ špičkový zvuk, dokonalé odhlučnenie, sadnú do uší ako na mieru, nevypadávajú počas chôdze, vysoká dynamika basov
–  látkový kábel prenáša interferenciu, tvoria sa na ňom záhyby

Cena: 69,99 EUR
Zapožičal: Creative

JBL T280A

Malé štuple do uší tohto typu sú vhodné pre svoju univerzálnosť. Veľmi dobre sa nosia, majú prepracovanú konštrukciu a popri ostatných výhodách zvukovo nijako nezaostávajú. Dostupné sú v trochu farebných vyhotoveniach a meniče majú hliníkové puzdro. Okrem toho je tu plochý kábel, ktorý eliminuje výrazné zamotávanie. Je pravda, že úplne „nezamotateľný“ nie je, no vďaka jeho pružnosti ho ľahko odmotáte. Slúchadlá poslúžia aj pri telefonovaní.

thumb1-56445b390b2c1_vyd2015_6_nowat

Na ľavom kábli je mikrofón spolu s tlačidlom na pozastavenie hudby alebo prijímanie hovorov. Dobre sa nosia a slúchadlá nevypadávajú z uší. V balení sú klasicky tri veľkosti silikónových nadstavcov, ktoré si prispôsobíte tak, aby vám pevne držali v uchu. Za zmienku stojí aj vysoký stupeň odhlučnenia už po nasadení. Preto sú ideálne nielen na cestovanie, ale aj do kancelárie. Balenie obsahuje aj vrecúško na prenášanie.

Zvukovo sme si reprodukciu pochvaľovali. Meniče sú vyhotovené tak, aby poskytovali technológiu PureBass. Tu viac ako inokedy pocítite nielen dynamické basy, ale aj ostatné audiozložky. Môžete si intenzitu ešte zvýšiť a slúchadlá nebudú produkovať príliš tvrdé basy. To je výhodou pre milovníkov nízkych tónov.

Zároveň musíme dodať, že nejde o typické preexponované slúchadlá. To znamená, že hudba bude vyvážená bez nadmerného dunenia. Silnou stránkou je produkcia stredných tónov. Po hlbšom započúvaní sme predsa len odhalili mierny nedostatok. Výšky sú mierne zastrené, no treba sa viac sústrediť, aby ste to odhalili. Takže reálne nepocítite žiadne nezrovnalosti.

Hodnotenie:
+ plochý kábel, technológia PureBass, vyvážená reprodukcia, dynamika nízkych tónov
–  len mierne zastrené výšky

Cena: 29,99 EUR
Zapožičal: www.jbl.sk

Verdikt touchIT

AKG N60NC sú špičkové slúchadlá so super odhlučnením a kvalitnou reprodukciou. Ocenenie Top produkt je zaslúžené. Tu je vidno, že tím, ktorý ich navrhoval, ich zamýšľal aj sám používať. AKG Y20U sú kompaktné slúchadlá, a to aj v medziach in-ear modelov. Skutočne ich odporúčame každému, kto chce so slúchadlami cestovať, používať v kancelárii alebo aj spať.

Nevýhodou je potom menšia presnosť zvuku. Creative Outlier sú veľmi dobre vybavené slúchadlá s vlastným slotom na pamäťovú kartu. Majú tvrdé basy, no objektívne zhodnotené zvuk nie je najhorší. Škoda len tých akustických krúžkov. Creative Sound BlasterX P5 sú vynikajúce slúchadlá. Po hudobnej stránke nespravíte krok vedľa a vrelo ich odporúčame.

Unikátne sú aj silikónové návleky na odhlučnenie a v mäkkom vyhotovení. Škoda len nedotiahnutej práce na dodávanom kábli. JBL T280A sa vyznačujú veľmi kvalitnou reprodukciou. Nielen že dobre vyzerajú, ale na zvýšenie odolnosti majú aj hliníkové puzdro meničov. Zvuk, až na malý detail v oblasti výšok, uspokojí každého poslucháča.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.