Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Popri klasickej platobnej karte postupne rastie aj popularita platieb mobilom a smart hodinkami. Ukazuje to podiel počtu mobilných platieb na všetkých platbách kartami, ktorý podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) narástol na viac ako 22% v priebehu 3,5 roka.

Dokonca podľa dát 365.bank pre tých, ktorí túto formu využívajú, ide o preferovaný spôsob platenia. Banka preto rozširuje svoje doterajšie možnosti platieb mobilom a hodinkami o ďalšie nositeľné zariadenia (tzv. wearables), ako sú prstene, náramky, kľúčenky či dokonca analógové hodinky.

Počet Slovákov platiacich bezhotovostne sa neustále zvyšuje. Štatistiky Eurobarometra ukazujú, že až dve tretiny Slovákov dôverujú digitálnym technológiám v bankovníctve. 365.bank aj preto stavila na ďalšie inovatívne riešenie a prichádza s novinkou – sprístupnila možnosť platby v obchodoch ďalšími nositeľnými zariadeniami, ako sú prstene, náramky, kľúčenky, dokonca aj analógové hodinky. Tie sa tak stávajú nielen módnym doplnkom, ale zároveň  aj „peňaženkou“ v jednom.

„Stačí si zadovážiť konkrétny typ nositeľného zariadenia so zabudovanou NFC technológiou, stiahnuť mobilnú aplikáciu k nemu prislúchajúcu a následne pridať údaje z platobnej karty a potvrdiť registračným kódom. Platobná karta sa týmto spôsobom stokenizuje, tj. vytvorí sa jej digitálne „dvojča“, čo znamená, že pri platení sa obchodníkovi neodosielajú reálne údaje z karty. Platba následne prebieha rovnako, ako v prípade klasickej bezkontaktnej platobnej karty. Prsteň, náramok alebo iné nositeľné zariadenie priložíme k terminálu a v prípade, ak nás terminál vyzve, zadáme PIN ku karte“, vysvetľuje Tomáš Barbarič, šéf produktov v 365.bank.

Platba nositeľnými zariadeniami a jej bezpečnosť je tak zabezpečená na rovnakom princípe, ako je tomu v prípade fyzickej platobnej karty s tým rozdielom, že v týchto zariadeniach je uložený len token, namiesto údajov o karte. V prípade straty alebo krádeže zariadenia je možné si  funkcionalitu platenia na pár klikov „odpárovať“ priamo z aplikácie prislúchajúcej k danému zariadeniu, čo je veľmi rýchly a nenáročný úkon. Klient má navyše prehľad o každej platbe prostredníctvom svojej bankovej aplikácie a notifikácií.

Služba je klientom 365.bank už plne dostupná a vzťahuje sa na nositeľné zariadenia značiek ako Laks, Laks Pay, Wearonize, Rosan Diamond, Liujo, Timex Group. Banka zároveň svoju aktuálnu ponuku platieb mobilom – Apple Pay, Google Pay a hodinkami – Fitbit Pay, Garmin Pay rozširuje o Xiaomi Pay a SwatchPAY.