Vyskúšali sme sedem smartfónov. Je to poriadna nádielka, na ktorej vidno jednu hlavnú zmenu na trhu. Výrobcovia prestali vnímať low-end modely ako nutné zlo, ktoré im robí najväčšie predajné čísla.

Lacné telefóny
Dnes sú aj lacnejšie modely, v cene okolo 159 eur, plnohodnotnými telefónmi na bežné používanie. Sú dostatočne rýchle, majú prepracované rozhranie a nezanevrelo sa ani na dizajn. Kým pred niekoľkými rokmi low-end znamenalo pomalé neforemné zariadenie so základnou nadstavbou, dnes je tomu inak. Výrobcovia vedia, že je tu obrovská skupina ľudí, ktorá chce telefón strednej triedy. Dnes teda zo situácie ťažia používatelia, ktorí získajú naozaj prepracované nadstavby operačného systému Android a tiež kvalitné továrenské spracovanie.

Vlajkové lode
Na opačnom konci stoja vlajkové lode. Smer bol udaný viac-menej pred rokom, dvomi, a tak dnes zaznamenávame zlepšenia technických parametrov, v menšej miere novinky. Iste, sú to skvelé stroje a ak fotia tak kvalitne, ako sme si mohli sami vyskúšať, viac prakticky nepotrebujeme. Tieto smartfóny sú rýchle a nádherné. Vo výsledku ale zatiaľ nejde o revolúciu. 

Alcatel OT Idol 3

Telefón, ktorý môžete otočiť hore hlavou a ani to nezistíte. Taký je nový Idol 3 vyrábaný v dvoch verziách. So 4,7″ a 5,5″ displejom. Sú dizajnovo identické a my sme testovali väčší z nich. Jeho hrúbka je len 7 mm, a tak sa dobre drží v ruke aj napriek väčším rozmerom displeja. Na oboch stranách displeja má reproduktory a mikrofóny sú takisto zdvojené. Vo výsledku je teda naozaj jedno, ako telefón uchopíte, obrazovka sa vám podľa potreby pretočí o 180°. Platí to aj pri hovoroch. Vzhľadom na túto novú funkcionalitu pribudla v nastaveniach možnosť zamknutia takéhoto pretáčania displeja. K dispozícii je aj tradičná možnosť otáčania displeja tak, ako ho poznáme z iných smartfónov. Pretočenie je rýchle a hodnotíme ho ako reálne použiteľné. Zadná strana je plastová, veľmi dobre imitujúca kov s textúrovanou úpravou povrchu. Vzhľadom na koncept je celkom logické, že ovládacie tlačidlá sú výhradne virtuálne. Takisto je tu aj jeden predný fotoaparát. Na selfie tak už treba otočiť telefón správnou orientáciou. Pri počúvaní hudby ale môžete telefón používať tak, aby ste mali audiokonektor nadol, hoci primárne vzhľadom na polohu predného fotoaparátu je na hornej hrane.

alcatel-one-touch-idol-3-2_xp51_vyd5_nowat

Technológie a používanie
Telefón má skutočne prekvapivú výbavu v porovnaní s cenou. Osemjadrový CPU Snapdragon 615 je rýchly a ku kapacite 2 GB RAM nič nenamietame. Výhradu máme k rýchlosti prepínania aplikácií a k fotoaparátu, konkrétne pri využití vo forme kamery. Pri nakrúcaní videa totiž dosiahnete Full HD rozlíšenie, no obraz bude zaznamenávaný rýchlosťou 20 s./min. To je na pozerateľné video málo. Kvalita fotografií nás, naopak, veľmi príjemne prekvapila. Fotoaparát rýchlo zaostruje na rozpoznané tváre osôb, je teda vhodný na rýchle momentky. My sme si zaostrovanie pochvaľovali aj pri náročnejších scénach s rôznym typom svetla a svetelnosti objektov v porovnaní s okolím.

Nepáčilo sa nám príliš rozťahané menu. Na jednu obrazovku sa zmestilo len šesť položiek, pričom na iných telefónoch je to aj desať položiek. Zbytočne potom treba rolovať a nie je to také komfortné, ako by sa na pohľad mohlo zdať. Softvérová výbava obsahuje aj užitočnú klávesnicu SwiftKey. To je povedzme jedno z užitočných rozšírení. Ostatný softvér a hry potom odinštalujete podľa vlastných preferencií. Čo sa týka rýchlosti systému, treba ho ešte vyladiť. Pretáčanie obrazovky je rýchle a použiteľné, prepínanie medzi aplikáciami a napríklad do multitaskingového menu by mohlo byť rýchlejšie.

Páčila sa nám aj nadstavba Onetouch Stream. Pri rolovaní obrazoviek sa nachádza úplne vľavo. Niečo podobné má Samsung aj HTC. No toto sa nám páčilo podstatne viac ako pri HTC. Obrazovka má čierny podklad a biele písmo, hore je informácia o počasí, potom informácie z kalendára a nasledujú spravodajské novinky.

Problémy sme zaznamenali aj s výdržou. Po odpojení od nabíjačky a ponechaní telefónu v stand-by režime so zapnutou Wi-Fi ráno nešiel zapnúť. Bol úplne vybitý. Na softvéri teda musia v Alcateli ešte zapracovať.

Hodnotenie
+ netradičný koncept, výborná výbava a cena, rýchly fotoaparát, Onetouch Strea
– problém s rýchlym vybíjaním, pomalšie prepínanie aplikácií

Cena: 219 EUR
Zapožičal: Alcatel

Coolpad Porto

Táto značka nie je vo svete žiadnym nováčikom a s viac ako 100 mil. predaných zariadení sa Coolpad radí medzí významnejších výrobcov telefónov. Telefón je veľmi príjemný na držanie, a to hneď v niekoľkých smeroch. Prvým je lemovanie, ktoré je tenké a prechádza vzadu do mierneho zaoblenia, tak ako aj zadný kryt. Navyše je jeho hrúbka len 8 mm, a to pri držaní v ruke poznať. Výrobca tak skombinoval plochý dizajn s oblým a výsledok vyzerá veľmi dobre. Nielen vyzerá, ale sa aj používa. Podľa výrobcu boli pri výrobe zadného obalu použité kešu oriešky. Je to viac zaujímavosť, než vlastnosť, ktorú by ste odhalili čuchom (alebo chuťou). Vo výsledku chválime jemný efekt pogumovania. Fotoaparát je vystrčený von a má ostrý hliníkový lem so strieborným výbrusom. Pripravte sa na poškriabané stoly. Akumulátor nie je vymeniteľný a Micro SIM karta a pamäťová karta sa vkladá zboku telefónu. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, majú aspoň strieborné značenie, takže sa bude cez deň a pri svetle lesknúť ich lemovanie. Horná hrana má audiokonektor a IR port.

Porto-Front_vyd5_nowat

Technológie a používanie
Po technologickej stránke cena plne korešponduje s výbavou – v pozitívnom zmysle. Dostávate smartfón s Androidom 5.1.1, čo dodnes nemajú niektoré vlajkové lode iných výrobcov a iné drahšie telefóny. Kapacita RAM je prijateľných 1 GB a 8 GB má pamäťové úložisko. Nevidíme v tom problém, komu to nestačí, za pár eur prikúpi 32 GB microSDHC kartu. Procesor Snapdragon 410 je CPU s čipom LTE, takže zároveň je tu možnosť rýchlych dátových prenosov, komu na tejto funkcii záleží. Rozlíšenie displeja je 540 × 960 px. „Papierovo“ sa to môže javiť ako málo, no v tejto cenovej hladine to neberieme ako nevýhodu. Čo je ale podstatnejšie, nevnímame to negatívne ani pri používaní. Pri bežnom pohľade je displej dostatočne jemný a rozhranie vyzerá výborne. To je ďalšia vec, ktorú sme ocenili a Coolpad má svoju nadstavbu.

Výrobca zapracoval aj na špecifickom ovládaní. Nazval ho Inteligentná kontrola. Môžete využiť rôzne gestá prebudenia, napríklad aj dvojité ťuknutie na displej. Tiež aj zapnutie aplikácií nakreslením písmena C, E, M. Každé z nich spustí iný program. Napríklad prejdením prstom zhora nadol zapnete fotoaparát a spravíte fotografiu. Vnímame to však len ako doplnkové funkcie. Podstatné je ako fotoaparát fotí. Šošovka fotoaparátu má svetelnosť f/2.2. V tmavších podmienkach robí v tejto cenovej kategórii nadštandardné fotky. S protisvetlom si ale neporadí a mnohé nám v tejto situácii pripadali ako s instagramovým efektom.

Rýchlosť telefónu je dostatočná, svižná na bežné používanie. Náročnejšie aplikácie ako hry vedia vyťažiť kapacitu RAM, a tak po návrate na domácu obrazovku budete občas čakať na vykreslenie rozhrania a ikon.

Hodnotenie
+ materiálové vyhotovenie, dizajn, ovládanie gestami, vlastná prepracovaná nadstavba
– bez HD displeja, lem fotoaparátu škriabe mäkké a lakované povrchy

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Coolpad

Huawei Mate S

Mate S je vlajková loď Huawei a je bez preháňania to najlepšie, čo z dielne tejto čínskej značky vyšlo. Minuloročný Mate 7 bol povedzme na pohľad poriadne veľký, tento model je kompaktnejší a pôsobí v ruke podstatne lepšie, hoci stále ide o väčší telefón. Svoj podiel má na tom aj jemne zaoblený kryt. Opäť hovoríme o unibody tele vyrobenom z jedného kusu kovu. Pohľad na zadnú stranu prezradí aj dvojicu antén na lepšie dosiahnutie signálu. Telo je nádherné, v odleskoch zobrazuje rôzne odtiene svojej základnej farby. Výrobca pokračuje s biometrickým snímačom aj naďalej a tentoraz je tu vylepšenie o gestá. Fingerprint 2.0 tak umožňuje prijímanie hovorov alebo napríklad posúvanie medzi fotografiami pohybom prsta. Využiť ho ale môžete aj na fotografovanie selfie. Klepnutím ukazovákom podstatne ľahšie vyhotovíte selfie ako rôznymi gestami päsťou alebo stláčaním tlačidla na prednom displeji. Zadná strana má 13 MPix fotoaparát s optickou stabilizáciou a tzv. dual-tone LED blesk na dosiahnutie vernejších odtieňov. Mnohí ho prezentujú ako pomôcku pri fotení osôb, pravda je taká, že akékoľvek snímky vyzerajú špičkovo. Spodná hrana má dva šrafované otvory, no len v jednom je reproduktor. Čo sa týka mikrofónu, tie sú tu až tri a ich citlivosť sa zosilňuje podľa smeru hovoreného slova. Pokojne využijete toto zariadenie aj na konferenčné hovory, stačí ho položiť na stôl, o správne zachytenie hlasu sa postará automatika.

huawei_mates5_nowat
Technológie a používanie
To podstatné sa ukrýva vo vnútri. Displej má na ochrannom skle Gorilla Glass 4 zaoblenie. Tu však nie je zobrazovacia časť. Je to však veľmi efektné a príjemné, najmä ak prstom potiahnete zboku na zobrazenie menu v Material Design aplikáciách. Displej označovaný ako 2,5D je špičkový, ikony doslova plávajú na povrchu. Trochu sa leskne, ale je skutočne nádherný. Svoj podiel má na tom aj AMOLED technológia, treba to jednoducho vidieť.

O rýchlosti zariadenia nemá zmysel polemizovať. Je to multimediálne delo a super rýchly smartfón a s aktuálnymi komponentmi pre high-end zariadenie. Špecialitou je rozšírenie Knuckle 2.0. Poklepaním kĺbom prsta môžete zapnúť displej, nakresliť písmeno na zapnutie niektorej z podporovaných aplikácií alebo vytvárať snímky obrazovky či ovládať prehrávanie videa. Na snímač Fingerprint 2.0 si môžete zaregistrovať viac prstov. Odomknutie je okamžité a ide o 360° snímač. Po reštarte však bude treba zadať PIN kód.

Fotografovanie bude jednou z hlavných činností tohto smartfónu. Fotí vynikajúco aj v režime automatiky, no ponúka profi režim pre náročných používateľov. My sme boli spokojní so snímkami pri umelom osvetlení. V tmavších scénach sme využili režim HDR+. Fotografie mali vynikajúce podanie farieb najmä vďaka RGBW technológii. To objavíte najmä pri umelom osvetlení. Teraz už vytvoríte kvalitné fotky pri akomkoľvek osvetlení bez nádychu do sépiového alebo žltkastého efektu. Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 MPix a podľa našich testov získajú vaše selfie nový rozmer po stránke kvality.

Treba povedať, že prekvapením je pre nás akumulátor s kapacitou 2700 mAh. Čakali by sme trochu viac, no druhé prekvapenie sa koná pri výdrži. Smartfón vydrží deň náročnejšieho používania, ak ho budete šetriť, prežijete s ním aj dva pracovné dni. Rozhranie EMUI 3.1 je nádherné s možnosťou kombinovania vlastných častí tém. Tento telefón na nás rozhodne urobil dojem. V súvislosti s Mate S sa spomína aj technológia Force Touch, ktorá dokáže rozpoznať tlak prsta na displej. Áno, funguje aj ako váha. Je tu jedno „ale“. Tým je vymedzenie len na model so 128 GB pamäťou. Teda nami testovaný model s 32 GB túto technológiu nemal. Bude tak len pre najdrahšiu verziu, pričom cena nebola v čase uvedenia známa.

Hodnotenie
+ nádherné spracovanie, tieňovaný zadný kryt, špičkové technológie, softvérové rozšírenia a užitočné detaily, špičkové fotografie
– žiadne podstatné, cena je vyššia, ide ale o vlajkovú loď

Cena: 649 EUR
Zapožičal: Huawei

Strany z TOUCH_IT_2015_05_inz-3_tab_telefony5_nowat

Lenovo VIBE Shot

Smartfón, ktorý bez pochýb spôsobil revolúciu v tom, ako sa dá vnímať fotomobil. Nie je to bežný telefón, ktorý má len vylepšený fotoaparát a interné funkcie. Výrobca sa sústredil na dizajn, ktorý podriadil foteniu. Smartfón nemá špeciálne tvarovanie a vyzerá po bokoch zhora aj zospodu identicky. Odlišuje sa však zadnou stranou, ktorá pripomína fotoaparát a ide o jednoznačne originálny prvok. Rám je z hliníka a v spodnom rohu nájdete pútko na prevlečenie šnúrky. Presne ako pri klasickom kompakte. Mriežkovanie na spodnej hrane ukrýva jeden reproduktor a mikrofón. Konektor na pripojenie slúchadiel je na hornej hrane. Po bokoch sú umiestnené úzke tlačidlá na hlasitosť a vypnutie displeja. Dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie má jemné šrafovanie. Špecialitou je prepínač na automatický a profesionálny režim fotoaparátu. Po prepnutí dostanete na displeji informáciu o aktuálnom režime. Fotoaparát sa týmto prepnutím nezapína. Priamo vo fotoaplikácii sa režim prepne na základe polohy prepínača.

lenovo_vibe_shot5_nowat

Technológie a používanie
Hardvérová výbava je hodná high-end telefónu, teda 3 GB RAM a 8-jadrový procesor. Tak ako do bežného fotoaparátu, aj sem je možné vkladať pamäťovú kartu. V tomto prípade až do kapacity 128 GB. Univerzálnosť modelu poteší používateľov hľadajúcich Dual SIM telefón.

Rozhranie je celkovo rýchle a celkové používanie a pohodlie pri ovládaní telefónu odpovedá jeho hardvérovej výbave. Ocenili sme široké možnosti personalizácie tém a rozhranie, ktoré Lenovo implementovalo na Android 5.1. Za nevýhodu však považujeme vysúvanie stavového riadku na dve polohy tak, ako to priniesol Android 5. Nie vždy totiž potiahnutie prstom vysunie aj prepínacie ikony funkcií a tak treba tento pohyb niekoľkokrát opakovať.

VIBE Shot je hlavne fotomobil. Svoju úlohu si plní veľmi dobre vďaka infračervenému automatickému zaostrovaniu a optickej stabilizácii. Okrem klasických možností sa nám páčilo aj trojosové vyrovnanie. Hodí sa pri fotení krajiny, aby ste nemali padajúci horizont, typicky vznikajúci pri fotení mora. Veľmi dobre fotí v tmavých podmienkach a okrem toho aj vernejšie zachytí odtiene pleti vďaka trojfarebnému LED blesku. Dobre zachytí celú fotenú scénu. Pri fotení v umelom osvetlení tak nebude čierna farba s hnedastým alebo žltkastým nádychom. Výrobca nezanevrel ani na predný fotoaparát. Ten má rozlíšenie 8 MPix a je vhodný aj na fotenie panoramatických portrétov.

Hodnotenie
+ kovové telo, kvalita spracovania, výkon, špičkový fotoaparát, rýchle zaostrovanie, expozícia
– žiadne podstatné

Cena: 399 EUR
Zapožičal: Lenovo

LG G4s

Model vlajkovej lode LG G4 nebude pre mnohých dostupný najmä kvôli svojej cene. LG G4s je tak odpoveďou pre používateľov hľadajúcich cenovo dostupnejší model. Dobrou správou je, že LG ponechalo všetky podstatné funkcie a technické parametre na špičkovej úrovni. Za cenu 330 eur tak získate veľmi dobrý smartfón. Povrchová úprava je v štýle „hammered-array“ ako ju nazýva výrobca. Má zaoblený kryt a sú na ňom šrafovania s textúrovaným povrchom vo výsledku zobrazujúcim kosoštvorce. Vyzerá to efektne a telefón sa aj dobre drží v ruke, no ovládanie na stole nebude možné, práve kvôli zaobleniu.

G4S_Titan_7_vyd5_nowat

Chápeme však, že primárne každý ovláda telefón pri držaní v ruke. Zadná strana sa nelíši od zabehnutého konceptu, a tak tu nájdete tlačidlo na zapnutie a tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Zostalo aj laserové zaostrovanie, ktoré je vynikajúce a pochvaľovali sme si ho aj u modelu G4. Fotoaparát je vybavený snímačom farebného spektra s citlivosťou na infračervené svetlo. Dosiahnete vďaka tomu prirodzenejšie farby a scéna bude po odfotografovaní vyzerať tak, ako v skutočnosti, bez skreslenia a nádychu iných farebných odtieňov. Na fotenie pri rôznych žiarivkách a farebných žiarovkách v zábavných podnikoch je toto ideálne riešenie. Umiestnenie konektorov je tradičné, dole microUSB, horná hrana má audiokonektor.

Technológie a používanie
Snapdragon 601 je výkonný procesor, ktorý sa zameriava okrem iného aj na úsporu. Nesie v sebe podporu LTE, takže toto je zariadenie vhodné aj na rýchle dátové prenosy. Slot na kartu operátora aj na pamäťovú kartu je pod plastovým krytom. Tu je aj odnímateľný akumulátor. Telefón je svižný, no povedzme, že s kapacitou 1,5 GB musí softvér poriadne manažovať. Po ukončení náročnejšej hry ako napríklad Anomaly: Defenders sa nevyhnete prekresleniu úvodnej obrazovky. To však nepredstavuje žiadny problém. Opäť chválime nadstavbu od LG a rovnako rýchly prístup k nastaveniam a notifikáciám. V hlavnom menu môžete meniť veľkosť ikon a zmeniť tak počet aplikácií v zobrazovanej matici. Nám menšie ikony vyhovovali, a tak sme mali 25 programov zobrazených na jednom displeji. Nastavenia výrobca rozdelil do niekoľkých častí. Lepšie sa v nich orientuje. Priaznivci notifikačnej diódy majú možnosť využiť svetelnú signalizáciu na hovory, zmeškané hovory a prijaté správy, nabíjanie akumulátora a ponechať jej využitie aj ostatným aplikáciám, ak ju podporujú. Kto toto nepotrebuje, môže notifikačnú LED vypnúť. Páčilo sa nám aplikovanie nočného jasu displeja v stanovenom rozsahu hodín. To je možné aj pri modeli LG Wine Smart. Zariadenie podporuje obaly QuickCicrle a vy si môžete zobraziť aplikácie, ktorých funkcionalita sa bude v kruhovom displeji následne zobrazovať. Zostalo aj extra silné zabezpečenie Knock Code, ktorým vytvárate kombinácie podľa polohy ťuknutia prstom na displeji. Je to rýchle a bezpečnejšie ako použitie odomykanie typu Vzor.

Aj toto je smartfón, ktorý sa dá využiť na fotenie. V režime Manuál sme dosiahli neraz lepšie výsledky ako na automatike. Najmä pri interných scénach. Vonku sme ocenili aj snímač polohy na zobrazenie natočenia, vyhli sme sa tak „padajúcemu horizontu“.

Hodnotenie
+ dizajn a zadný kryt, cena, režimy displeja, fotografovanie a farebná presnosť, rýchlosť systému
– nie vždy dobré fotky na automatike, pre niekoho oblý zadný kryt

Cena: 330 EUR
Zapožičal: LG Electronics

LG Wine Smart

Po rokoch je tu opäť véčkový telefón alebo inak zvaný ako vyklápačka. LG tak prináša väčšiu variabilitu vo svojom portfóliu androidových telefónov. Nám sa tento koncept páčil, no je pravda, že doba je dnes inde a dotykové telefóny sa dajú veľmi dobre používať. Možno mal takýto model prísť na trh pred tromi rokmi, ale aj teraz si iste nájde svojich priaznivcov. Najmä vďaka jeho vynikajúcej cene, veľmi dobrej výdrži a ovládaniu cez klávesy. Displej tu je len jeden, takže nie je použitý koncept druhého zmenšeného, povedzme informačného displeja na zobrazovanie notifikácií.

lg_wine_smart5_nowat

Na hlavnej ploche po odklopení nájdete hardvérové tlačidlá. Prvý rad je určený tlačidlám na ovládanie systému Android. Nechýba kruhový ovládač so štyrmi tlačidlami na „svetových“ stranách. Okolo sú tlačidlá na rýchly prístup k správam, fotoaparátu, kontaktom a spustenie obľúbenej aplikácie. Ak používate najčastejšie browser, môžete si ten váš nainštalovaný prednastaviť na toto tlačidlo. Nechýbajú klasické tlačidlá na hovory a numerická klávesnica. Tá je kameňom úrazu, no chápeme, že vtesnať QWERTY blok by bolo nereálne.

Technológie a používanie
Po technologickej stránke hodnotíme telefón veľmi pozitívne. Tu nemá zmysel očariť používateľov super výkonom. Kto hľadá extra výkon, kupuje úplne iné zariadenie. Preto je aj priaznivá cena a telefón sa dá naozaj bežne používať. Povedzme si však otvorene, na hry to príliš nie je. Hoci je tu Android a vy máte všetky možnosti používania ako pri bežných dotykových telefónoch, menší displej a nakoniec aj prehmatávanie s potrebou dotýkať sa displeja nebude vždy komfortné. Displej je dotykový a neraz ho budete musieť ovládať virtuálnymi tlačidlami a prvkami, hardvérové nebudú stačiť na ovládanie vo všetkých prípadoch. Menšia kapacita 4 GB úložného priestoru sa začala ozývať po inštalácii pamäťovo náročnejších aplikácií, preto je rozšírenie microSD kartou prakticky nevyhnutnosťou. Chválime špeciálne prispôsobené rozhranie a menu pozostávajúce z matice ikon 3 × 3. Pri používaní nám chýbal „Enter“. Po napísaní vyhľadávaného textu bolo treba použiť virtuálne tlačidlo v aplikácii. Potvrdenie kurzorovým krížom nefungovalo. Telefón je v zatvorenom stave kompaktný, no po otvorení nedočiahnete na displej, iba ak na jeho spodnú časť. Otvorením tela sa podstatne zväčší jeho dĺžkový rozmer. Fotoaparát je tu len ako doplnok, poslúži na základné fotky, ak si potrebujete niečo informačne odfotiť.

Hodnotenie
+ cena, véčkový tvar, výdrž akumulátora, užitočný ako záložný telefón
– nižší výkon a pamäť, kombinované ovládanie a dĺžka po vyklopení

Cena: 179 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Samsung GALAXY J5

Smartfón so Super AMOLED displejom za veľmi prijateľnú cenu. Je to nový model pre stredne náročných používateľov, ktorí nechcú drahé telefóny, no chcú viac ako úplný základ. Podobne ako modely radu A, má aj tento zadný kryt s efektným finišovaním povrchu. Nepôsobí až tak ako pri vyšších telefónoch, teda nie je tu tak výrazný efekt pripomínajúci olejovú škvrnu. Odlesky však smartfónu prospievajú a zadná strana je nielen príjemná na dotyk, ale aj dobre vyzerá. Nie je náchylná na odtlačky prstov, no materiál priťahuje rôzne šmuhy, napríklad z iných zariadení s pogumovaným povrchom. Stačí však otrieť a je po starostiach. Konštrukcia je zosilnená zaobleným oceľovým lemovaním. Pôsobí naozaj pevne, no mohlo byť aj menšie. Trochu nám tento koncept pripomínal odolný telefón. Potešili sme sa umiestneniu audiokonektora vedľa microUSB na spodnú hranu. Telefón má klasický „samsungový“ koncept používaný pri niektorých svojich modeloch. Teda hlavné hardvérové tlačidlo a dve dotykové, nie sú podsvietené.

08_SM-J500F_dynamic_white_Standard_Online_S_vyd5_nowat

Technológie a používanie
Ocenili sme prítomnosť najnovšej verzie Androidu 5.1.1 a preverili sme aj jeho vyladenie s nadstavbou od výrobcu. Vo výsledku ide o svižný model, ktorý na bežné používanie poskytne plynulé rozhranie. Občas nastalo menšie spomalenie po návratu z dlhšieho používania webového prehliadača. Nešlo však o nič kritické. Fotoaparát sa napríklad zapne do 1,5 sekundy. Výrobca integroval špeciálny režim, vhodný do vonkajšieho prostredia. Zapnutie sa dá aktivovať na 15 minút, kedy je podstatne zvýšený jas. Potom sa automaticky vypne, prípadne kým nevypnete obrazovku sami. Je to veľmi dobré napríklad pri pešej navigácii. Môžete tak použiť povedzme TripAdvisor, aby vás šípkou vo funkcii kompasu smeroval na dané miesto a nebude sa vám displej vypínať po štandardne definovanom čase. Chválime aj prispôsobiteľné rozhranie nastavení na umiestnenie najpoužívanejších funkcií do formy ikon na hornú časť zoznamu s nastaveniami. Model J5 poskytuje aj výrazný režim šetrenia. Sú vlastne dva, prvý obmedzuje výkon CPU, obnovovacej frekvencie displeja a tiež skrátenie doby podsvietenia. Je to veľmi dobrý režim, mali sme ho prakticky neustále zapnutý. Šetríte a zároveň to nie je jeden z tých režimov, ktorý vás aj reálne obmedzuje. Potom je tu extrémne šetrenie. Prepnete si telefón do zjednodušeného režimu, no máte istotu, že vydrží niekoľko dní. Ideálne na dlhších cestách, keď v danom čase nepotrebujete multimediálny telefón. Fotoaparát má síce zlepšené fotografovanie v tmavších scénach, no foťte radšej pri svetle. Na niektoré objekty mal fotoaparát problém zaostriť, a tak sme museli fotiť z iného uhla. Typicky sa to bude stávať pri fotení detailov alebo pri pokuse zaostriť na výraznejšie svetlejší objekt voči okoliu.

Hodnotenie
+ pevná konštrukcia, zadný kryt, audiokonektor naspodku, rýchly na bežné používanie aplikácií, výdrž
– občas problematické zaostrovanie v náročnejších scénach

Cena: 219 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Verdikt touchIT

Alcatel OT Idol 3 je svojím spôsobom unikátny telefón. Otázkou je, či práve toto používatelia potrebujú – pretáčanie displeja a nezávislú vertikálnu orientáciu. V každom prípade to ale nemá dopad na cenu. Tá je veľmi priaznivá a keď vývojári doladia softvér, bude to fajn telefón za slušné peniaze. Coolpad Porto v nás zanechal veľmi dobrý dojem. Prispelo k tomu kvalitné vyhotovenie tela a celkové dizajnové spracovanie. Druhým faktorom je hardvérová výbava. Škoda, že sa do ceny nezmestil HD displej. No tak ako telefón so všetkými parametrami a LTE dátami, ho oceníte. Huawei Mate S je technologická špička. Je to skvelý telefón, ktorý má praktické funkcie. Je to super stroj, nech už ho potrebujete na čokoľvek. Lenovo VIBE Shot je výborný fotoaparát. Je to vlastne smartfón, no kto rád fotí s telefónom, toto je model na fotenie ako stvorený. Má unikátne telo, ktoré vyzerá viac ako foťák než mobil. Prekvapením nie sú len profi možnosti fotografovania ale aj cena. LG G4s je model vhodný pre tých, ktorým sa zapáčila „veľká“ G4, no nemajú na tak drahý telefón. Mierne sa na technologickom základe a detailoch, no stále ide o vynikajúci telefón s vyladeným softvérom a tomu odpovedajúcimi možnosťami rôzneho ovládania a celkového používania. Samsung GALAXY J5 je príjemný telefón pre tých, čo si túto značku obľúbili a veria jej. Ide o model stredne nižšej triedy, aspoň podľa ceny. Parametrovo sa však radí podstatne vyššie. Pri fotení treba trochu trpezlivosti, no inak je to univerzálny telefón s výborným Super AMOLED displejom. LG Wine Smart je svieži koncept v oblasti smartfónov s Androidom. Nám sa aj napriek niektorým výhradám páčil. Kto chce Android, ale nepotrebuje multimediálny telefón s veľkým displejom, toto je pravé riešenie. Navyše vydrží v bežnej prevádzke aj dva dni.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.