Na jeseň minulého roka sme otestovali množstvo zaujímavých telefónov. Od vlajkových lodí, cez špecializované kúsky až po najlacnejšie, no stále niečím výnimočné telefóny. Sme zvedaví, ako sa ujme Selfie telefón a či aj ostatní výrobcovia prídu s niečím podobným. Aj keď predné fotoaparáty majú podstatne vyššie rozlíšenie a robia kvalitné fotky, uvidíme, kam sa bude tento vývoj uberať.

Acer Liquid Z630

Ďalší z radu Liquid smartfónov chce zaujať hlavne dlhou výdržou. To sa mu aj vďaka silnému akumulátoru podarilo. Kapacita 4000 mAh je postačujúca na dva bežné dni používania. Toto sme si overili aj my, no ešte viac sa nám pozdávalo maximálne vyťaženie počas bežného dňa. Bol to presne ten prípad, keď prídete z práce domov a nemusíte telefón hneď pripojiť k nabíjačke. Zaujímavé je aj to, že tento telefón nie je vôbec ťažký.

acer-liquid-z630-16gb-black-282407-3_vyd2015_6_nowat

Je to najmä vďaka tomu, že je z plastu. Nikde však nič nevŕzgalo a spoje sú dostatočne pevné. Zadná strana má jemné pruhovanie pripomínajúce vzor z novej série notebookov. Telefón odporúčame používateľom, ktorí cestujú. Vďaka nízkej hmotnosti ho odporúčame aj tým, ktorí majú predsudky k vyššej hmotnosti pri rozmernejších modeloch. Telefón váži aj s vysokokapacitnou baterkou len 160 gramov. Rozmiestnenie konektorov je tradičné, teda audio na hornej hrane, microUSB naspodku. Tlačidlá na ovládanie sú vyššie, preto je výhodou väčšia dlaň, no aj títo používatelia budú musieť vykonávať „prehmat“ v dlani.

Technológie a používanie

Telefón má štandardnú nadstavbu od výrobcu. Tá sa nám páči a umožňuje napríklad také detaily, ako zobraziť prichádzajúci hovor v bubline. Súpravu nástrojov na synchronizáciu dokumentov a ďalšie utility považujeme za samozrejmosť. Telefón je rýchly a prekonáva drahšie modely na trhu. Pokojne si na ňom zahráte aj hry a ako vidno na našich benchmarkoch, hodí sa aj na 3D hry a náročnejšie aplikácie.

Na telefóne sa dobre pozerajú videá. Predsa len 5,5″ displej poskytne rozmernejšiu zobrazovaciu plochu. Keďže telefón je zaoblený, dal sa dobre nosiť aj vo vrecku a celkový pocit z nadrozmerného smartfónu nebol taký ťaživý. Z630 sme využili aj na čítanie kníh, no tu sa nám subjektívne viac pozdávajú telefóny s úplne plochým krytom zadnej časti. Rýchlosť pri hrách sa prejavila aj v systéme. Občasné prekreslenie po odchode z prehliadača nevnímame ako kritické. Po prechode z hry to ani nevnímame, to je záležitosť operačného systému. Fotoaparát sa dá použiť na bežné fotografovanie, tmavé predmety boli výrazne zašumené. Zaostrovanie je rýchle a chválime aj video pri 30 sn./min, aj keď len v HD režime.

Hodnotenie
+ výdrž, hmotnosť, celková rýchlosť systému
– žiadne podstatné

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Acer

ASUS ZenFone Selfie

Rad ZenFone je obohatený ďalším modelom. Podľa názvu je jasné, že je zameraný na fotografovanie autoportrétov. Tie sú dnes veľmi obľúbené aj vďaka sociálnym sieťam. Okrem názvu prezrádza zameranie telefónu aj predný fotoaparát. Je identický s tým vzadu, no má rozšírený uhol záberu. Komu by nestačil 88° uhol, môže využiť špeciálnu funkciu na fotenie panoramatických selfie. Sprievodca pomáha s pohybom o jednu snímku doprava a doľava. Uhol záberu sa tým rozšíri na 140°. Softvér je pripravený na špeciálne úpravy aj s protisvetlom a vyhladzovaním snímok. Vyskúšali sme fotiť predným fotoaparátom a chválime jeho kvalitu. Naozaj robí vynikajúce fotky. „Selfie maniaci“ dostanú v tomto mobile skutočne výkonný nástroj na ich fotky. Vyzerali výborne, a to je dobrá správa pre tých, čo vyfotia viac záberov a majú problém vybrať dostatočne peknú výslednú fotku.

asus_zenfone_selfie_tip_nowat

Konštrukčne sa od ostatných ZenFone modelov nelíši. Vzadu je imitácia kovu, ale ide o plastový obal. Podľa nás by mohol byť telefón tenší. Zaoblenie tak maskuje jeho hrubšie rozmery. Jeho rozmery sú väčšie, no je to aj tým, že toto je model s 5,5″ displejom. Zadná strana má dve tlačidlá, ktoré majú rôznu funkcionalitu a využiť ich môžete napríklad pri fotení selfie alebo klasicky na úpravu hlasitosti. Ich stláčanie ale dosť počuť. Tlačidlo na vypnutie displeja je na vrchnej hrane. Pri takto rozmernom telefóne je toto tlačidlo obťažnejšie dostupné. Dotykové tlačidlá sú samostatne umiestnené pod displejom a nie sú podsvietené.

Technológie a používanie

Na fotenie sa dá použiť aj bežný fotoaparát. Veľmi dobre fotí aj v tmavších podmienkach a aplikácia dokáže v špeciálnom režime zdvihnúť rozlíšenie na 38 MPx. Ak potrebujete fotiť detaily, toto je pravé riešenie. V našom prípade bola rovnako užitočná funkcia Hĺbka ostrosti. Veľmi dobre si poradil fotoaparát aj s fotením proti oknu, v režime HDR. Toto je skutočne multimediálne vydarený telefón najmä tým, že umožňuje vytvárať animované GIF-y. Facebook ich už podporuje, takže všetky funkcie majú reálne využitie. Nie sú to tie funkcie, ktoré si raz vyskúšate a viac nepoužijete. Zadný fotoaparát má navyše laserové zaostrovanie a oba majú duálny LED blesk, ktorý pomáha zachytiť verné tónovanie farieb pleti.

Detail fotoaparátu pri telefóne ASUS ZenFone Selfie

Detail fotoaparátu pri telefóne ASUS ZenFone Selfie

Za zmienku stojí aj rozhranie ASUS ZenUI. To je vylepšené o vytváranie kategórií aplikácií v hlavnom menu. Je to otázka preferencií a len prax ukáže, či je lepšie hľadať aplikácie podľa ich triedenia ako podľa názvu v bežnej matici ikon. Po inštalácii každej novej aplikácie sa bude na displeji zobrazovať, kam ju telefón umiestnil. Inteligentné priečinky výrazne zredukujú posúvanie v menu, no potrebujete vedieť, že napríklad baterka, kalkulačka alebo napríklad funkcia Share Link je v priečinku Produktivita. Chválime celkové rozhranie pokračujúce v tradícii Zen interfejsu. Celkovo sa nám rozhranie páčilo, rovnako ako vlastné ASUS aplikácie, ktoré nahradia tie od Googlu. Výhodou je ich vzájomná previazanosť špeciálnym zdieľaním dát a tiež prehľad dňa na časovej osi. Ak napr. máte v kalendári stretnutia a k nim aj lokalitu, uvidíte, aké bude na danom mieste počasie. To je nielen pekné a efektné, ale aj užitočné. Zaujímavé je využitie laserového snímača na meranie vzdialenosti cez fotoaplikáciu.

Telefón je dostatočne rýchly na hry aj bežné aplikácie. Cenovo ide o strednú triedu, v skutočnosti sme mali sme pocit, že v rukách držíme o niečo drahší model.

Hodnotenie
+ skutočne krásne selfie fotky, výkon systému, rozhranie ASUS ZenUI, možnosti fotoaparátu
– plastové telo, hlučné tlačidlá

Cena: 299 EUR
Zapožičal: ASUS

Coolpad Modena

Telefón Modena je druhým modelom tejto značky na našom trhu. Výrobca stavil na väčšie rozmery a chcel zaujať aj cenou. Aj preto na 5,5″ uhlopriečke nájdeme len qHD rozlíšenie, teda 540 × 960 px. Na pohľad to vyznie ako málo. Je pravda, že pozornejšiemu oku neujde v niektorých prípadoch raster, no s telefónom sa dá normálne pracovať. Telo je plastové a obe SIM karty sa vkladajú po odobratí zadného krytu.

68576961_vyd2015_6_nowat

Tu sa vkladá aj microSDHC karta do 32 GB kapacity. Akumulátor nie je vyberateľný, hoci to tak vyzerá. Výrobca na ňom červeným nápisom informuje, aby ho používatelia nevyberali. Telefón je v zadnej časti mierne zaoblený a tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja umiestnil oproti sebe na opačné hrany. Škoda, že sa do ceny zariadenia nevošlo aj podsvietenie dotykových tlačidiel pod displejom. Na produktových obrázkoch výrobca ukazuje displej od okraja po okraj, no je tu podstatne väčší okraj, telefón treba vidieť na živo. Rozmiestnenie konektorov je štandardné, hore audio, dole nabíjanie. Fotoaparát a jeden reproduktor sú vzadu.

Technológie a používanie

Na telefóne sa nám páčilo rozhranie priamo od výrobcu. Integrácia nie je agresívna, no niektoré funkcie a vizuálne prvky budú vynikať. Telefón podporuje gestá na displeji, takže nakreslením písmena zapnete pridruženú aplikáciu. Výrobca pridal možnosť modifikácie správania sa tlačidla Domov. Existujú dva stavy ako dlhé stlačenie a dvojité stlačenie. Obyčajné „stlačenie“, teda ťuknutie prstom na tlačidlo zobrazí domovskú obrazovku, to je štandardná súčasť systému. Nastaviť sa dá, aby ste ťuknutím na toto tlačidlo prijali prichádzajúci hovor. Komu vadí rôzne šúchanie prstom po displeji, toto je dobré riešenie. Najmä pri tak veľkom telefóne. Z hľadiska výkonu je to telefón nižšej strednej triedy, a tak ho aj treba brať. Video nakrútite vo Full HD režime, no iba pri 20 snímkach za sekundu. To je stále málo. Opatrne aj pri fotkách. S telefónom sa dá fotiť, hoci niektoré zložitejšie scény budú zašumené. Pomohla funkcia HDR.

Najväčšiu výhodu vidíme vo veľkom rozmere telefónu. Je skupina používateľov, ktorá toto ocení. Navyše, telefón podporuje technológiu 4G/LTE na rýchle dáta. Telefón je vhodný aj na hranie hier, to bez problému. Tie náročné si nezahráte na najväčších detailoch.

Hodnotenie
+ cena, rozmer pre cieľovú skupinu, jednoduchá nadstavba systému
– nízke snímkovanie videa

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Coolpad

 

Honor 7

Toto je smartfón, ktorý sa snaží odlíšiť od „materskej“ značky Huawei, hoci sa na ňu veľmi podobá. Rozmerovo je to inovovaný model Huawei P8, po vzore Mate S je tu 360° snímač odtlačkov prstov na zadnej strane. Telo telefónu je takmer v unibody vyhotovení, zmenou oproti tradičným prvkom je multifunkčné tlačidlo na boku telefónu. Ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja je na pravej hrane, vľavo je tlačidlo, ktoré reaguje na tri stavy – stlačenie, rýchle dvojité stlačenie a dlhšie podržanie. Na všetky tieto akcie si môžete zvoliť vlastné aplikácie. Je to ojedinelý prípad a treba si na to zvyknúť. Vlastne sme častokrát aj zabudli, že ho tam máme. Snímač odtlačkov fungoval správne. Občas oň však zavadíte prstom a pocítite vibrovanie. To znamená, že nebol rozpoznaný prst. Horná hrana má okrem audiokonektora aj infračervený port. Reproduktor na spodnej hrane je len jeden, hoci je tu klasické mriežkovanie.

honor7_nowat

Netradične je nad displejom okrem predného selfie fotoaparátu aj prisvetľovacia LED dióda. Môžete ponechať automatické zapnutie vo forme tradičného blesku alebo vo forme trvalého svetla. Páčila sa nám aj zadná strana, ktorá je len veľmi mierne zaoblená. Získate dobré držanie v ruke a na stole sa dá používať bez toho, aby sa kýval pri ťukaní na displej.

Model je zaujímavý aj svojimi obalmi. Výrobca totiž poskytuje špeciálne obaly s prúžkovanou prednou časťou a na použitie s nimi upravil aj softvér telefónu. Po zaklapnutí obalu sa zobrazí čas a animované počasie s krásnym podfarbením. Keď budete zháňať kryt pre tento smartfón, poobzerajte sa práve po obaloch s prúžkami na prednej strane.

Technológie a používanie

Vlajková loď je vo všetkých smeroch dostatočne rýchla. Má procesor HiSilicon Kirin 935, ktorý je osemjadrový v zložení 2 × 4 jadrá. Kapacita RAM je už tradičných 3 GB, úložný priestor s kapacitou 16 GB sa dá rozšíriť cez microSDHC kartu až do 128 GB veľkosti. To je odpoveď pre tých, ktorí by mali výhrady k takejto kapacite pamäte. V domácich podmienkach sme využili aj rýchlu AC Wi-Fi sieť. Na spojení to bolo naozaj poznať. Najmä keď sme sťahovali náročné hry ako Asphalt 8: Airbone. Plnú grafiku si s týmto mobilom užijete aj pri hre Hitman: Sniper. Vzhľadom na polohu reproduktora si treba dať pozor, aby bol vľavo hore, čo znamená väčšinou preklopiť obrazovku s hrou. Tá totiž štandardne preklopí displej tak, že by ste si reproduktor zakrývali pravou dlaňou a bol by umiestnený naspodku. Na hlasité telefonovanie môžete využiť funkciu Huawei Voice+, ktorá využíva dva mikrofóny a eliminuje rušenie z okolia do troch metrov. V súvislosti s tým sa dá telefón využívať aj ako diktafón a tu funguje odrušenie hluku do piatich metrov. Biometrický snímač sa dá použiť aj na ovládanie gestami. Môžete ho využiť na zdvihnutie hovoru, fotenie, zobrazenie panelu oznámení alebo vypnutie budíka. Jednotlivé funkcie sa dajú aktivovať samostatne a čo sa nehodí, vypnete.

Honor7Snimac_vyd2015_6_nowat

Pohľad na fotoaparát a snímač telefónu Honor 7

Fotenie selfie s 8 MPx fotoaparátom je výborné, môžete využiť aj skrášľovací režim. Zvýraznenie očí aj schudnutie v tvári. Nepreháňajte to, inak si vytvoríte fotku pripomínajúcu mimozemšťana. Telefón sme aktívne využívali na fotografovanie. Bleskové zaostrovanie a najmä prispôsobenie scény bolo to, čo sme si najviac pochvaľovali. Najlepšie sa fotia svetlé scény s umelým osvetlením a vonkajšie scény. Vynikajúce výsledky sme dosiahli pri fotení večernej ulice s množstvom svetiel. Honor 7 je praktický kompakt do vrecka, na bežné dovolenkové fotenie netreba ťahať samostatný fotoaparát.

Hodnotenie
+ spracovanie a zaoblená zadná strana, tlačidlo Smart Key, výdrž dva dni, vynikajúce fotky aj za tmy, super rýchle nabíjanie
– žiadne podstatné

Cena: 369 EUR
Zapožičal: Honor

tabulka_tlf_2015_6_1_nowat

HTC One M9+

Ultra výkonný model za „ultra“ cenu. Po uvedení modelu One M9 je tu ešte väčší model so znamienkom +. Keď sme tieto modely dali na seba, reálne rozdiely vo veľkostiach boli len minimálne. Ak nezohľadníme cenu, viac sa prihovárame za kúpu práve väčšieho modelu. Nie je to len o rozmeroch, ale aj o pridaní nových technológií.

HTC M9+ res2_vyd2015_6_nowat

One M9+ má totiž pod displejom biometrický snímač. Je to zároveň aj dotykové tlačidlo, no presnú funkcionalitu si môžete nastaviť. Napríklad či po dotyku prstom (aj neregistrovaným na odtlačok) zobrazí hlavnú domácu obrazovku alebo prejde z aplikácie na túto obrazovku. Snímač pod displejom rozdeľuje pôvodné umiestnenie reproduktora BoomSound. Je tu opäť stereo s podporou Dolby Surround 5.1, no reproduktor je len v ľavej časti. Pravé dierovanie je len za účelom estetiky. Odhadujeme, že je pod ním umiestnený mikrofón.

Rozdiel spoznáte na prvý pohľad aj na zadnej strane. Je tu duálny fotoaparát, ktorý lepšie zaznamená hĺbku scény. Je to naozaj vidno a keď sme porovnávali One M9+ a starší model One M9, rozdiel v plasticite fotky bol badateľný už na displeji. Nechýba ani dvojtónový LED blesk. Zvýšilo sa aj rozlíšenie displeja. Je veľmi jemný a celkovo ide o skvelý dizajnový telefón. Telo je unibody a vlastne vychádza z pôvodného konceptu. To ocenia fanúšikovia tejto série. Opäť je použitá dvojtónová kombinácia farieb, v našom prípade zlatá a strieborná. Priestor na Nano SIM a microSDXC kartu je po bokoch telefónu. Konektor na nabíjanie a audiokonektor sú na spodnej hrane.

Technológie a používanie

Telefón je veľmi výkonný a je tu použitý najnovší procesor MediaTek Helio X10. Ide o 64-bitový model s ôsmimi jadrami. Displej má rozlíšenie 1440 × 2560 px. Nemáme k nemu výhrady. Je to skrátka vlajková loď a dostávate to najlepšie. Uvidíte to na kvalitných fotografiách, menej potom na 3D hrách.

Zarážajúce je, že ani tu ešte nie je Android 5.1.1, ale starý 5.0.2. Nechceme zbytočne mútiť vodu, vieme, aké náročné býva implementovanie nových verzií. No keď si vezmeme, že telefón za 159 eur má najnovší Android, aký bol vydaný, toto skutočne zamrzí. A nato, že „čoskoro“ výrobca prejde schvaľovacím procesom a vydá aktualizáciu, sa naozaj nespoliehajte. Trvá to mesiace, a to sa už budeme baviť o tom aké low-endy majú Android 6.

Telefón bol svižný za každých okolností. Tu niet čo vytknúť, je to skutočné multimediálne delo. Dobre sa na ňom prezerá textový aj obrazový obsah a ak potrebujete, šetriaci režim vás dostane na takmer dva dni výdrže. Doma sme využili aj Wi-Fi AC, hlavne čo sa týka latencie. Prezeranie videí na YouTube bolo rýchle a pohodlné, takmer ako na notebooku cez LAN kábel.

Telefón sme aktívne využívali aj ako fotoaparát. Veľmi dobre zaostroval a vyvažoval expozíciu. V mnohých prípadoch sme všetko radšej nechali na automatike, hoci pokročilí majú aj manuálne možnosti nastavenia. Veľmi dobre fotí pri umelom osvetlení. Ideálne napríklad v tmavších scénach, kde napodiv získate kvalitnejšie fotky ako v slnkom presvetlených miestnostiach. Tam sú fotky zašumené, najmä ak fotíte v štýle makro.

Hodnotenie
+ nádherné spracovanie, zvuk BoomSound, biometrický snímač, vynikajúce fotky, UltraPixel predný fotoaparát na selfie, špičkový výkon
– vysoká cena

Cena: 857 EUR
Zapožičal: HTC

Lenovo A2010

Toto je telefón pre nenáročných používateľov za dobrú cenu a mnohým splní očakávania. Má 4,5″ displej, takže nie je príliš veľký. Je hrubší, no v tejto cenovej relácii sa príliš nehrá na ultra tenké zariadenia. Podstatné je, že má priestor na dve Micro SIM karty a pamäť sa dá rozšíriť cez microSDHC kartu. Všetko vo vnútri. S výnimkou 2G slotu treba pri ostatných kartách vybrať akumulátor. Telo je plastové a pozor si treba dať na vrchnú fóliu, ľahko sa poškriabe.

Lenovo-A2010-Black-min_vyd2015_6_nowat

 

Riešením je dať ju dole, no keď porovnáme ochranné fólie na iných smartfónoch, táto veľa nevydržala. Po menej ako dni používania sa na nej objavili prvé škrabance. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, toto nám trochu chýbalo. Najmä v prípade, keď telefón neumožňuje žiadnu zmenu jasu, teda ani manuálnu. Reproduktor na hlasité odpočúvanie je na zadnej strane, konektory na audio a nabíjanie sú na hornej hrane. Fotoaparát má prisvetľovaciu LED diódu a fotoaparát je mierne chránený zvýšeným obrysom.

Technológie a používanie

Výbava telefónu odpovedá cene a aj zaradeniu do kategórie A u Lenova. To znamená, že od neho nemôžete očakávať veľké výkony, je to skôr bežný spoločník na platforme s Androidom. Môžete si nainštalovať rôzne aplikácie, napríklad kancelárske alebo na využívanie sociálnych sietí, tiež hry. Neodporúčame inštaláciu graficky náročných hier. Je tu síce 4-jadrový CPU, no len s frekvenciou 1 GHz a tento čip od MediaTeku patrí k menej výkonným. Pri surfovaní na internete sme boli spokojní s rýchlosťou načítania stránok. To sme testovali aj pri LTE spojení. Smartfón sa hodí aj ako Wi-Fi router. Na fotenie sa hodí len do veľmi nenáročných podmienok. Teda bežné vonkajšie fotky s dostatočným svetlom. Momentky z tmavej kaviarne boli zašumené. Obmedzením pre vážnejšie fotografovanie bolo aj pevné zaostrovanie. Výhodou tohto smartfónu je nízka cena a podpora LTE. Komu záleží na týchto parametroch a chce aj rozmerovo prijateľný telefón, bude spokojný.

Telefón bude pri bežnom používaní potrebné nabíjať každý deň. Neberieme to ako obmedzenie, ale treba s tým počítať. Tento telefón je aj v akciovej ponuke nového operátora 4ka.

Hodnotenie
+ cena, Dual SIM, dátové spojenie LTE, rozmery
– horší fotoaparát, tlačidlá nie sú podsvietené

Cena: 99 EUR
Zapožičal: Lenovo

Lenovo A6000 plus

Toto je tenký telefón za výbornú cenu. Takto ho výrobca pripravil už v prvej sérii. Verzia plus má zvýšenú kapacitu RAM a úložného priestoru. Takto je telefón vhodný aj pre náročnejších používateľov, najmä však na skutočne pohodlnú prácu s aplikáciami. Takisto sa nám páčilo časté uvoľňovanie hlavných aktualizácií firmvéru. Lenovo si na tomto dáva záležať a počas testovania sa v našom prípade objavil 9 MB aktualizačný balík. Telefón je tenký a má mierne zaoblenie po bokoch. Je to rozumné riešenie, aby sa dal telefón ovládať aj keď je položený na stole a zároveň dobre držal v ruke.

A6000_White_Hero_05_vyd2015_6_nowat

Pogumovanie zadnej strany sa nám páčilo, na lesklé a šmykľavé plochy si nepotrpíme. Na zadnej strane je okrem fotoaparátu s LED bleskom aj dvojica reproduktorov. Stereo zvuk je kompatibilný s technológiou Dolby Digital Plus. Najviac si ju vychutnáte na slúchadlách. Reproduktory berieme stále len ako doplnok. Ich umiestnenie v spodnej časti je výhodné na rezonovanie zvuku o dlaň. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že si ich zakryjete dlaňou, no pri držaní telefónu ho nikdy nedržíte „na plocho“ za zadnú stranu alebo za bočné hrany. Dobrý nápad, jedine pri hraní hier v horizontálnej polohe si môžete prstami zakrývať jeden z reproduktorov.

Technológie a používanie

Softvérové riešenie od Lenova sa nám páči, no aj tu sú niektoré nedostatky. Týkajú sa práve tohto modelu, a to prípadu odomykania vzorom. Na jeho odomknutie sa vysunie matica bodiek, ktoré spájate len do polovice obrazovky. Často sa nám stalo, že sme prstom spravili pohyb, ktorý zase vrátil uzamykaciu tapetu späť nadol a zakryl maticu bodiek na vzor. Niekedy sme museli telefón odomykať aj na tretí pokus. Telefón podporuje LTE, čo je dobrá správa s ohľadom na súčasné možnosti pripojenia cez cenovo dostupný internet. Telefón je ľahký a je vhodný pre používateľov, ktorí sledujú aj tento parameter. Je to navyše aj Dual Micro SIM. Fotografovanie je treba brať s rezervou, no na bežné snímky postačí. Tmavé plochy bývajú príliš zašumené. Video je slabou stránkou a odporúčame ho na skutočne nenáročné nakrúcanie. Nevýhodou je, že pri HD režime je dostupné snímkovanie len 15 sn./min. To je málo a video bude trhané a neprirodzené. Vlastne, toto nám ani neprekážalo. Kto si kúpi tento model, asi s ním neplánuje nakrúcanie videa. Vyťaží skôr z menších rozmerov pri 5″ displeji a rýchlych dátach.

Hodnotenie
+ tenký dizajn, LTE, Dual Micro SIM, cena, časté Lenovo aktualizácie
– nízka kvalita záznamu video

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Lenovo

Sony Xperia Z5

Smartfón, ktorý plní tri roky staré želania používateľov a prináša naozaj užitočné a žiadané funkcie. Telo je kvalitne a luxusne vyhotovené. Sony sa konečne zbavilo lesklej zadnej strany, ktorá sa až príliš šmýkala. Tu je matný povrch skla, ktorý odolá väčšine situácií zapríčiňujúcich škrabance. Tým, že je povrch sivý, tak väčšie škrabance uvidíte ľahšie a určite na ňom čoskoro nejaký aj pribudne. Ocenili sme lemovanie telefónu, ktoré jemne presahuje spodnú a hornú stranu. Je to zároveň ochrana pred škrabancami pri posúvaní na stole, navyše pôsobí ako brzda proti šmýkaniu. Telefón sa veľmi príjemne drží v ruke. Ak máte možnosť, vyskúšajte si ho v predajniach operátorov alebo elektrodomoch. Uvidíte, že je to oveľa lepší pocit ako pri hliníku alebo inom materiáli.

sony_xperia_z5compact_nowat

Na boku smartfónu je snímač odtlačkov prstov. Tlačidlo už nie je kruhové, ale obdĺžnikové so zaoblenými rohmi. Pravdepodobne aj integrácia biometrického snímača bola dôvodom na zmenu z kruhového tlačidla. Prekážala nám jeho tuhosť a akosi sme čakali, že sa telefón odomkne po priložení palca. No najprv sme ho museli stlačiť až potom sa dá telefón odomknúť. Ako ochrana pred náhodným odomknutím sa nám toto javí ako zbytočné. Veď keď už držíme v ruke telefón a dotkneme sa tlačidla, je jasné, že ho chceme odomknúť. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti sú nižšie, takže si s takto veľkým telefónom poradia aj používatelia s menšími dlaňami. Dvojpolohové tlačidlo fotoaparátu už neodmysliteľne patrí k tejto značke. Ostatné zostalo na svojom mieste. Teda konektor microUSB na nabíjanie naspodku a audiokonektor na pripojenie slúchadiel na hornej hrane.

Nedajte sa pomýliť dizajnom. Ten zostal odolný voči vode s certifikáciou IP68. Postriekanie vodou mu neublíži, a tak netreba telefón nijak výrazne šetriť. Na potápanie to však nie je, aj keď by to mal zniesť, záruka to však nepokrýva. A pozor na morskú vodu. Skutočne pridanú hodnotu vidíme v tom, že konektory nie sú zaslepené a aj tak je telefón vodotesný. Jediná záslepka je na slote pre Nano SIM kartu a pamäťovú kartu na ľavej hrane v hornej časti.

Technológie a používanie

Poďme si predstaviť technológie a začneme hneď procesorom. Niežeby na ňom bolo niečo výnimočné, no je to 8-jadrový model s frekvenciou 2 GHz na všetky jadrá. Už to je zárukou rýchlosti systému. Aby sme to previedli na reálne príklady. Hitman: Sniper sa spustí o viac ako štyri sekundy skôr, než na inom telefóne s 8-jadrovým CPU s rôznymi frekvenciami jadier. Zrýchlenie sme videli ale aj pri iných hrách. Aplikácie sú spúšťané okamžite, rovnako je veľmi rýchle prepínanie do multitaskingového menu.

Rýchlosť sa prejavila aj pri fotografovaní. Výrobca hovorí o dobe 0,03 s na zaostrenie scény. V praxi to vyzeralo tak, že nám chvíľu trvalo si na túto technológiu zvyknúť. Scéna bola totiž zaostrená okamžite po spustení fotoaparátu. My sme skúšali zaostrovať dotykom na displej, no žiadna výrazná zmena sa neudiala. Na rýchle fotenie je to vynikajúca vec, tiež aj na akékoľvek iné. Jednoducho už netreba zaostrovať znova. Veľmi dobré fotky robí aj pri umelom osvetlení, no nie vždy bola korekcia farieb správna. Záleží na uhle namierenia fotoaparátu a zdroji umelého osvetlenia. Pri fotení sa stále objavuje náhľad fotky v rozostrenom pohľade, čo sa pri modeli Xperia stáva. Trochu to pletie a pri fotografovaní niekedy neviete, či bola fotografia dostatočne zaostrená. V praxi sme sa stretli s tým, že vo väčšine prípadov bolo všetko v poriadku. Fotenie v makro režime je veľmi dobré a tu sa zaostrovanie prejavilo naplno. Na fotenie detailov sme tento mobil využili poriadne a páčilo sa nám. Na výber sú aj rôzne režimy ako panoramatický, rozšírená realita a ďalšie, ktoré sa dajú stiahnuť z Google Play. Nakrúcať môžete aj 4K video, vtedy sa telefón začne viac zahrievať. Pri nakrúcaní videí využijete stabilizáciu obrazu a špeciálny režim na rýchle scény. Wi-Fi AC je štandard, ktorý sme využili na domácej sieti. Treba ale dodať, že tak ako aj ostatné „Z-ká“, aj tu je v porovnaní s inými vlajkovými loďami horší príjem signálu.

Displej Triluminos X-Reality ukáže svoje pozitíva pri kvalitných filmoch a hrách. Vyzerali nádherne živé a farebné podanie bolo vynikajúce. Rozdiel pocítite hneď a nepotrebujete ani priamu viditeľnosť s iným telefónom.

Na poli zvuku sa výrobca inšpiroval svojimi audio zariadeniami a technológiu DSEE HX, ktorá bola doménou drahších walkmanov nájdete aj v tomto smartfóne. Na počúvanie hudby je ideálny. Chválime aj dlhú výdrž. Aj takto technologicky vybavený telefón môžete využívať v plnom režime celý deň alebo s režimom STAMINA pokojne aj dva dni. Súčasťou čipovej súpravy CPU je aj funkcia QuickCharge od Qualcommu. Desať minút nabíjania postačí na 5,5 hodiny používania. Potrebujete k tomu špeciálnu nabíjačku, dobré skúsenosti máme s akoukoľvek s výstupným prúdom 2,1 A.

Hodnotenie
+ vzhľad a matné sklo na zadnej strane, fotoaparát a zaostrovanie, celková rýchlosť, odolný voči vode, otvorený port na nabíjanie, kvalitný zvuk
– slabší príjem Wi-Fi signálu

Cena: 699 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

tabulka_tlf_2015_6_2_nowat

Verdikt touchIT

Acer Liquid Z630 je telefón za výnimočne dobrú cenu a s extra dlhou výdržou. Je vhodný pre cestovateľov, ktorí chcú svoj telefón používať a neobávať sa výdrže. Je ľahký a rýchly aj na náročné hry. ASUS ZenFone Selfie je vynikajúci smartfón na selfie. Fotí skvelo a na tento účel je ako stvorený. Páčilo sa nám aj rozhranie ZenUI. Coolpad Modena je rozmerný telefón pre tých, čo chcú väčší displej. Výrobca mieri hlavne na cenu a chce osloviť skupinu nenáročných používateľov. Telefón sa dá používať bez obmedzení pri aplikáciách, hry budú limitované kapacitou RAM, inak je tu CPU s dostatočným výkonom. Displej má nižšie rozlíšenie, no to nám vlastne nijako neprekážalo. Honor 7 je vlajková loď, skutočne sa tak aj správa v smere rýchlosti ako aj v režime fotoaparátu. Biometrický snímač je povinnosťou a funguje dobre. Ultra rýchle nabíjanie vás prekvapí, displej pritom musí zostať vypnutý. HTC One M9+ je veľmi dobrý a veľmi drahý smartfón. Ponúka super rýchly systém, biometrický snímač aj celkové pohodlie. Lenovo A2010 je telefón pre nenáročných používateľov. Vo výbave ale dostanú „dvojsimkový“ model s podporou LTE. Dá sa použiť na štandardné pracovné úlohy a ako univerzálny telefón. Na fotoaparát sa ale príliš nespoliehajte. Lenovo A6000 plus je tenký telefón, ktorý nemá príliš veľké rozmery. Dobre padne do ruky a jeho cena je veľmi priaznivá. Výkonom je to typická stredná trieda, ale nie je to na video. Sony Xperia Z5 je špičkový telefón s klasickým dizajnom Xperií. Nám sa zariadenie páčilo, fotí skvelo a na fototechnológii je vidno výrazný podpis Sony fotoaparátov. Telefón vydrží v prevádzke oveľa dlhšie ako iné vlajkové lode. Zapnutý režim STAMINA nijako neobmedzuje a výrazne predlžuje výdrž. Skvelý displej objavíte pri hrách a filmoch.

Pozn.: Tento článok bol publikovaný v tlačenom novembrovom vydaní touchIT č. 6/2015, preto sa môžu niektoré informácie líšiť v porovnaní s aktuálnym dátumom publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.