Čipová sada bude poháňať zariadenia strednej triedy.

Qualcomm pred pár rokmi zmenil spôsob označovania čipových sád Snapdragon. Na základe tejto zmeny začal okrem hlavných modelov uvádzať na trh aj ich výkonnejšie verzie “plus” a lacnejšie verzie “s”. Qualcomm aktuálne dokončuje práce na novom vlajkovom čipsete Snapdragon 8 Gen 4, ktorý bude predstavený na tradičnej udalosti na Havaji už 21. októbra 2024. Koncom roka 2023 bol predstavený Snapdragon 7 Gen 3, avšak o pár mesiacov neskôr jeho výkonnejšia verzia Snapdragon 7+ Gen 3. Túto dvojicu by mala čoskoro doplniť aj verzia „s“. Predpokladá sa, že tá by mohla byť predstavená už počas októbrovej udalosti Snapdragon Summit. 

Pokým Qualcomm oficiálne potvrdí, že aj sada Snapdragon 7s Gen 3 bude predstavená v októbri (možno aj skôr), tak sa pozrime, čo o nej prezradil známy leaker Evan Blass. Očakáva sa, že Snapdragon 7s Gen 3 bude mať medzigeneračne o 20 % rýchlejšie CPU, o 40 % rýchlejšie GPU a o 30 % rýchlejšie NPU. Energetická účinnosť by mala byť vyššia o 12 %.

Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne: Nová generácia výkonu pre smartfóny strednej triedyZdroj: GizChina
Snapdragon 7+ Gen 3 bol predstavený v marci 2024

Hoci nie je vyslovene uvedené, že tieto čísla predstavujú zlepšenia v porovnaní s minuloročným čipsetom Snapdragon 7s Gen 2, tak práve táto sada by mohla slúžiť na vyjadrenie pokroku verzie Snapdragon 7s Gen 3. Na druhej strane je vidieť, že procesor (CPU) tejto sady nie je najrýchlejší. Vo výbave má štyri jadrá Cortex-A78 taktované na 2,4 GHz a ďalšie štyri jadrá Cortex-A55 taktované na 1,95 GHz spolu s GPU Adreno 710 (940 MHz). Identický hardvér je tiež vidieť vo verzii Snapdragon 6 Gen 1, hoci táto sada využíva nižšie taktovacie frekvencie.

Technické parametre Snapdragon 7s Gen 3Zdroj: Evan Blass
Technické parametre Snapdragon 7s Gen 3

Ak by sme však mali porovnať grafický procesor z verzie Snadragon 7s Gen 2, napríkad s GPU Dimensity 7300 s GPU Mali-G615 MC2, tak 40 % nárast výkonu v prípade Snapdragon 7s Gen 3 by skutočne znamenal, že táto verzia od Qualcommu bude držať krok s výkonnejšími čipsetmi strednej triedy. V hierarchii čipových sad série Snapdragon 7 Gen 3 by mal tento čipset nakoniec skončiť na treťom mieste, hoci rozdiel medzi štandardnou a “s” verziou nie je veľký.

Súčasťou aj tohto čipu bude generatívna AI, čo by mohlo zvýšiť záujem o zariadenia s touto čipovou sadou. Snapdragon 7s Gen 3 svoje uplatnenie pravdepodobne nájde aj v lacnejších herných smartfónoch vďaka Adreno Frame Motion Engine a Variable Rate Shading. Súčasťou výbavy by mal byť aj Bluetooth 5.4 a priestorový zvuk.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.