Konečne sa dočkáme výraznej medzigeneračnej zmeny.

Nová generácia vlajkovej čipovej sady spoločnosti Qualcomm bude oficiálne predstavená už o pár týždňov. V termíne 15. – 17. novembra bude na trh uvedený Snapdragon 8 Gen 2. Udalosť sa bude tradične konať na Havaji, pričom nové správy naznačujú, že čipset konečne prinesie mimoriadne medzigeneračné zvýšenie výkonu a vylepšenia v oblasti spotreby energie a zahrievania.

Portál GizChina informuje, že Snapdragon 8 Gen 2 v porovnaní s predchodcom dodá výkon procesora vyšší o 10 %, energetická účinnosť bude lepšia o 15 %, výkon grafického procesora Adreno 740 sa zvýši o 20 % a výkon umelej inteligencie bude vyšší až o 10 %. Okrem toho sa zvýšenie výkonu dostane aj do oblasti spracovania obrazu – ISP. Dobrou správou je, že Snapdragon 8 Gen 2 údajne vyrieši aj problémy so zahrievaním mimoriadne efektívnym spôsobom.

Snapdragon Summit 2022Zdroj: GSMArena
Snapdragon Summit 2022

Vieme, že niekoľko veľkých výrobcov mobilných telefónov už začalo testovať Snapdragon 8 Gen 2 a výsledky sú veľmi dobré. Energetická účinnosť je vraj lepšia až o 15 %. Dodávame, že nový Snapdragon 8 Gen 2 bude aj naďalej používať 4 nm výrobný proces TSMC, ktorým sa vyrába aj Snapdragon 8+ Gen 1.

Snapdragon 8 Gen 2 bude vybavený úplne novou osemjadrovou architektúrou v zložení 1+2+2+3. Superjadrom tentokrát bude Cortex X3, ktoré je až o 22 % výkonnejšie ako predchodca X2. V oblasti 5G konektivity bude zabezpečená rýchlosť sťahovania až do 10 Gb/s. Očakávame, že skóre v AnTuTu prekročí 1,2 milióna bodov.

Prvým smartfónom s novým čipom bude tradične vlajková loď od Xiaomi, ktorá by mala byť “čiastočne predstavená” už 14. novembra.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.