Rozdiel je na prvý pohľad malý, ale zásadný.

Qualcomm už o pár týždňov predstaví celkom nový čipset Snapdragon 8 Gen 3. Na základe doterajších leakov sa dá predpokladať, že pôjde o skutočne výnimočný medzigeneračný posun, ktorý výrazne posunie možnosti vlajkových čipových sád. Snapdragon 8 Gen 3 vo verzii „for Galaxy“ sa totiž už objavil v testoch porovnávacej platformy Geekbench, kde v multi-core teste získal neskutočných 7 400 bodov. Tento výsledok naznačuje, že nový čipset bude oproti predchodcovi o takmer 50 % výkonnejší. Tento rozdiel sa však môže časom ešte zvýšiť, pretože sa predpokladá, že ide o predprodukčnú vzorku, ktorá je stále vo vývoji.

Zatiaľ čo Qualcomm doteraz na trh uvádzal klasické, plus a exkluzívne verzie vlajkových čipsetov pre Galaxy telefóny, tak tentokrát sa bude vlajková sada Snapdragon 8 Gen 3 deliť na dve nové verzie. Tie sa budú od seba tentokrát líšiť výrobným procesom.

Vo všeobecnosti sa očakáva, že Snapdragon 8 Gen 3 bude založený na 4nm výrobnom procese. Portál PhoneArena však tvrdí, že v tomto smere pravdepodobne príde k prekvapeniu. Je to preto, lebo bol odhalený druhý variant.

Snapdragon 8 Gen 3 bude obsahovať hlavné jadro procesora Cortex-X4, výkonné Cortex-A720 a efektívne Cortex-A520. Pokým štandardný variant sa bude vyrábať pomocou 4 nm technológie TSMC, druhý variant bude vyrobený pomocou vylepšenej 3 nm technológie N3E TSMC. Aktuálne sa na trhu nachádzajú iba dva telefóny, ktoré sú vybavené 3 nm čipmi. Sú to telefóny iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max s čipsetmi A17 Pro.

Čím je technológia výroby čipových sád menšia, tým má čip menšie tranzistory. S menšími tranzistormi sa ich do malého priestoru vo vnútri čipu zmestí viac, vďaka čomu je výkonnejší a energeticky úspornejší. 

Tento rok sa však na základe uniknutých dokumentov zdá, že obidve verzie čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 budú predstavené spolu. Čo tým Qualcomm sleduje, zistíme už počas udalosti Snapdragon Summit 2023, ktorá sa bude konať 24. – 26. októbra na Havaji. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.