Ponúkne skutočné inovácie.

Spoločnosť Qualcomm začiatok júna potvrdila dátum oznámenia svojho nového čipsetu Snapdragon 8 Gen 3, ktorý má mať v porovnaní so svojím predchodcom výrazný nárast výkonu a vyššiu energetickú účinnosť. Predstaví ho však o niečo skôr ako zvyčajne. Stane sa tak 24. až 26. októbra 2023 na podujatí Snapdragon Summit, ktoré a tradične koná na havajskom ostrov Maui.

Hoci do predstavenia novej čipovej sady spoločnosti Qualcomm zostávajú dva mesiace, tak portál AndroidAuthority zverejnil výpis z platformy Geekbench, ktorý odhaľuje o tejto sade ďalšie dôležité detaily. Netreba však zabúdať ani na predchádzajúce dve verzie Snapdragon 8 Gen 2 a Snapdragon 8+ Gen 1, ktoré sú z hľadiska výkonu a efektivity na veľmi vysokej úrovni. Samotnú kapitolu potom tvorí aj čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, ktorá sa začiatkom tohto roka dostala do série Galaxy S23.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 predstavenieZdroj: Qualcomm.com
Qualcomm Snapdragon Summit 2023

Aj z tohto dôvodu sa od nástupcu týchto sád očakáva veľmi veľa. Dobrou správou pritom je, že viaceré zdroje naznačujú, že model Snapdragon 8 Gen 3 bude skutočne veľmi výkonný a efektívny. Je tu však aj druhá strana mince. Pravdepodobne najväčším mínusom novinky bude jej vysoká cena.

Najnovšie však bol pripravovaný Snapdragon 8 Gen 3 spozorovaný vo výpise porovnávacej platformy Geekbench 5, ktorý odhalil ďalšie dôležité detaily tejto vlajkovej čipovej sady. Zaujímavé pritom je, že čipset bol súčasťou telefónu Nubia NX769J, ktorý je považovaný za pripravovaný model REDMAGIC 9. Zdroj však dodáva, že spomínaný výpis nie je verejne dostupný, čiže jeho pravosť nie je možné overiť.

Pozrime sa však na výpis parametrov Nubia NX769J. Telefón má nainštalovaný operačný systém Android 14. Základná doska nového telefónu je „pineapple„, čo sa zhoduje so staršími únikmi o čipovej sade Snapdragon 8 Gen 3.

Pokiaľ však budeme uniknutej tabuľke veriť, tak Snapdragon 8 Gen 3 by mal využívať jedno hlavné jadro Cortex-X4 taktované na 3,19 GHz, päť výkonných jadier ARM Cortex-A720 pracujúcich na frekvencii 2,96 GHz a dve efektívne jadrá Cortex-A520 pracujúce na frekvencii 2,27 GHz. GPU je údajne Adreno 750. Skóre single-core testu je 1596 bodov a skóre multi-core testu je 5977 bodov

Zdá sa však, že Qualcomm okrem tradičnej verzie čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 pracuje aj na jej špeciálnej verzii. Že by aj tentokrát telefóny Samsung Galaxy do svoje výbavy dostali exkluzívny čipset for Galaxy?

Tentokrát by to už mohol byť model Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.