Qualcomm sa zjavne inšpiroval spoločnosťou MediaTek.

Qualcomm koncom októbra predstavil svoju najvýkonnejšiu čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 3, a už teraz sa začali objavovať informácie o ďalšej generácii tejto vlajkovej série. Informovali sme, že Snapdragon 8 Gen 4 ponúkne veľmi vysoký výkon, avšak teraz sa objavili informácie, ktoré naznačujú, prečo tomu tak bude. Hoci hlavným dôvodom v prípade tejto čipovej sady bude nové usporiadanie jadier, tak pripomíname, že tento nový prístup nedávno použil MediaTek pri vlajkovej čipovej sade Dimensity 9300.

Je však dôležité poznamenať, že Qualcomm pri sade Snapdragon 8 Gen 4 nebude kopírovať MediaTek. Namiesto 4 veľkých a 4 stredných jadier použije 2 veľké a 6 stredných jadier. To znamená, že ďalšia generácia čipovej sady už žiadne malé jadrá nebude využívať. Qualcomm dokonca potvrdil, že Snapdragon 8 Gen 4 bude využívať CPU jadrá vlastnej produkcie s označením Oryon.

Iba nedávno leaker Digital Chat Station zverejnil špecifikácie čipsetu Snapdragon 8 Gen 4, ktorý by mal byť vyrobený 3 nm procesom spoločnosti TSMC a niesť kódové označenie Sun. Bude využívať osemjadrový procesor s dvoma veľkými jadrami Phoenix L a šiestimi strednými jadrami Phoenix M. Je pritom možné, že k tomuto pomenovaniu veľkých a stredných jadier časom pribudne aj číselné označenie kvôli ich lepšiemu odlíšeniu. 

Keďže Qualcomm pri Snapdragone 8 Gen 4 malé jadrá celkom vynechá, spoločnosť bude musieť zapracovať aj na veľmi dôležitej oblasti, ktorou je efektívna prevádzka, práve kvôli veľkej zmene v spôsobe fungovania. Malé CPU jadrá sú zvyčajne energeticky úsporné a určené na bežnú prevádzku smartfónu v nízkom zaťažení, aby sa dosiahla vyššia výdrž na jedno nabitie. Trend znižovania počtu malých jadier bolo vidieť už niekoľko rokov dozadu, avšak teraz sa zdá, že výrobcovia ich z vlajkových čipsetov časom celkom odstránia.

Pokým MediaTek to už spravil pri Dimensity 9300, tak Qualcomm tak spraví pri sade Snapdragone 8 Gen 4, ktorá by mala byť predstavená na jeseň 2024

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.