Aj túto generáciu bude vyrábať spoločnosť TSMC. Pre istotu.

Qualcomm iba koncom októbra predstavil svoju najvýkonnejšiu čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 3, a už teraz sa na internete objavili informácie o ďalšej generácii tejto vlajkovej série. Keďže v tomto úniku má prsty leaker Tech_Reve, existuje vysoká pravdepodobnosť, že zverejnené informácie o čipsete Snapdragon 8 Gen 4 sú pravdivé.

Qualcomm sa doteraz spolieha na 4nm výrobný proces, ktorým boli vyrobené viaceré modely čipových sád. Aktuálne najmodernejšie 3nm čipsety sa nachádzajú iba v nových iPhonoch 15 Pro, avšak vo svete Android zariadení sa objavia až budúci rok. Qualcomm budúci rok výrobu presunie iba do spoločnosti TSMC aj preto, že chce nasadiť vlastné CPU jadrá Oryon, pričom chce si byť 100 % istý, že všetko bude fungovať podľa predstáv spoločnosti. Qualcomm jednoducho nechce ohroziť výkon a efektivitu čipovej sady s novými jadrami. Dalo by sa povedať, že Qualcomm Samsungu, ako druhému možnému výrobcovi čipových sád, jednoducho neverí.

Je však možné, že Qualcomm v roku 2025 zverí výrobu čipových sád Snapdragon 8 Gen 4 aj Samsungu, avšak to už bude na trhu Snapdragon 8 Gen 5, ktorý by mala opäť primárne vyrábať spoločnosť TSMC. Rozhodnutia spoločnosti Qualcomm sú pritom založené na historickej skúsenosti. 

Už len priame porovnanie čipových sád Snapdragon 8 Gen 1 a 8+ Gen 1 vyslalo v čase ich uvedenia k spoločnosti Qualcomm jasný signál, pretože prvá z nich bola vyrobená Samsungom a druhá TSMC, pričom prvú z nich sprevádzali viaceré problémy a druhá sa javila celkovo ako lepšia čipová sada.

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: AndroidAuthority
Snapdragon 8 Gen 3

Dôležitejšie však je, že Snapdragon 8 Gen 4 bude novej generácii vlajkových lodí poskytovať neskutočne vysoký výkon bez výraznejšieho dopadu na efektivitu. Predpokladá sa, že Snapdragon 8 Gen 4 v teste Geekbench 6 prekoná skóre 10 000 bodov, zatiaľ čo GPU Adreno 830 ponúka rovnakú úroveň spotreby energie ako Snapdragon 8 Gen 2, avšak s oveľa vyšším grafickým výkonom. Zdroj na záver dodáva, že celá čipová sada by mala mať spotrebu na úrovni iba 8 W.

Na záver dodávame, že predstavenie čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 sa očakáva až na jeseň 2024, čo je dostatočne dlhé časové obdobie, počas ktorého sa budú vynárať nové informácie o tomto čipsete. Teraz sme sami zvedaví, ako sa bude dariť aktuálnemu Snapdragon 8 Gen 3, ktorý medzigeneračne taktiež zaznamenal výrazné zvýšenie výkonu.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.