Vysoký výkon zabezpečí ďalšia generácia vlajkového čipsetu od Qualcommu.

Iba pred pár dňami bol zverejnený októbrový zoznam najvýkonnejších smartfónov platformy AnTuTu, v ktorom sa prvýkrát objavili aj dva smartfóny poháňané čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 3. Ide o dva modely série Xiaomi 14, ktoré boli predstavené koncom októbra. Tieto telefóny sú však iba predzvesťou výkonu, ktorý bude poháňať budúcoročné vlajkové smartfóny, avšak už teraz bol zverejnený predpokladaný výkon nástupcu.

Čipová sada novej generácie s označením Snapdragon 8 Gen 4 bude síce vydaná až v druhej polovici roka 2024, avšak už teraz naznačuje výkon, ktorý bude mimoriadne vysoký. Tento rok sa na trhu s čipovými sadami vo väčšine prípadov objavili iba 4nm verzie, teda až na jednu výnimku. Tou je čipová sada Apple 17 Pro, ktorá je vyrobená 3nm výrobným procesom N3B, avšak je známe, že čipová sada Snapdragon 8 Gen 4 bude založená na výrobnom procese spoločnosti TSMC s označením N3E.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max s 3nm čipovou sadou Apple A17 Pro

Ten pre ďalšiu generáciu vlajkového čipsetu od Qualcommu zabezpečí veľký skok vpred vo výkone a efektivite, a zároveň sa dostane pred čipové sady spoločnosti Apple. Nový výrobný proces by mal zabezpečiť aj vyššiu výťažnosť. Pre Qualcomm 3nm proces zároveň predstavuje aj smerovanie k samostatnej architektúre jadier, ktorá zahŕňa inovatívnu architektúru Nuvia. Na jej základoch sú postavené jadrá Oryon, o ktorých sme prvýkrát počuli začiatkom tohto roka. Práve táto zmena má pre Qualcomm zabezpečiť významný až revolučný posun vpred. 

Kľúčovým prvkom čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 má byť aj GPU Adreno 830, ktorého výkon sa podľa neoficiálnych informácií pohybuje približne 10 % nad výkonom čipu M2 od Apple. Toto tvrdenie podporujú aj predbežné výsledky v teste 3DMark Wild Life Extreme, v ktorom sa dosiahnuté skóre pohybuje na úrovni 7200 bodov. Ide tak o významný nárast grafického výkonu, ktorý by mohol naznačiť smerovanie mobilných zariadení v najbližších rokoch. Viac o očakávanom výkone čipové sady Snapdragon 8 Gen 4 prezradia aj projekcie z platformy GeekBench 5 a 6.

  • Geekbench 5: Očakávané skóre pri single-core teste by malo presiahnuť 2 000 bodov, pri multi-core teste viac ako 8 600 bodov.
  • Geekbench 6: Očakávané skóre pri single-core teste by malo presiahnuť 2 800 bodov, pri multi-core teste viac ako 10 000 bodov.

Porovnanie s aktuálnymi čipmi

Už na prvý pohľad je vidieť, že odhady výkonu sú podstatne vyššie ako výsledky aktuálnych čipových sád, pričom nejde iba o kozmetické zvýšenie výkonu, ale o poriadny skok. Ten je viditeľný predovšetkým pri multi-core skóre, pretože aktuálny Snapdragon 8 Gen 3 podľa oficiálnych informácií, zverejnených spoločnosťou Qualcomm, v tomto teste dosiahol približne 7500 bodov.

Výsledky testov čipsetu Snapdragon 8 Gen 3

Hoci single-core skóre pri priamom porovnaní s najnovším čipsetom Apple A17 Pro je na podobnej úrovni, tak multi-core skóre Snapdragonu 8 Gen 4 v projekcii vyletelo poriadne vysoko. 

Zdá sa teda, že rok 2024 môže byť skutočne kľúčovým v oblasti výkonu mobilných zariadení, špeciálne v oblasti grafického výkonu. Už len aby výrobcovia smartfónov prišli s rozšírenými možnosťami ich využitia, aby tento očakávaný výkon bol využitý v čo najširšej miere.

Zdroj: SparrowsNews

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.