Leakeri sa predháňajú v správach o pripravovaných vlajkových čipových sadách aktuálne najzaujímavejšieho trojlístka výrobcov.

V hre je tak čipset Samsung Exynos 2200 s novým GPU od AMD, Apple A15 Bionic a Snapdragon 895 od Qualcommu. Vyzerá to tak, že práve najtradičnejší výrobca to bude mať v tohtoročnej konkurencii veľmi ťažké, čo dokazujú viaceré úniky z porovnávacích platforiem.

Qualcomm sa musí tentokrát viac posnažiť a priniesť čipset, ktorý sa nebude prehrievať ako Snapdragon 888. Niečo podobné sa pritom stalo aj v roku 2015. Jednoducho musí spoločnosť priniesť nekompromisný čip, a to po každej stránke.

Podľa najnovších informácií môže Snapdragon 895 byť prvým čipsetom, ktorý ponúkne štyri klastre jadier. Architektúra čipu bude údajne obsahovať jedno vysoko výkonné jadro Kryo 780 (upravené jadro Cortex-X2), tri jadrá Kryo 780 „strednej triedy“ (vlastné jadro Cortex-A710) a štyri energeticky úsporné jadrá Kryo 780 (upravený Cortex-A510). Práve štyri najmenej výkonné jadrá budú ďalej delené do dvoch klastrov po dve jadrá. 

Z hľadiska výkonu Snapdragon 895 údajne nedosiahne na Apple A15 Bionic a výkonom sa skôr približuje k Apple A14 Bionic. V správe sa tiež uvádza, že čipová sada ponúkne podporu rýchleho 100-wattového nabíjania a grafický akcelerátor Adreno 730, ktorý z hľadiska výkonu stráca na grafický čip AMD v Exynos 2200. Ostáva nám len počkať na oznámenie nového vlajkového čipu od Qualcommu a dúfať, že spoločnosť nájde spôsob, ako vyriešiť problém s možným prehrievaním.

Keďže ide v prípade Snapdragonu 895 o predprodukčnú vzorku, celkový výkon čipovej sady sa môže v čase uvedenia výrazne zvýšiť.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Qualcomm predstavil svoj prvý smartfón: Vyrobil ho ASUS

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.