Termín predstavenia ďalšej vlajkovej čipovej sady môžeme označiť za tradičný.

Spoločnosť Qualcomm pred koncom roka tradične usporadúva konferenciu s názvom Snapdragon Tech Summit, na ktorej každoročne predstavuje svoje nové vlajkové čipsety. Pokým sa táto udalosť vždy konala v decembri, v roku 2021 začne už 30. novembra, a bude trvať do 2. decembra.

Snapdragon Tech SummitZdroj: Qualcomm

Počas troch dní určite spoznáme množstvo zaujímavých noviniek, avšak spoločnosť zatiaľ o nich nezverejnila žiadne informácie. Na stránke udalosti sa aktuálne nachádza iba banner s motorovým člnom so znakom nekonečna a text „More to come, soon!“.

Aj napriek týmto nejasnostiam je zrejmé, že počas Snapdragon Tech Summit bude predstavený vlajkový čipset Snapdragon 898. Pokým niektoré zdroje tvrdia, že prvým telefónom s týmto čipom bude Xiaomi 12, tento rok by to nemuselo platiť na 100 %. 

Snapdragon 898Zdroj: GSMArena

Snapdragon 898

Na základe množstva únikov sme sa dozvedeli aj parametre, ktoré údajne môžeme od tohto čipu očakávať. Čipová sada Qualcomm Snapdragon 898 by mala obsahovať hlavné jadro procesora ARM Cortex-X2, ktoré bude pracovať na frekvencii 3,0 GHz. Vo výbave sa budú ďalej nachádzať aj tri stredné jadrá Cortex-A710 pracujúce na frekvencii 2,5 GHz, spolu so štyrmi úspornými jadrami Cortex-A510, ktoré budú taktované na 1,79 GHz.

Grafický procesor má označenie Adreno 730. Je založený na 4nm procese a údajne má oproti predchodcovi Adreno 660 poskytovať až o 20 % vyšší výkon. V prípade 5G konektivity očakávame modem X65 5G s teoretickou maximálnou rýchlosťou sťahovania až 10 Gb/s.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.