Sony α7S III je jedným z najvýraznejších fotoaparátov za posledné mesiace. A to sme zažili uvedenie Canon EOS R5/R6 či Nikon Z6II/Z7II. Vyzerá to tak, že Sony znova konkurencii vytrelo zrak. A nepotrebovalo na to ani podporu pre 8K videá.

Dôvodom na toto tvrdenie je kombinácia technických parametrov, vynikajúcej optiky, kompaktných rozmerov a v podstate aj adekvátnej ceny. Rad bezzrkadloviek Sony α7S ponúka alternatívu k najlepším zariadeniam na nakrúcanie videí.

Sony milujú youtuberi

Keď tak sledujeme, s čím robia videá známi youtuberi, je jasné, že Sony to s α7S III chytilo za správny koniec. Je to naozaj výborná alternatíva, pričom Mark III je pri α7S typickým príkladom toho, ako sa dá fotoaparát/kamera vylepšiť aj na základe spätnej väzby od používateľov. Stále sú tu však drobnosti, ktoré nám vadili.  Zmienime sa o nich neskôr.

Príklady fotenia s objektívom Sony FE 70-200 mm F4 G OSS

Základom tohto fotoaparátu je 12,1 MPx full frame snímač so zadným osvetlením typu Exmor R. Údaje z neho vyhodnocuje výkonný obrazový procesor BIONZ XR a táto kombinácia poskytne vynikajúce výsledky a to predovšetkým pri nakrúcaní videa. Je veľmi rýchly, pri sériovom snímaní dosiahnete rýchlosť 10 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE a môžete používať mechanickú alebo elektronickú uzávierku. Takto naberiete 1000 fotografií v nekomprimovanom RAW formáte.

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO6400, F4.0, 1/100s, 78mm

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO6400, F4.0, 1/100s, 78mm

V hornej časti je aktívna pätica Multi Interface Shoe, do ktorej môžete umiestniť Sony mikrofón a digitálne zaznamenávať zvuk – až 24-bitový vstup s doplnkovým adaptérom XLR-K3M. Základné nastavenie pre päticu bez adaptéra je 48 kHz/16 bit, 2 kanály.

Ergonomické držanie Sony A7S III

Ergonomické držanie Sony α7S III

Nové formy spracovania

Sony α7S III nahráva až do rozlíšenia 4K 120p (pre NTSC, 100p pre PAL) v 10-bit 4:2:2. Špičkovú kvalitu obrazu sme dosiahli aj pri slabom osvetlení, ISO je v rozsahu od 80 po 409 600 s tým, že úroveň šumu bola veľmi nízka vo väčšine situácii. Pri istých hodnotách ISO šum vyskočil, aby pri nižších hodnotách zase klesol a predpokladáme, že na opravu tohto správania je ešte potrebná úprave firmware.

Pri vysokých hodnotách citlivosti dokáže zachytiť použiteľné snímky aj v takmer úplnej tme. To, kde však Sony prekonáva svoju konkurenciu je široký, až 15-krokový dynamický rozsah a na výsledku si to hneď všimnete.

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO32000, F7.1, 1/100s, 81mm

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO32000, F7.1, 1/100s, 81mm

Nový formát nahrávania XAVC HS používa kódovanie HEVC/H.265, teda výsledné súbory sú menšie. Súčasťou samotného fotoaparátu je aj jednotka stabilizácie obrazu a gyroskopický senzor, ktoré sa starajú o optickú stabilizáciu obrazu v 5 osiach. Aktívny režim sa stará o vyššiu stabilitu pri snímaní videí. Procesor BIONZ XR meria chvenie fotoaparátu a opticky ho kompenzuje. Vďaka tomu je video stabilné aj pri snímaní z ruky, pri kráčaní a to aj v rozlíšení 4K. Aj tak je ale lepšie dať kameru na statív alebo použiť gimbál ako my.

Video natočené prevažne s fotoaparátom Sony α7S III

Do jednotky stabilizácie obrazu je vstavaný grafitový pasívny chladič, ktorý účinne odvádza teplo. Prehriatie tohto fotoaparátu pri našich testoch nenastalo. α7S III zavádza aj nový formát HEIF, ktorý v porovnaní s tradičným JPEG prináša vyššiu kvalitu obrazu, účinnejšiu kompresiu a 10-bitové farby.

Rýchle a spoľahlivé automatické zaostrenie

Dotykový displej na A7S III

Dotykový displej na α7S III na zaostrovanie pomocou dotyku prstom

Systém hybridného autofocusu (AF) v sebe spája rýchlosť a presnosť. Sony α7S III dokáže vďaka 759 snímačom s detekciou fázového rozdielu v ohniskovej rovine a 425 bodom s detekciou kontrastu rozptýleným po väčšine plochy nájsť objekt, zaostriť naň a sledovať ho aj pri rýchlych pohyboch. AF na ľudské alebo zvieracie oči v reálnom čase využíva aj umelú inteligenciu. Oči sú na fotkách a vo videu dokonale ostré a zvýšila sa aj presnosť pri snímaní ľudí z profilu či čiastočne zakrytých tvárí.

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO6400, F4.0, 1/100s, 105mm

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO6400, F4.0, 1/100s, 105mm

Ak máte takto nastavené zaostrovanie na oči, máte ruky voľné a môžete sa sústrediť na kompozíciu. V praxi to znamená , že sa napr. prstom dotknete tváre osoby, na ktorú chcete zaostrovať a ďalej sa o to nemusíte starať. AF pracuje spoľahlivo aj pri slabej úrovni svetla a nízkej hĺbke poľa zaostrenia. Úspešne sme vyskúšali automaticky zaostrovať aj v slabých svetelných podmienkach na úrovni EV-6. Tieto objekty sme v tme ledva rozpoznali zrakom.

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO25600, F4.0, 1/100s, 24mm

Sony A7III + Sony EF 24-105mm F4 G OSS, ISO25600, F4.0, 1/100s, 24mm

Videá sme nahrávali s 10-bitovou hĺbkou a vzorkovaním farieb 4:2:2, čo sme neskôr využili pri strihu videa na gradáciu obrazu. Spolu s kódovaním Long GOP je k dispozícii aj All-Intra. To kóduje každú snímku zvlášť pri rýchlosti až 600 Mb/s. Nájdete tu aj S-Log3 a S-Gamut3.Cine ako v profi kamkordéroch. To pre vás znamená pri spracovaní obrazu širší dynamický rozsah a ľahšie zjednocovanie farieb v postprodukcii. Rovnako tu nájdete podporu pre HLG (Hybrid Log Gamma).

Porovnanie ISO 100, 320 000 a 402 000 (klik pre zväčšenie)

Kam so súbormi?

Procesor BIONZ XR prináša vylepšenia v oblasti reprodukcie farieb, stability pri rôznych svetelných zdrojoch. Výstup obrazu cez plnohodnotné HDMI je v 16-bitovom formáte RAW. Na fotoaparát môžete pripojiť externý rekordér a na ňom zachytávať výstup v 16-bitovom formáte RAW. Pritom priamo vo fotoaparáte zachytávate obraz vo formáte XAVC HS 4K, XAVC S 4K či XAVC S-I 4K a súbory proxy (v 8- alebo 10-bitovej hĺbke). Úpravou menších súborov proxy znížite zaťaženie počítača pri strihu videa.

Šachty na pamäťové karty na Sony α7S III

Šachty na pamäťové karty na Sony α7S III

Priamo vo fotoaparáte sú dve šachty na médiá podporujúce veľmi rýchle karty CFexpress Type A. Ak použijete tento typ kartu, bude fotoaparát rýchlo vyprázdňovať medzipamäť a nahrávať s vysokými bitovými rýchlosťami. Alternatívne môžete použiť aj dve karty SDXC UHS-II. Vybrať si pritom môžete buď paralelné alebo štafetové nahrávanie obrazu na dve karty.

Vyhotovenie na základe spätnej väzby od používateľov

Áno, toto je tu vidieť. Finálny dizajn fotoaparátu evidentne ovplyvnili používatelia. Predovšetkým je tu výklopný displej, čo mimoriadne chválime. Že to Sony vie, dokázalo už pri videoblogovacej kamere ZV-1 a teraz je to aj na rade α7S. Veríme, že to tak zostane už navždy.

Sony α7S III a vyklápateľný displej

Sony α7S III a vyklápateľný displej

Toto je totiž správny spôsob ako urobiť displeje tak, aby sa dali s kamerou dobre natáčať video blogy. Akurát to má jedno ALE. Konkrétne je to umiestnenie portu na pripojenie slúchadiel. Ak totiž tieto pripojíte, stratíte možnosť  s displejom podľa ľubovôle otáčať. Našťastie sa to netýka portu na pripojenie mikrofónu, takže sa s tým dá žiť.

Sony α7S III a pripojenie slúchadiel

Sony α7S III a pripojenie slúchadiel a mikrofónu

Telo fotoaparátu je samozrejme odolné, z horčíkovej zliatiny. Fotoaparát odoláva prachu a vlhkosti. Výrobca vylepšil aj filter, ktorý ultrazvukovo odstraňuje prach z prednej časti snímača.

Prepojovacie porty na Sony α7S III

Prepojovacie porty na Sony α7S III

Tlačidlo na nahrávanie videa sa z pravej bočnej strany posunulo do hornej časti, aby sa jednoduchšie ovládalo z ľubovoľnej polohy pri snímaní. To chválime, je to naozaj oveľa pohodlnejšie. Tiež Sony vylepšilo to, ako sa používa volič režimu snímania. Kompenzácia expozície tu má samostatné koliesko a tiež je tu aretácia natavenej polohy.

Aretácia kompenzácie expozície na Sony α7S III

Aretácia kompenzácie expozície na Sony α7S III

Elektronický hľadáčik ponúka výborné rozlíšenie, kontrast a farby, my sme tu však častejšie používali dotykový displej. Ten umožňuje intuitívne ovládanie. Napr. pri prehrávaní využijete funkcie ako posúvanie prstom či ovládanie priblíženia potiahnutím dvoch prstov k sebe a od seba. Vylepšené sú aj dotykové funkcie pri snímaní, ale stále to nie je tak, ako by sme si želali. Môžete určiť prstom, kam sa bude zaostrovať, ale zobrazený parameter zachytenia obrazu dotykom naň nezmeníte. To napr. Canon EOS R5 dokáže a radi sme to používali – je to taký zvyk zo smartfónov. Ovládacím jazykom môže byť čeština, slovenčina však stále chýba.

Čeština ako jazyk ovládania na Sony α7S III

Čeština ako jazyk ovládania na Sony α7S III

Sony α7S III má zmenený systém menu. Výrobca hovorí o zjednodušení a sprehľadnení. Ako to pri takýchto veľkých zmenách býva, boli sme v menu kompletne stratení, keďže máme zvyk na starý spôsob ovládania a práve ten nám pripadal prehľadnejší. Evidentne na to treba viac času ako 6 dní, ktoré sme mali dispozícii na test a ostáva veriť výrobcovi, že to naozaj pripravil prehľadnejšie a v spolupráci s profesionálnymi používateľmi. 15 tlačidlám na fotoaparáte je možné nastaviť niektorú zo 137 funkcií.

Nový systém menu na Sony α7S III

Nový systém menu na Sony α7S III

Pripojenie na sieť

Sony v prípade α7S III zabudovalo Wi-Fi 5GHz, rovnako ako 2,4 GHz. Takto je možné fotoaparát ovládať na diaľku, ale využijete aj bezdrôtové zobrazovanie realizovaných obrazov a tiež rýchlejší a stabilnejší prenos fotografií. Dovoliť si môžete bezdrôtovo prenášať aj videá. Ak chcete použiť väčšiu šírku pásma, môžete do portu USB Type C napojiť adaptér USB – Ethernet a takto získate káblové pripojenie 1000BASE-T.
Pri komunikácii s mobilom sa oplatí NFC pripojenie

Pri komunikácii s mobilom sa oplatí NFC pripojenie

Napájanie

Sony α7S III používa batérie radu Z (NP-FZ100), čo znamená dlhú výdrž – 510 fotografií alebo 80 minút videa. Na profi použitie to určite chce druhú batériu. Výhodou ale je, že cez USB-C port môžete nabíjať batériu aj vtedy, keď fotoaparát práve používate. V teréne sa dobre dá využiť powerbanka a takto si predĺžiť prácu pri dlhších videách. α7S III sa dá použiť aj ako webová kamera a v tiež v súvislosti s programami ako Microsoft Teams alebo Zoom.

Batéria v Sony α7S III

Batéria v Sony α7S III

Vyhodnotenie

Sony α7S III je vynikajúci fotoaparát zameraný predovšetkým na video. Na vyhotovení oceňujeme vyklápateľný displej, USB-C port ako aj nové ovládacie tlačidlá. Vadilo nám, že nám pri manipulácii s displejom zavadzalo pripojenie slúchadiel. Páči sa nám však nízka hmotnosť fotoaparátu, len 699 gramov.

Samotné fotografie a hlavne videá sú jednoducho úžasné. Plné farieb a so širokým dynamickým rozsahom. Úpravy fotografií sme robili pomocou Adobe Lightroom a ten RAW výstupy z tohto foťáku plne podporuje. Sony však ponúka aj bezplatný Capture One Express. Na prepojenie fotoaparátu a smartfónu slúži program Imaging Edge Mobile, na spojenie s PC zase program Imaging Edge Desktop.

Takto sa dá postaviť profesionálny systém založený na Sony A7S III

Takto sa dá postaviť profesionálny systém založený na Sony α7S III

Fotoaparát Sony α7S III je momentálne dosť ťažko dostupný, situácia by sa mala zlepšiť do konca roka.

Cena: 4199 eur

Zapožičal: Sony

Ďalšie príklady fotografií s objektívom FE 24-105mm F4 G OSS

Produktové video

Fotpaparát Sony α6600

Sony A6600: Dokonalý zážitok z obrazu v kompaktnom balení

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.