Japonské spoločnosti spájajú svoje sily.

Elektromobilita sa teší čoraz väčšej popularite, hoci stále má svojich odporcov. Našťastie tieto vozidlá už netrápia ich nedostatky, s ktorými sa museli vysporiadať, aby slovo elektromobilita získalo rešpekt aj medzi zástancami automobilov s tradičným spaľovacím motorom. Medzi najväčšie prekvapenia tohto roka možno označiť prvé elektrické vozidlá spoločnosti Xiaomi. Čínska spoločnosť sa pritom vôbec netají svojimi odvážnymi plánmi na najbližšie roky. 

Keďže trend je jasne daný, tak nie je prekvapením, že na vlnu elektromobilov nastupujú aj ďalší veľkí výrobcovia vozidiel. Pomerne zaujímavo však vyznieva spolupráca japonských gigantov Sony a Honda, ktorí pracujú na elektrickom vozidle s predpokladaným uvedením na trh v roku 2026. Portál ArenaEV informuje, že spolupráca týchto spoločností môže byť prelomovým bodom v celom automobilovom priemysle. 

Honda EV séria 0
Honda EV séria 0

Honda má popri tejto spolupráci pomerne dobre rozbehnutý vlastný vývoj vozidiel s označením Honda 0, ktorý bude do roku 2031 obsahovať až sedem nových EV modelov. Spoločnosť bude popri vlastnom vývoji spolupracovať so Sony aj na spoločnej značke Afeela, pod ktorou sa už v roku 2026 predstaví prvý elegantný elektrický EV sedan. Rad Honda 0 a Afeela EV budú postavené na rovnakej základnej platforme, ktorú budú spoločne zdieľať

Honda 0
Honda EV séria 0

Honda a Sony majú ambiciózne plány. Hoci zdieľanie platforiem ušetrí značné finančné prostriedky, tak v prvom rade ide o urýchlenie vývoja. Spojením zdrojov a odborných znalostí môžu spoločnosti Honda a Sony skrátiť časové harmonogramy, čo obom výrobcom umožní vozidlá uviesť na trh oveľa skôr. Keďže spoločnosti budú na trh vstupovať ako nováčikovia, tak spoločný vývoj je pre nich v tejto fáze kľúčový. Iba tak dokážu držať tempo so zabehnutými spoločnosťami.

Sony a Honda plánujú vydať prvé EV vozidlo už v roku 2026 pod značkou Afeela
Sony a Honda plánujú vydať prvé EV vozidlo už v roku 2026 pod značkou Afeela

Zdroj informuje, že Honda do projektu Honda 0 zainvestuje v prepočte približne 61 miliárd eur. Tieto elektromobily budú vybavené ultratenkými batériami, kompaktnými e-nápravami a ľahkými rámami karosérie, čo všetko prispieva k zlepšeniu účinnosti a predovšetkým dojazdu.

Keďže do predstavenia všetkých spomínaných vozidiel zostáva ešte pomerne veľa času, tak zatiaľ nie sú známe takmer žiadne ich technické parametre. Honda však potvrdila, že všetky modely série Honda 0 ponúknu dojazd presahujúci 483 km na jedno nabitie. To zároveň naznačuje, že tieto EV vozidlá by mohli mať rovnakú 91 kWh batériu ako pripravovaný sedan Afeela.

Zdroj: ArenaEV

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté