Sony by chcelo premeniť predný fotoaparát na nepretržitý záznamník vašej nálady – cez selfies.

Predstavte si svet, kde by smartfón zaznamenával fotografie vašej tváre v nepretržitom režime. Sony také niečo chystá, aspoň podľa dva a pol roka starej prihlášky na patentový úrad. Fotografie by boli posielané na server cez zabezpečené spojenie a vyhodnocovali by sa nálady a ostatné faktory dajúc sa vyčítať s výrazu tváre. Fotografie, u ktorých by to nebolo možné, budú zo systému analýzy odstránené. Z použiteľných by vznikla časová os vašich nálad. Takéto fotografie by sa dali používať aj v noci počas spánku. Po ich analýze by ste možno dostali vyhodnotenie vášho zlého spania.

sony_patent_nowat

Podľa Sony by sa museli zaznamenávať aj ostatné digitálne informácie a tak napríklad pri čítaní emailov alebo Facebooku by boli zaznamenané selfies vašej tváre a na základe toho vyhodnocované jednotlivé emócie.

Patent na takúto technológiu bol podaný celosvetovo cez WIPO (World Intellectual Property Organization) a bol podaný na Štedrý deň ešte v roku 2013. Otázkou bude, ako sa z výsledným patentom naloží. Tou hlavnou však bude ochrana súkromia a ochota používateľov takéto niečo sprístupniť na svojom zariadení. Podľa toho, čo používatelia zdieľajú už dnes, to však až taký problém zrejme nebude.

Zdroj: Phone Arena, Patentscope

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.