Zabráni tým šíreniu falošného obsahu.

Po nástupe čoraz modernejšej umelej inteligencie sme častokrát svedkami falošných fotografií, čo pri pohľade do budúcnosti kompetentné osoby vyzýva na okamžitú reakciu. Iba tak sa vyhneme tomu, aby internet nebol plný falošného obsahu, ktorý je generovaný AI. Aj keď takto generovaný obsah je do určitej miery neškodný, tak ten istý obsah sa dá okamžite zneužiť na šírenie dezinformácií a podvodov. V tejto oblasti japonské Sony usilovne pracuje na technológii, ktorá má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu prostredníctvom upravených alebo generovaných fotografií. Toto riešenie má byť uvedené vo fotoaparátoch Sony Alpha už budúci rok.

Spoločnosť Sony potvrdila, že dokončila druhé kolo testovania svojej technológie overovania pre fotoaparáty, aby bolo isté, že fotografie boli skutočne zachytené pomocou fotoaparátov Sony Alpha. Digitálny podpis vo fotoaparáte umožňuje vytvorenie rodného listu pre fotografie, ktorý potvrdzuje ich pôvod. Podpis je vytvorený vo vnútri čipovej sady fotoaparátu ihneď v čase stlačenia spúšte. Sony dodáva, že digitálny podpis a autentifikácia prostredníctvom C2PA budú dostupné formou aktualizácie pre modely Alpha 9 III, Alpha 1 a Alpha 7S III na jar 2024.

Sony Alpha 9 III
Sony Alpha 9 III

Je dobrou správou, že Sony sa začalo venovať iniciatíve digitálneho rodného listu, avšak zatiaľ existuje jedno obmedzenie, ktoré značne znevýhodní bežných používateľov. Zdá, že v Sony zatiaľ myslia iba na profesionálov. Spoločnosť k overovaniu pôvodu fotografie počas testovania používa aplikáciu Photo Mechanics, čiže nie je známe, či sa aj bežní používatelia bez jej použitia dostanú k užitočným údajom o pôvode fotografie.

Je však otázne, či sa overovanie fotografií od Sony dostane aj do smartfónov, nakoľko budúci rok sa bude niesť v znamení extra výkonných čipových sád, ktoré podporujú generatívne AI. Hoci Snapdragon 8 Gen 3 podporuje technológiu overovania obrazu TruPic, tak ďalšia metóda overovania by bola určite prospešná, a to aj v prípade, že by aj ona pre výrobcov smartfónov zostala nepovinná. Ktovie, možno aj toto pravidlo sa v budúcnosti zmení.

Sony Xperia Pro-IZdroj: Sony
Sony Xperia Pro-I

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.