Slúchadlá, ktoré vyzerajú trochu inak ako bežné modely pre hráčov.

Nechýba im extravagancia, no ani kvalitný zvuk a nakoniec aj pohodlné nosenie. To už k Sony akosi patrí, tu však najmä vďaka veľkosti slúchadiel. Zakryjú celé uši, čo je hneď jeden z argumentov, prečo sadnú ako uliate.

Veľké mušle obsahujú 40 mm meniče a špeciálne mriežkovanie na lepšie prúdenie vzduchu spôsobeným tlakom z ich pohybu. Tento prvok je vidieť aj pri iných slúchadlách, no otvor je diskrétnejší. Tu sa výrobca viac vyhral s dizajnom.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Materiálovo sú trochu zvláštne, v pozitívnom chápaní. Biele mušle majú taký matný povrch, až to vyzerá, ako by sa dal nechtom zoškrabať. Nedá. Skúšal som. Polstrovanie je jemné a obopne uši ako v prípade pamäťovej peny. Materiál použitý ako výplň sa svojím správaním veľmi podobá na tento typ peny. Výrobca nedefinuje, či ju použil ale je tu veľmi podobná alternatíva.

Žiadne kolotoče

Až na tú bielu farbu by boli slúchadlá takmer nenápadné. Vyzerajú viac ako príslušenstvo k zariadeniam Apple. Toto sa mi páči. Ako vidno, nie všetko, čo je herné musí blikať a hýriť RGB farbami. Toto je veľmi decentný až futuristický prístup. V dobrom sci-fi filme by som hlavnému hrdinovi nasadil presne takéto slúchadlá.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Svetelný prvok je tu a je to kruhový prvok uprostred ktorého je osadenie spojovacieho mosta. Kruh bliká alebo svieti podľa pripojenia. Modré pre Bluetooth a biele pre vlastný USB prijímač, ktorý potrebujete aj pri spojení s konzolou PS5. No a ešte zmiešané svetlo pri pripojení na prijímač aj Bluetooth naraz. Na prijímači je prepínač podľa toho, či slúchadlá pripojíte k počítaču alebo konzole. Okrem svetelnej signalizácie je tu aj zvuková.

Vymoženosti pre (ne)hráčov

Poďme na technologickú výbavu. Sony dobre vie, že dnes je konkurencia silná a najvyšší z aktuálnych modelov musí vedieť voľačo viac než len dobre vyzerať a hrať. Základ je to, ako sú slúchadlá vyhotovené. Mikrofón nie je odnímateľný ale výklopný a na pružnom ramene, ktoré sa dá jemne tvarovať a tak si ho môžete prisunúť k tvári ešte bližšie.

Jeho zaklopenie alebo vyklopenie je sprevádzané ťuknutím. Je to mechanizmus na stlmenie mikrofónu. Výrobca hovorí, že slúchadlá sú certifikované na použitie s aplikáciou Discord. To mnohých hráčov poteší. Okrem iného je dobrá správa v tom, že sa tu neprejavuje nepríjemné prepnutie zvuku z monofónneho headsetu na stereo a naopak, keď zapnete Discord.

Prepojenie cez Bluetooth som využil pri telefóne a zároveň som mal slúchadlá spojené s počítačom cez USB prijímač. Kvalita zvuku je lepšia cez prijímač a bola citeľné. Lepšie basy aj celková dynamika zvuku pri prenose z počítača.

Na jedno nabitie sa dajú používať 32 hodín, no pokojne ich môžete nabíjať aj počas používania. Pripojenie USB kábla ich nevypne, ako sa to stáva pri niektorých slúchadlách. A to, že sú od Sony dokazuje podpora okrem iného podpora rýchleho nabíjania. Len 10 minútové nabíjanie vám dá až hodinu prevádzky.

Zabudnúť netreba ani na 360° zvuk. Na jeho nastavenie potrebujete aplikáciu 360 Spatial Sound Personalizer a spojenie s mobilom. Je to trochu náročné spraviť si fotografiu ľavého a pravého ucha sám, nakoľko sa treba zmestiť do vyrezaného obrazca charakterizujúceho hlavu z boku. Po úvodných nastaveniach a prenesení konfigurácie do slúchadiel sa dá používať aj s počítačom. Resp. mobil v tomto prípade slúži ako nastavovač technológie, nie primárne zariadenie na používanie.

INZONE Hub

Je to najmä o nastavení zvuku. Tu máte možnosti, ako si ho lepšie prispôsobiť cez tento softvér. Nastavenia sa týkajú aj ovládania ANC a prepínača medzi vypnutými technológiami alebo povoleným ambientným režimom. Takisto si nastavíte, či chcete stlačením tlačidla na slúchadlách prechádzať tieto režimy alebo niektorý odškrtnete a nebudete ho používať.

Ovládanie hlasitosti je cez kruhový prvok a je veľmi ľahko nahmatateľný, to sa mi páčilo. Na pravej mušli sú tlačidlá Game a Chat tesne vedľa seba. Nimi sa nastavuje zvuková preferencia podľa toho, či sa chcete viac sústrediť na hru alebo mať preferenciu hlasov cez on-line komunikáciu s ostatnými hráčmi. Opäť sa to dá nastaviť cez Hub alebo potom v hre cez tieto tlačidlá.

Verdikt

Sony INZONE H9 sú zatiaľ najvyšší model z hernej série od Sony. Je to vidieť na výbave, lacné nie sú ale faktom je, že dostávate kvalitu, ktorú poznám z testov iných slúchadiel od Sony. Precízne spracovanie, pohodlné nosenie a veľmi dobrý zvuk.

Hráči o zvuku vedia svoje a pre tých z vás, ktorí hráte na externých reproduktoroch alebo na bežných slúchadlách, toto je tip na kúpu. Pocítite aj tie najmenšie detaily z okolia. Rozdiel bol okamžitý. Je ľahké odporúčať drahé slúchadlá. Ak ale máte na toto rozpočet, neurobíte chybu.

Páči sa nám

  • netlačia na hlave
  • futuristický dizajn
  • dajú sa používať aj počas nabíjania
  • duálne pripojenie na dve zariadenia
  • kvalita zvuku a nastavenie cez aplikáciu v PC alebo na TV obrazovke

Nepáči sa nám

  • vyššia cena inak nič, čo by bolo vyslovene problematické

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSony INZONE H9
Typvlastné bezdrôtové + Bluetooth 5.0
Veľkosť meniča [mm]40
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]5 ÷ 20 000, AAC
Audio konektornie
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]32 bez ANC
HodnotenieVýsledky
Vlastné odhlučnenie2/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti4/5
Cena [EUR s DPH]299,00

Cena: 299 eur

Zapožičal: Sony

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.