Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kombinuje mimoriadne obrazové schopnosti širokouhlého objektívu F2,8 a kompaktnú ľahkú konštrukciu, vďaka ktorej je ľahko prenosný

Spoločnosť Sony s potešením uvádza najnovší prírastok do svojho radu fullframových objektívov α™ (Alpha™) s bajonetom typu E-mount. FE 16-25 mm F2,8 G je širokouhlý zoomový objektív se stálou svetelnosťou, ktorý disponuje maximálnou svetelnosťou F2,8 v celom rozsahu zoomu od 16 mm do 25 mm. Vďaka kompaktnej a ľahkej konštrukcii predstavuje model kombináciu špičkovej kvality obrazu a vynikajúcej prenosnosti.

Tento nový objektív ponúkne vysoké rozlíšenie, krásny bokeh a rýchle, vysoko presné, tiché zaostrovanie s rýchlym sledovaním AF. Vďaka pôsobivo nízkej hmotnosti iba 409 g je ľahko prenosný, takže si s ním môžete jednoducho užívať každodenné fotografovanie. Pritom dokáže podčiarknuť dojem perspektívy tak, ako to vedia len širokouhlé objektívy. Ťaží z rovnakého priemeru filtra, ovládateľnosti a približne rovnakých rozmerov a hmotnosti ako FE 24-50 mm F2,8 G, ktorý bol predstavený vo februári 2024. Jednoducho sa používa pri fotografovaní z ruky i v kombinácii s gimbalom. Objektív FE 16-25 mm F2,8 G otvára tvorcom najrôznejších typov záberov nové možnosti vyjadrenia pri zhotovovaní fotografií a videí, ako sú astrofotografie, krajinárske fotografie, architektúra, portréty, bežné momentky a selfie.

Kľúčové vlastnosti FE 16-25 mm F2.8 G

  • Kompaktný a ľahký dizajn s najnovšou optickou a mechanickou konštrukciou.
  • Priemer filtra 67 mm, maximálny priemer 74,8 mm, dĺžka 91,4 mm, hmotnosť približne 409 g.
  • Efektívnym usporiadaním troch členov ED (Extra-low Dispersion) a štyroch asférických členov, vrátane jednej asférickej ED šošovky, boli redukované rôzne vady, ako napr. chromatická aberácia a dosiahlo sa vysoké rozlíšenie od stredu záberu až po samotné okraje.
  • Kruhová clona s 11 lamelami a optimalizácia sférickej aberácie zabezpečujú krásny bokeh, ktorý je pre objektívy Sony G charakteristický.
  • Veľmi dobré vlastnosti pri fotografovaní zblízka s minimálnou vzdialenosťou 0,18 m a maximálnym zväčšením 0,20x[i].
  • Je vybavený dvoma lineárnymi motormi, ktoré umožňujú vysokorýchlostné, vysoko presné a tiché zaostrovanie dokonca aj na rýchlo sa pohybujúce objekty. Podporuje vysokorýchlostné sériové snímanie so sledovaním AF/AE rýchlosťou dosahujúcou približne 120 snímok za sekundu pri použití s fullframovou bezzrkadlovkou α9 II[ii]. Plynulé sledovanie snímaného objektu i pri nakrúcaní videí s vysokou snímkovou frekvenciou 4K120p/FHD240p[iii], ktoré vyžadujú presné zaostrenie.
  • Použitie lineárnej odozvy MF pri manuálnom ostrení umožňuje plynulú a vysoko kvalitnú obrazovú formu. Obmedzenie javu focus breathing prináša špičkový kinematografický výraz.
  • Kompatibilný s aktívnym režimom stabilizácie obrazu fotoaparátov radu α „Active Mode“[iv] , ktorý zabezpečuje vysoko kvalitnú stabilizáciu obrazu.
  • Je navrhnutý tak, aby bol odolný proti prachu a vlhkosti. Na prednej strane je vybavený fluórovou vrstvou, ktorá zabraňuje prichytávaniu nečistôt[v].

Cena a dostupnosť

Nový objektív FE 16-25 mm F2,8 G bude dostupný od mája za cenu 1 399 EUR. Dostupný bude v celej Európe u mnohých autorizovaných predajcov Sony.


[i] Maximálne zväčšenie je 0,2x (AF) / 0,23x (MF) s minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou 0,18 m (AF) / 0,17 m (MF) na konci rozsahu 16 mm a 0,24 m (AF) / 0,22 m (MF) na 25 mm konci rozsahu.

[ii] Testovacie podmienky spoločnosti Sony. Maximálna rýchlosť sériového snímania môže byť za určitých podmienok snímania nižšia. Rýchlosť sériového snímania se môže líšiť v závislosti od použitého objektívu v režimoch zaostrovania AF-C. Informácie o kompatibilite objektívov nájdete na webovej stránke podpory spoločnosti Sony.

[iii] Záleží na použitom fotoaparáte.

[iv] Iba kompatibilné modely.

[v] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti.

Značky: