Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Teleobjektív „FE 70-200MM F4 Macro G OSS II“ so zoomom a kompaktnou ľahkou konštrukciou.

Prvý hybridný makroobjektív na svete[1] s maximálnym zväčšením 0,5x v celom rozsahu zoomu.

Spoločnosť Sony predstavuje zoomový teleobjektív FE 70-200MM F4 Macro G OSS II (modelové označenie SEL70200G2), ktorý pokrýva ohniskové vzdialenosti od 70 mm do 200 mm s maximálnou clonou F4 a je kompatibilný s 35 mm fullframe fotoaparátmi radu α™ (Alpha™) s bajonetom E-mount.

Objektív FE 70-200MM F4 Macro G OSS II je kompaktný a ľahký zoomový teleobjektív, ktorý je možné použiť v mnohých rôznych situáciách. Objektív FE 70-200MM F4 Macro G OSS II ponúka nielen vysokorýchlostné a výkonné ostrenie, ktoré je pre objektívy G charakteristické, ale ako prvýzoomový objektív na svete ponúka možnosť hybridného makra v celom rozsahu zoomu s maximálnym zväčšením 0,5x[2] v celom rozsahu. Pri použití telekonvertora (predáva sa samostatne[3]) je navyše možné robiť snímky ako so superteleobjektívom až do ohniskovej vzdialenosti 400 mm a makro snímky v životnej veľkosti so zväčšením 1:1 v celom rozsahu zoomu[4].

Tento objektív je už päťdesiatym fullframovým objektívom s bajonetom E-mount[5] od spoločnosti Sony. Už od prvého objektívu sa spoločnosť Sony snaží podporovať tvorivú činnosť fotografov a kameramanov tým, že prináša najnovšie technológie a rozširuje rad objektívov E-mount, ktoré sú vhodné pre fullframe i APS-C.

Kompaktný a ľahký model, ktorý dokáže výborne zachytiť všetko od veľkých vzdialeností až po zábery zblízka a je kompatibilný s telekonvertorom

Objektív FE 70-200MM F4 Macro G OSS II s celkovou dĺžkou 149 mm a hmotnosťou približne 794 g (bez statívovej objímky) je možné použiť na širokú škálu rôznych záberov, vrátane športovej fotografie, snímok krajiny, divého vtáctva a dokonca aj na makrofotografiu.

Objektív umožňuje fotografovať v rozsahu 70 až 200 mm a ako prvý na svete1 ponúka možnosť polovičného makro snímania2 s maximálnym zväčšením 0,5x v celom rozsahu zoomu. Zdokonalené asférické šošovky prispievajú k zabezpečeniu rovnomerného a vynikajúceho rozlíšenia a kontrastu po celej ploche snímky. Okrem toho ED členy (Extra-low Dispersion) potláčajú chromatickú aberáciu.

Navyše je objektív kompatibilný s vysoko výkonným telekonvertorom[6] (predáva sa samostatne3). Získate tak superteleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou až 400 mm (ekvivalent 600 mm pri použití s fotoaparátom APS-C)4, ktorým môžete zachytiť vzdialené objekty tak, že budú na snímke väčšie a s krásnym bokehom. Po nasadení telekonvertora SEL20TC je možné zhotovovať makrosnímky s priblížením až 1:1 v celom rozsahu zoomu.

Rýchle ostrenie a vynikajúci výkon pri nahrávaní videa

Jedinečný lineárny motor XD (extreme dynamic) spoločnosti Sony zvyšuje rýchlosť ostrenia až o 20 %[7]. Aj výkon sledovania pohybujúcich sa objektov sa oproti predchádzajúcemu modelu7 zlepšil približne dvakrát, takže nepretržite sleduje cieľový objekt s vysokou presnosťou. Došlo tiež k výraznému zlepšeniu výkonu sledovania zaostrenia pri zoomovaní[8]. V spojení s telom vlajkovej lodi α1 je možné robiť vysokorýchlostné sériové snímky rýchlosťou až 30 snímok za sekundu.

Okrem toho pribudlo nové nastavenie SteadyShot MODE3[9], ktoré optimalizuje algoritmus korekcie chvenia fotoaparátu a zvyšuje stabilitu záberu pri fotografovaní pohybujúcich sa objektov. V kombinácii s kompatibilným telom fotoaparátu môžete účinnejšie kompenzovať chvenie fotoaparátu a nakrúcať filmy so stabilným obrazom.

Intuitívne ovládanie a vysoká spoľahlivosť pre bezpečné použitie v náročných podmienkach pri fotografovaní

Objektív FE 70-200MM F4 Macro G OSS II umožňuje intuitívne a bezpečné ovládanie, ktoré pomáha fotografom a kameramanom. Okrem obmedzovača rozsahu zaostrenia a prepínača DMF, ktorý funguje nepretržite a okamžite prepína z AF na MF (manuálne ostrenie), zabezpečuje stabilitu pri fotografovaní superteleobjektívom. Zhotovovanie makrofotografií zabezpečuje tiež odnímateľná statívová objímka, ktorá je súčasťou balenia.

Predný prvok objektívu je navyše opatrený fluórovou vrstvou, ktorá uľahčuje odstraňovanie odtlačkov prstov, prachu, oleja a ďalších nečistôt z povrchu objektívu. Konštrukcia odolná proti prachu a vlhkosti zabezpečí mimoriadnu spoľahlivosť pri vonkajšom použití v náročných podmienkach[10] a ďalej umocňuje slobodu pri fotografovaní.

Cena a dostupnosť

Nový objektív FE 70-200mm F4 Macro G OSS II bude na trhu od augusta za odporúčanú cenu 1 999 EUR.

Množstvo exkluzívnych príbehov, videí a vzrušujúceho nového obsahu nakrúteného najnovšími fotoaparátmi a ďalšími produktmi Sony nájdete tu. Európsky fotografický portál spoločnosti Sony je k dispozícii v 22 jazykoch a prináša podrobné informácie o produktových novinkách, súťažiach a aktuálny zoznam akcií Sony v jednotlivých krajinách.

Produktové video k novému objektívu FE 70-200MM F4 Macro G OSS II si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/XfrqZ6_HCAk

Ďalšie informácie o objektíve FE 70-200MM F4 Macro G OSS II nájdet na adrese: https://www.sony.cz/electronics/objektivy-s-bajonetem-e/sel70200g2


[1] Predstavenie produktu v júli 2023.

[2] Pri použití 35 mm fotoaparátu s fullframovým snímačom. V prípade použitia fotoaparátu so snímačom APS-C je ekvivalentné zväčšenie 0,75x v celom rozsahu zoomu 35 mm formátu.

[3] Objektív s telekonvertorom 1,4x „SEL14TC“ a objektív s telekonvertorom 2,0x „SEL20TC“.

[4] S modelom „SEL20TC“.

[5] Na základe informácií o produkte uverejnených pri jeho predstavení v júli 2023.

[6] Maximálna clona s telekonvertormi 1,4x a 2,0x je F5,6, resp. F8.

[7] V porovnaní s modelom SEL70200G, podmienky testovania spoločnosti Sony.

[8] V porovnaní s fotoaparátom SEL70200G pri zhotovovaní snímok podľa testovacích podmienok spoločnosti Sony.

[9] Môže byť nutná aktualizácia softvéru. Informácie o kompatibilite fotoaparátu nájdete na webovej stránke podpory spoločnosti Sony.

[10] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti.

Značky: