Na trh sa dostanú až v roku 2020.

Problémom dnešných smartfónov je výdrž. Telefóny musíme nabíjať každý deň. Čiastočným riešením je použitie batérií s väčšou kapacitou, čo sa však prejaví na úkor dizajnu. Rýchle nabíjanie je takisto špecifické riešenie, ktoré síce problém úplne nerieši, ale v niektorých momentoch pomôže.

Mnohé spoločnosti sa preto snažia vymyslieť technológie, ktoré dokážu efektívne zvýšiť výdrž batérie alebo minimalizovať čas nabíjania. Počas posledných rokov sa objavilo viacero prototypov, ktoré sľubovali menšiu revolúciu, na trh sa však zatiaľ nedostali. S batériami experimentuje aj Sony. Spoločnosť vyrobila prvú komerčnú Li-ion batériu a teraz vyvíja nový typ, ktorý ponúkne až o 40% dlhšiu výdrž v porovnaní s rovnakým Li-ionovým modelom.

Základom technológie od Sony sú elektródy zo síry. Lítium-sírové články majú lepšie vlastnosti v porovnaní s Li-ionovými batériami, avšak síra príliš rýchlo degraduje. Kvôli tomu nebolo doteraz možné vyrobiť nabíjateľné batérie, ich životnosť by bola veľmi krátka. Sony však tento problém vyriešilo alebo je blízko k jeho vyriešeniu. Spoločnosť takisto vyvíja aj magnézium-sírové batérie.

Uvidíme, ktorá kombinácia sa nakoniec uplatní z hľadiska komerčného využitia. Sony plánuje nový typ batérií uviesť na trh v roku 2020.

Zdroj: Engadget

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit