Nová generácia prémiových bezdrôtových slúchadiel prináša zopár prekvapení.

Sony oficiálne oznámilo piatu generáciu svojich bezdrôtových slúchadiel WH-1000X, ktoré patria k najlepším slúchadlám svojho druhu na trhu. Novinka buduje na overených technológiách, s ktorými uspeli predchádzajúce generácie, avšak prináša aj niekoľko zmien.

Hlavnou zmenou slúchadiel WH-1000XM5, ktorú si všimnete na prvý pohľad, je zmenený dizajn. Ten sa mierne inšpiruje niektorými konkurenčnými slúchadlami. Preferencia dizajnu je subjektívna vec, avšak faktom je, že nový dizajn nie je natoľko skladný ako v prípade predchádzajúcich slúchadiel, a prejavuje sa to aj na rozmerovo väčšom ochrannom puzdre.

Sony zmenilo aj meniče – slúchadlá WH-1000XM4 využívali 40 mm meniče, v prípade novej generácie sa výrobca rozhodol pre 30 mm meniče. Výsledkom je vernejšie podanie zvuku s dôrazom na vyššiu kvalitu. Tento zámer výrobcovi vyšiel, čo potvrdzujú aj prvé recenzie na WH-1000XM5.

Medzigeneračného zlepšenia sa dočkala funkcia aktívneho odhlučnenia hluku, ktorá patrí v prípade prémiových Sony slúchadiel dlhodobo medzi najlepšie na trhu. Nová generácia dostala do výbavy druhý procesor, ktorý má zlepšiť aktívne odhlučnenie v stredných až vysokých frekvenciách. V praxi by sa to malo prejaviť na lepšom odhlučnení ľudských hlasov či zvukov ulíc.

Sony WH-1000XM5Zdroj: Sony
Sony WH-1000XM5

Za 419 eur od konca mája

Slúchadlá majú vo výbave štyri mikrofóny s potlačením okolitého hluku a tradičnú výbavu funkcií od Sony, ako je LDAC (streamovanie zvuku vo vysokom rozlíšení), DSEE Extreme (prepočet komprimovaného zvuku do vyššej kvality), 360 Reality Audio (priestorový zvuk) a Speak-to-Chat, čo je funkcia, vďaka ktorej slúchadlá automaticky zastavia hudbu a pustia k vám okolitý zvuk. A hneď ako ukončíte rozhovor, prehrávanie hudby sa znovu spustí.

Výdrž batérie dosahuje 30 hodín so zapnutým aktívnym odhlučnením hluku, pričom pomocou USB Power Delivery nabíjačky ich v priebehu 3 minút nabijete na takú úroveň, aby ste ich mohli používať 3 hodiny. Slúchadlá podporujú rýchle párovanie a pripojenie k dvom zariadeniam naraz.

Ak by sme to mali zhrnúť, Sony WH-1000XM5 prinášajú zmenený dizajn, nové meniče a zlepšenú funkciu aktívneho odhlučnenia zvuku. Nové funkcie alebo technológie v porovnaní s predchodcom však nečakajte.

Slúchadlá WH-1000XM5 budú k dispozícii v čiernej a platinovo-striebornej farbe za cenu 419 eur a budú v predaji od konca mája 2022.

Sony WH-1000XM5Zdroj: Sony
Sony WH-1000XM5

Zdroj: Sony, The Verge, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit