Nič lepšie si spomedzi technologických značiek nemôžete kúpiť.

Sú drahé? Jasné, že sú, a ešte ako. Sony sa s týmto teda vôbec nemazná a cenovka nad 400 eur je poriadne vysoko. Teraz neporovnávam slúchadlá so skutočnými audiofilskými značkami ako napríklad Denon.

V každom prípade ale kupujete istotu. Je zbytočné niečo tajiť a tieto slúchadlá už po generácie predstavujú to najlepšie v triede pre bežného používateľa. Nie sú štúdiové a nekúpite si ich na hudobnú produkciu.

Kúpite si ich vtedy, ak už sériu 1000XM poznáte, cestujete, chcete ANC a vynikajúci softvér na prispôsobenie a ovládanie. Poďme ale postupne.

Zdroj: Samuel Hindy

Spracovanie a ovládanie

Na rozdiel od predchádzajúci generácií ich výrobca upravil o poznanie viac. Zmenil tvar spojovacieho oblúka, rovnako aj spôsobu uchytenia mušlí a pôsobia tak menšie, než v skutočnosti sú. Ak cestujete tak sú inak veľmi obľúbené a Sony WH-1000XM budete ľuďom na ušiach alebo krku vidieť častejšie.

Tvarom sú totiž skonštruované tak, ako by vaša hlava bola pod rukami dizajnérov. Sadnú ako uliate a celkovo sa vďaka vyváženému tvaru nosia príjemne. Na ovládanie je pravá mušľa, tá má dotykovú plochu a gestami sa dá prechádzať medzi skladbami, organizovať hovory alebo hlasitosť. Ľavé slúchadlo je bez tejto možnosti.

Nabíjajú sa cez USB-C a 3 minúty nabíjania vám dá 3 hodiny používania. Vynikajúce, inak vydržia 30 hodín prehrávania hudby s ANC a 40 bez ANC. Tieto slúchadlá si kupujete na používanie s ANC a tak som ich aj používal s výnimkou testovania zvuku pri zapnutom alebo vypnutom odhlučnení. Zvukový rozdiel bol minimálny.

Dajú sa pripojiť aj cez audio kábel, čo oceňujem a považujem to za pridanú hodnotu aj v bezdrôtovej dobe. Nosiť ich môžete v obale, ktorý výrobca trochu vytvaroval tak, aby zabral menej miesta oproti klasickým škrupinovým obalom. Zložiť sa dajú len na plocho. Myslím, že to bude mnohým postačovať. V zásade sa až tak nezaoberám, či sa dajú mušle otočiť na plocho alebo sa dajú zohnúť aj v spojovacom moste.

Na ľavej mušli sú dve tlačidlá. Jedno na zapnutie slúchadiel / spustenie párovacieho režimu. Druhé na ANC a Ambient režim. V aplikácii si definujete, čo všetko sa má prepínať stlačením tlačidla dvakrát. Trojnásobné stlačenie aktivuje funkciu Spotify. Dá sa nastaviť podľa vás a prepínať sa medzi ANC, Ambient alebo vypnutým stavom. Dve možnosti musia byť vybraté vždy, je na vás, akú kombináciu zvolíte. Jedným stlačením tlačidla na vypnutie si vypočujete stav nabitia batérie.

Polstrovanie má kožený poťah, je jemné pamäťová pena sa pridáva svojím priľnutím k pasívnemu odhlučneniu. Už len samotné nasadenie na uši odizoluje časť ruchov z okolia.

Páčilo sa mi dvojbodové pripojenie v jednom čase a najmä to, že aplikácia vás informovala, k akým zariadeniam sú slúchadlá pripojené. Podporujú funkciu Fast-Pair a nájde ich aj Windows 10 a 11, stačí ich len zapnúť.

Zvuk a potlačenie hluku

V tomto smere má Sony pokročilé spracovanie okolitého rušenia. Automaticky prispôsobí reprodukciu a odhlučnenie na základe atmosférického tlaku, pričom najčastejšie demonštruje túto funkciu na použití v lietadle. Na reprodukciu používa 30 mm meniče a každé slúchadlo má štyri mikrofóny na rozpoznávanie zvukov z okolia, napríklad aj vetra.

Voliteľne je tu režim na detekciu, keď začnete rozprávať vy. Vtedy sa hudba stíši a zapne sa ambientný režim. Po definovanom čase sa opäť zapne prehrávanie. Toto som vypol. Automatický režim je fajn, no nechcelo sa mi kvôli dvom slovám čakať 15 sekúnd, kým sa začalo prehrávanie. Aktivovaním limitu na 5 sekúnd môže byť táto funkcia praktická a dá sa to nastaviť. Ponechal som si pozastavenie prehrávania zložením slúchadiel z uší.

Odhlučnenie je vynikajúce, zatiaľ najlepšie spomedzi testovaných slúchadiel cez hlavu. Nechýba možnosť adaptívneho nastavenia podľa toho, čo robíte. Či ide o tzv. kancelársky režim, alebo cestujete v dopravnom prostriedku, či napríklad pri chôdzi vonku. Okrem toho sa dá nastaviť režim podľa lokality. Ak sa teda dostanete do práce, môže sa prepnúť režim ANC na Ambient. Využíva sa GPS vášho smartfónu.

Výrobca podporuje obnovu frekvencií u komprimovanej hudby. Pre fanúšikov Sony je pojem DSEE Extreme známy. Ide o voliteľnú funkciu, ktorá sa dá aktivovať cez mobilnú aplikáciu.

Verdikt

Sony WH-1000XM5 sú špičkový produkt. Kvalita spracovania, výborný zvuk a možnosti ANC a celkové nastavenia. Toto sú hlavné dôvody, prečo si kúpiť tento model. Veľmi dobre sa nosia, nikde netlačia a zároveň máte skutočne do detailu prepracované nastavenie slúchadiel. Každý si nájde svoj režim a to, čo na nich chce aktivovať a takto je to správne.

Fungovali bez problémov, zapnutie, vypnutie, párovanie, nastavenie atď. Nič, čo by nefungovalo na prvýkrát. V tomto smere naozaj dostávate prepracovanú kvalitu.

Chválim jemné basy, ktoré aj po ich zvýraznení zostávajú mäkšie. Zvuk je podobný zvuku od Bose.

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSony WH-1000XM5
TypBluetooth 5.2
Veľkosť meniča [mm]30
OdhlučnenieAdaptívne ANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 40 000, LDAC, BT
Audio konektoráno
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]30 s ANC
HodnotenieVýsledok
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]419,00

Cena: 419 eur

Zapožičal: Sony

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.