Tradičný dizajn v modernom duchu.

Ako môže byť telefón so systémom Android duchovným nástupcom iPhonu? Čo to ten Roman trepe? Chápem váš pohľad na vec, ale zabudnime na chvíľu na operačný systém a pozrime sa na samotný dizajn novej Xperie – na tie krásne rovné hrany s mierne zaoblenými rohmi, rovným chrbtom aj rovnou obrazovkou a s malými rámikmi nad a pod displejom.

Posledný prémiový telefón, ktorý mal podobný dizajn, bol práve iPhone 5, resp. 5s – vtedy však boli čelo a brada obrazovky väčšie. A ak by som si v roku 2012 predstavoval, ako bude vyzerať smartfón v roku 2020, bolo by to takmer presne tak, ako vyzerá Sony Xperia 1 II. Za posledné roky mi prešlo rukami množstvo telefónov všetkých cenových kategórií a aktuálny trend je zrejmý – zahnúť všetko, čo sa dá. Aj pri pohľade na jarné vlajkové lode roku 2020 môžem vyhlásiť, že všetky sú na jedno kopyto a jedinou výnimkou je Xperia 1 II.

Sony Xperia 1 Mark II

Sony Xperia 1 Mark II

Budem sa opakovať, ale Sony Xperia 1 II je čiastočným návratom do minulosti. Výrobca však tento výlet v čase dokázal bravúrne spracovať pre rok 2020. Prémiové spracovanie, rovný displej, 3,5 mm jack, LED dióda, dva predné reproduktory… v žiadnom inom telefóne nenájdete tieto vlastnosti pokope a už vonkoncom nie vo vlajkovej lodi. Jednoducho, Sony si opäť ide svojou vlastnou cestou a v prípade novej vlajkovej Xperie treba povedať, že sa mu to darí. Má jedinečný telefón a unikátnosť dotiahol takmer do dokonalosti.

Ak by som mal zadefinovať jediný dôvod, prečo by ste sa mali zaujímať o Xperiu 1 II, tak by to bolo práve to, že vyčnieva v rade. K už spomenutým vlastnostiam si pripočítajte 6,5-palcový OLED displej s pomerom strán 21:9 a rozlíšením 4K a máte tu ďalšiu odlišnosť oproti 99,9% telefónov na trhu. Jasné, môžeme polemizovať, či má 4K displej v telefóne zmysel, avšak pomer strán 21:9 si môže nájsť svojich fanúšikov.

Trojica zadných fototaparátov ZEISS

Trojica zadných fototaparátov ZEISS

Na výšku viac pretiahnutá Xperia je užšia ako ostatné 6,5-palcové smartfóny, takže sa lepšie drží v dlani a pomer strán 21:9 je optimálny na používanie dvoch aplikácií pod sebou. Túto vlastnosť som počas testovania telefónu využil veľmi zriedkavo. Ak však často multitaskujete, Xperia v tomto smere prináša určitú pridanú hodnotu. Rovnako si môžete pozrieť niektoré Netflix videá vo formáte 21:9. Na druhej strane, pri sledovaní televízneho vysielania cez Magio GO budete mať širšie čierne pásiky okolo obrazu ako v prípade ostatných telefónov.

Dizajn a odlišnosť sú bezpochyby hlavné lákadlá Xperie 1 II, avšak telefón nesklame ani svojou výbavou. Tá je už na pomery tohtoročných vlajkových lodí pomerne štandardná – Snapdragon 865 s podporou 5G, 8 GB RAM a 256 GB úložisko. K dispozícii je slot na microSD kartu. Už spomenutý 3,5 mm jack a LED dióda môžu zaujať niektorých používateľov, nakoľko tieto funkcie bežne vo výbave vlajkových lodí nenájdete.

Sony Xperia 1 II

4K displej ponúka výbornú kvalitu a živé podanie farieb. Čitateľnosť na silnom slnečnom svetle je však o niečo horšia v porovnaní s konkurenciou a to dvojnásobne, ak máte na očiach okuliare. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz – pravdepodobne aj kvôli 4K rozlíšeniu. Konkurenčné vlajkové lode dnes ponúkajú 90 Hz alebo 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a sami si môžete vybrať, čomu dáte prednosť. 4K displej s tak malou uhlopriečkou totiž niekedy pôsobí viac ako marketing než reálna pridaná hodnota. Česť výnimkám, ktorí využijú jeho potenciál naplno.

Sony Xperia 1 II tradične ponúka odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/68 a ochranné sklo Gorilla Glass 6 na prednej aj zadnej hrane. Bočný rámik je hliníkový a pokiaľ vám telefón padne na zem, pravdepodobne si odnesie spomienky práve na bočnom rámiku. A vo výbave Xperie 1 II je aj ďalšia tradičná vlastnosť – nadštandardne sa šmýka. Pozor si treba dať najmä v lete, keď budete nosiť krátke gate s voľnejšími vreckami. Viem, o čom hovorím.

Mierne vystupujúce objektívy na Xperia 1 Mark II

Mierne vystupujúce objektívy na Xperia 1 Mark II

Xperia využíva Android 10 s minimálnymi úpravami a minimom zbytočností. Prednastavená veľkosť textu a objektov sa môže zdať niekomu malá, je to však súčasť na výšku pretiahnutého dizajnu. Batéria má kapacitu 4000 mAh, k dispozícii je 21 W káblové a 11 W bezdrôtové nabíjanie. Dnes vám aj 300-eurový telefón ponúkne rýchlejšie nabíjanie, avšak Sony argumentuje tým, že kladie dôraz na životnosť batérie. V tejto súvislosti som si všimol automatické vypnutie bezdrôtového nabíjania, keď sa batéria v telefóne zohriala nad určitú teplotu – bežný prípad pri používaní bezdrôtových nabíjačiek v aute.

V súvislosti s praktickými poznatkami z používania dávam do pozornosti absenciu odomykania tvárou a zabudovanie snímača odtlačkov prstov do bočného napájacieho tlačidla. Snímač funguje väčšinu času rýchlo a spoľahlivo, v niektorých prípadoch sme k nemu museli prst opakovane priložiť. Osobne preferujem zabezpečené 3D odomykanie tvárou v kombinácii so snímačom odtlačkov v displeji, avšak toto je ďalší dôkaz toho, že Sony si ide svojou cestou.

Selfie kamera na Xperia 1 Mark II

Selfie kamera na Xperia 1 Mark II

Sony Xperia 1 II má vo výbave 8 Mpx predný fotoaparát a tri zadné fotoaparáty s rozlíšením 12 Mpx. Sony vybavilo svoju vlajkovú loď objektívmi ZEISS a dvoma špeciálnymi aplikáciami na tvorbu videa a fotenie. K minuloročnému nástroju Cinema Pro sa tento rok pridala aplikácia Photo Pro, ktorá predstavuje rozhranie profesionálneho režimu v dizajne tradičných fotoaparátov.

Xperia 1 II dokáže automaticky zaostrovať na oko, vyniká aj rýchlym kontinuálnym fotografovaním s výborným zaostrovaním. V porovnaní s konkurenciou neponúka špeciálny nočný režim či prehnanú post-produkciu pri spracovaní odfotenej snímky.

Aplikácia Photo Pro na Xperia 1 Mark II

Aplikácia Photo Pro na Xperia 1 Mark II

Sony si drží svojho prístupu a snaží sa zhotoviť fotografiu, ktorá čo najviac zodpovedá realite. Ak to bude potrebné, používateľ si ju upraví v editore fotiek sám, aby dosiahol žiadaný výsledok.

Špeciálnym fotografickým funkciám sa detailne venujeme v samostatnom článku a videu, pozrieť si ho môžete TU. Podstatná informácia je, že Sony medzičasom začalo distribuovať podporu fotenia vo formáte RAW. Rovnako pripravujeme fototest, v ktorom porovnáme Sony Xperiu 1 II s konkurenčnými vlajkovými loďami. Publikovať ho budeme na webe touchit.sk na prelome júla a augusta.

Pozrite si video o špeciálnych funkciách Sony Xperie 1 II pre fotografov a tvorcov videa

Galérie fotiek, ktoré sme odfotili smartfónom Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, teleobjektív

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, ultraširokouhlý fotoaparát

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, teleobjektív

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, ultraširokouhlý

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, hlavný fotoaparát

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, hlavný

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, hlavný

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, hlavný

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II

Ofotené pomocou Sony Xperia 1 II, hlavný

Verdikt

Sony Xperia 1 II je iný telefón, ktorý môže zaujať práve svojou unikátnou. Odlišný dizajn a rovný displej + pár niektorých vlastností predstavuje pridanú hodnotu, ktorá môže osloviť určitú skupinu používateľov. Telefón z hľadiska pomeru cena/výbava neosloví, stojí 1200 eur a prémiovú vlajkovú loď si kúpite aj za menej peňazí.

Z hľadiska variability trhu som však rád, že Sony ešte vyrába svoje telefóny. Ide si svojou cestou a aj pri pohľade na Xperiu 1 poznať, že chce zaujať špecifický segment používateľov.

Sony Xperia 1 II

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • unikátne spracovanie telefónu
  • elegantný a prémiový dizajn
  • odolnosť IP65/68, 3,5 mm jack aj LED dióda
  • všestranný zadný fotoaparát
  • kvalitný záznam videa

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • pomalšie nabíjanie v porovnaní s konkurenciou
  • 4K displej má nízku pridanú hodnotu
  • nižší maximálny jas displeja v porovnaní s konkurenciou
  • v niektorých prípadoch pomalšie odomykanie snímačom odtlačkov

Cena: 1199 eur

Zapožičal: Sony

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre:

Model telefónuSony Xperia 1 II
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 1. 6. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 865, 8-jadrový, až 2,84 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 1 miliarda, HDR
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1644 × 3840, 21 : 9
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac6, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/1.7) + 12 (f/2.2) + 12 (f/2.4) Mpx + ToF, 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165 × 71 × 7,6 / 181
KonektorUSB-C, 21 W
ZapožičalSony
Cena [EUR s DPH]1199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score557830
PCMark for Android – Work 2.010170
3DMark Sling Shot Extreme – Total7079
Graphic7915
Physics5169
Úložisko zápis / čítanie [MB/s]316 / 1100
Rýchlosť RAM [MB/s]10300

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 1 Mark II ako nástroj profesionála (VIDEO TOUCHIT)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit