Sony predstavilo tri nové smartfóny.

Sony prekvapilo a počas jednej virtuálnej tlačovej konferencie predstavilo tri nové smartfóny. Vlajkovú loď Xperia 1 III sme očakávali, avšak japonský výrobca spolu s ňou predstavil aj kompaktnejší model Xperia 5 III – ten bol v minulosti oznámený vždy približne s polročným oneskorením.

Výrobca predstavil aj model strednej triedy Xperia 10 III – o ňom informujeme v samostatnom článku. V tomto článku sa zameriame na vlastnosti a rozdiely medzi novými vlajkovými loďami.

Podobne ako v minulosti, aj teraz sa modely Xperia 1 a Xperia 5 odlišujú najmä uhlopriečkou displeja. Xperia 1 III ponúka 6,5-palcový 4K OLED displej s frekvenciou 120 Hz a ochranným sklom Gorilla Glass Victus. Xperia 5 III6,1-palcový Full HD OLED displej s frekvenciou 120 Hz a sklom Gorilla Glass 6. Pomer strán je tradične 21 : 9.

Oba telefóny poháňa procesor Snapdragon 888. Xperia 1 III bude k dispozícii vo verziách 12 / 256 GB a 12 / 512 GB. Xperia 5 III dostane 8 GB RAM a 128 / 256 GB úložisko. V oboch prípadoch je k dispozícii hybridný slot na microSD kartu. Totožná je batéria s kapacitou 4500 mAh a podpora 30 W rýchleho nabíjania. Xperia 1 III podporuje aj bezdrôtové nabíjanie, Xperiu 5 III budete nabíjať iba káblom.

Samozrejmosťou vo výbave vlajkových Xperií je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/68 a takisto stereo reproduktory. Sony vylepšilo herné funkcie, takže si budete môcť jednoducho vytvoriť záznam vášho hrania.

Sony Xperia 1 III a Xperia 5 IIIZdroj: Sony

Sony Xperia 1 III a Xperia 5 III. Zdroj: Sony

Takúto technológiu sme tu ešte nemali

Hlavným lákadlom nových Xperií je technológia, s ktorou sme sa doteraz nestretli. Sony totiž vyvinulo teleobjektív s variabilným optickým zoomom. V praxi to znamená, že sa budete môcť prepínať medzi ohniskovou vzdialenosťou 70 mm a 105 mm, čo zodpovedá 2,9× a 4,4× optickému priblíženiu. Ostatné telefóny na trhu, ktoré majú dvojitý optický zoom, využívajú na tento účel dva samostatné senzory. Sony však takúto funkciu zakomponovalo do jedného teleobjektívu.

Teleobjektív má rozlíšenie 12 Mpx a clonu f/2.3, resp. f/2.8 v závislosti od ohniskovej vzdialenosti. Takisto ponúka optickú stabilizáciu. Sony uvádza, že digitálny zoom dosahuje ohniskovú vzdialenosť 300 mm.

Okrem teleobjektívu je k dispozícii 12 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/1.7 a optickou stabilizáciou. Ultraširokouhlý fotoaparát má takisto rozlíšenie 12 Mpx. Clona je f/2.2 a k dispozícii je aj automatické zaostrovanie. Tradičnou výbavou Xperií je tiež automatické zaostrovanie na oko ľudí a zvierat v reálnom čase a záznam 4K videa pri 120 fps.

Xperia 1 III má vo výbave aj 3D ToF senzor, Xperia 5 III ho nevyužíva. Predný fotoaparát je v oboch prípadoch s rozlíšením 8 Mpx a ide o totožný senzor, ktorý výrobca použil aj v prípade predchádzajúcej generácie.

Xperia 1 III a Xperia 5 III prídu na trh začiatkom leta. Ceny neboli zatiaľ oznámené.

Vľavo Xperia 1 III, vpravo Xperia 5 III. Zdroj: Sony

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 5 II: Najlepší Sony telefón za posledné roky (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit