Novinka konečne ponúka bezdrôtové nabíjanie.

Sony oficiálne predstavilo smartfón Xperia 5 IV 5G. Už tradične ide o kompaktnú verziu vlajkovej lode Xperia 1, ktorá od svojho väčšieho súrodenca prevzala takmer všetky funkcie. S jednou výnimkou.

Telefón ponúka 6,1-palcový OLED displej s rozlíšením Full HD+ a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Pomer stráne je 21 : 9. Kľúčovým zlepšením je, že nová generácia dostala do výbavy až o 50 % jasnejší displej s podporou funkcie Real-time HDR – rovnako ako Xperia 1 IV.

Kompaktné telo má rozmery 156 × 67 × 8,2 mm a hmotnosť 172 gramov. Odolnosť voči vode je na úrovni IP65/IP68, nechýba 3,5 mm jack a ani hardvérová spúšť fotoaparátu. Xperiu 5 IV poháňa procesor Snapdragon 8 Gen 1 v kombinácii s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. Iné konfigurácie nebudú k dispozícii, vo výbave je tiež slot na microSD karty.

Sony Xperia 5 IV 5GZdroj: Sony
Sony Xperia 5 IV 5G

S takmer všetkými zlepšeniami z Xperie 1 IV

Sony v prípade Xperie 5 IV prinieslo takmer všetky fotografické zlepšenia, ktoré nájdete aj vo výbave Xperie 1 IV. Znamená to, že telefón je vybavený 12 Mpx zadnými fotoaparátmi – hlavný, ultraširokouhlý, teleobjektív s 2,5× optickým zoomom a všetky fotoaparáty podporujú záznam pri 120 fps ako aj funkcie zaostrovania na oko človeka/zvieraťa v reálnom čase, sledovanie objektu v reálnom čase či sekvenčné fotenie pri 20 fps.

Ak porovnáme Xperiu 1 IV a Xperiu 5 IV, hlavným rozdielom je, že Xperia 1 IV ponúka variabilný optický zoom teleobjektívu a v prípade Xperie 5 IV je pevne daný na úroveň 2,5×. Sony to vysvetľuje tým, že dalo prednosť 5000 mAh batérii pred variabilným zoomom, nakoľko muselo šetriť s dostupným miestom v prípade kompaktnejších rozmerov telefónu.

Telefón ponúka 30 W káblové nabíjanie a podporuje aj bezdrôtové nabíjanie. Operačný systém je Android 12 s prísľubom dvoch veľkých aktualizácií a troch rokov bezpečnostných záplat. Medzi ďalšie zlepšenia novinky patrí 12 Mpx selfie fotoaparát a úplne nový dizajn horného reproduktora, ktorý by mal zabezpečiť stereo reprodukciu zvuku bez nechcených vibrácií v telefóne.

A nechýba ani funkcia Music Pro či podpora živého streamovania – všetky tieto funkcie sú k dispozícii v rovnakej podobe ako v Xperii 1 IV. Xperia 5 IV 5G bude v predaji od polovice septembra 2022 za cenu 1049 eur. K dispozícii bude vo variantoch Black, Green a Ecru White.

Sony Xperia 5 IV 5GZdroj: Sony
Sony Xperia 5 IV 5G

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit