Fotoaparát s rovnakým hardvérom, ale s novým rozhraním

Hlavný fotoaparát veľa noviniek neprináša. Z hardvérového hľadiska je totožný ako v prípade Xperie XZ2. Ponúka 19 Mpx rozlíšenie a clonu f/2.0. Aj Sony však začalo využívať umelú inteligenciu v rámci spracovania obrazu, takže výsledné fotky sú buď takmer identické alebo o trochu lepšie v porovnaní s XZ2. Xperia XZ3 si vie napr. lepšie poradiť s prípadnými preexponovanými časťami fotky. Podrobnému porovnaniu sa budeme venovať v samostatnom článku.

Je dôležité spomenúť, že Sony využíva umelú inteligenciu s mierou a fotky stále vyzerajú prirodzene. Nemusíte sa teda báť toho, že by XZ3-ka zbytočne zvýrazňovala farby, to nie. Mierne zlepšenie sme si všimli aj v prípade nočných fotiek, niektoré fotografie boli ostrejšie v porovnaní s XZ2. Na porovnanie s ostatnými novými vlajkovými loďami konkurencie si musíte počkať, pripravíme aj takýto fototest.

S fotoaparátom však súvisia dve novinky. Sony zmenilo rozhranie svojej systémovej aplikácie na fotenie, ktoré je teraz prehľadnejšie. Rozhranie si pozrite na priloženom screenshote, pre porovnanie prikladáme aj screenshot z Xperie XZ2. Poteší, že súčasťou nového rozhrania je skratka pre rýchle prepnutia sa do posledného režimu, ktorý ste použili. Medzi režimami nájdete aj funkciu Google Lens, ktorá už funguje aj pre slovenské nastavenie jazyka a dokáže identifikovať objekty, text atď.

Vľavo aplikácia Fotoaparát v Xperii XZ3, vpravo starší dizajn v XZ2

Rýchle spustenie fotoaparátu je prekvapujúco intuitívne a praktické

Druhou novinkou je inteligentné spustenie fotoaparátu, ktoré sa automaticky aktivuje, keď telefón vytiahnete z vrecka alebo zodvihnete zo stola v režime na šírku. Vtedy sa objaví kruh v strede a vy naň môžete ťuknúť pre zobrazenie celého rozhrania aplikácie Fotoaparát. Alebo, čo je praktickejšie, môžete si nastaviť, aby sa po ťuknutí do stredu fotoaparát otvoril a zároveň sa aj zhotovila fotografia. Inteligentné spustenie fotoaparátu je teda užitočná funkcia, ktorá reálne urýchľuje fotenie pomocou telefónu, ktorý sa len pred dvoma sekundami nachádzal vo vašom vrecku.

Predný fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpx a 5-osovú stabilizáciu obrazu. Fotky tváre však neboli vždy ostré. Fotoaparát v niektorých prípadoch preferoval zaostrenie objektov za nami, hoci našu tvár správne detegoval. Odporúčame preto skontrolovať výsledné snímky a prípadne zhotoviť fotografiu opäť. So správnym zaostrením produkuje predný fotoaparát detailné snímky s výborným farebným podaním. Novinkou je tiež špeciálny režim selfie portrétu, ktorý dokáže softvérovo rozostriť pozadie a zjemniť pokožku na tvári. Všetko si môžete nastaviť.

Množstvo zachytených detailov a podanie farieb sú silné stránky aj zadného fotoaparátu. Počas dňa fotí nová Xperia skvelo, dá sa s ňou pekne vytvoriť aj prirodzený efekt rozmazaného pozadia. Pri fotení v noci odporúčame viac experimentovať so scénou. Najlepšie výsledky získate pomocou manuálneho režimu a statívu. Potešiteľné však je, že XZ3 umožňuje fotiť vo formáte 16:9. Mnoho výrobcov vymenilo tento formát za 18:9. K dispozícii sú aj formáty 4:3 a 1:1.

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 má jeden zadný fotoaparát

Záznam videa v HDR aj pri 960 fps

Xperia XZ3 dokáže zaznamenať video v rozlíšení až 4K pri 30 fps. V prípade Full HD rozlíšenia sú na výber režimy 30 fps a 60 fps. Aktívny režim elektrickej stabilizácie je k dispozícii do Full HD pri 30 fps, čiastočnú stabilizáciu využijete aj pri vyšších režimoch. V tomto smere teda žiadne novinky nečakajte. Xperia XZ3 tiež umožňuje záznam HDR videa vo Full HD alebo 4K rozlíšení. Je to unikátna funkcia a v tomto prípade sa záznam vytvorí pri 24 fps.

HDR režim neznamená, že bude výsledné video pôsobiť realistickejšie. Jeho výhoda spočíva napr. v lepšom zachytení výraznejších farieb a v lepšom podaní kontrastných častí scény. Aby ste si však zaznamenané video užili naplno, budete potrebovať displej alebo televízor s podporou HDR.

Nechýba ani nahrávanie superspomaleného videa pri 960 fps. Táto funkcia je dostupná v HD a vo Full HD rozlíšení. Pri vyššom rozlíšení sa zaznamenaný okamih skráti na polovicu. Vo výslednom videu má 3 sekundy, reálne sa zachytí 0,1 sekundy. Treba si teda použitie tejto funkcie ešte lepšie načasovať. V HD rozlíšení sa zaznamená 0,2-sekundový okamih, ktorý má vo výslednom videu 6 sekúnd. Škoda, že Sony stále neponúka automatický záznam superspomaleného videa po rozpoznaní pohybu, ako to má Samsung a Huawei.

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Xperie XZ3

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a displej
2. strana: Výbava a funkcie, ktoré budete milovať alebo nenávidieť
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit