S Androidom 9.0

Základom novej vlajkovej lode je procesor Snapdragon 845 so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. Rovnakú výbavu má aj Xperia XZ2. Niekto by mohol namietať, že pamäť o veľkosti 4 GB RAM už dnes nestačí alebo že ide o veľkosť pre strednú triedu. Faktom je, že počas používania boli reakcie systému rýchle a bezproblémové. Výbavu teda považujeme za vhodnú pre vlajkové lode pre rok 2018.

Sony potešilo operačným systémom Android vo verzii 9.0. Xperia XZ3 je tak prvým smartfónom v predaji s predinštalovanou najnovšou verziou. Potešilo nás, že Sony vám dá počas úvodného nastavenia na výber, ktoré aplikácie tretích strán sa majú nainštalovať. Nebudú vás teda otravovať zbytočné appky, ktoré nevyužijete, ale výrobca vám ich v minulosti nanútil. Výborne! Nová Xperia už neponúka ani tzv. Xperia Akcie. Tie umožňovali automatizovať nastavenia telefónu v špecifických situáciách. Používatelia ich asi nevyužívali.

Batéria má kapacitu 3330 mAh, výdrž dosahuje jeden deň aj s dostatočnou rezervou. V prípade víkendu sa možno dostanete na necelé dva dni. Chválime najmä výbornú optimalizáciu v režime standby. A nechýbajú ani obľúbené Sony technológie, ako je režim STAMINA pre predĺženie výdrže, resp. technológie pre predĺženie životnosti batérie. Tie sa osvedčili už v prípade predchádzajúcich generácií.

Rozhranie a nastavenia v Sony Xperii XZ3

Dve funkcie, ktoré buď budete milovať alebo ich budete považovať za zbytočnosť

Xperia XZ3 má dve funkcie, ktoré budú vyvolávať kontroverziu. Jednou z nich sú dynamické vibrácie, ktoré sa prvýkrát objavili v XZ2-ke. Prínos tejto funkcie má spočívať v lepšom multimediálnom zážitku, pretože vám bude telefón vibrovať do rytmu pesničky, resp. pri výbuchoch vo filme. Môžete si nastaviť tri stupne intenzity vibrácií alebo si funkciu úplne vypnúť. V niektorých situáciách môže byť prínosom. Výhodou je, že vibrácie výraznejšie pocítite aj počas vyzváňania či pri prijatí upozornenia. Funkcia je aktívna iba pri zapnutom displeji.

Druhá diskutabilná funkcia je na dotyk citlivý bočný panel, tzv. Side Sense. Jeho koncept vyzerá užitočne – po bokoch telefónu sú senzory, ktoré reagujú na dvojité zaklepanie a vtedy zobrazia bočný panel s aplikáciami a rýchlymi nastaveniami. Tieto senzory tiež rozpoznajú pohyb prstom dole po hrane. Toto gesto funguje ako tlačidlo Späť a niekedy môže byť naozaj praktickejšie vykonať krátke gesto, ako sa načahovať za dotykovým tlačidlom v spodnej časti obrazovky.

Problémom je však to, že senzory reagujú nespoľahlivo. Mnohokrát sa nám stávalo, že telefón aktivoval bočný panel, keď sme mu na to nedali príkaz a telefón sme iba pevne držali v ruke. V nastaveniach sme zmenili aj citlivosť funkcie, avšak nepomohlo to. Xperia nás naďalej iritovala tým, že zobrazila bočný panel, alebo že aktivovala funkciu Späť, keď sme to nechceli. Funkciu sme preto vypli a nepoužívali sme ju.

Uvidíme, či tento problém vyrieši niektorá z aktualizácií. Faktom však je, že možnosti nastavenia funkcie sú bohaté. Snímače môžete úplne vypnúť alebo ich nechať aktívne iba na pravom či ľavom boku. Takisto si môžete vypnúť gesto Späť alebo si aktivovať možnosť vytiahnutia bočného panelu iba vo vybraných aplikáciách. Do dokonalosti chýba iba to, aby sa dala funkcia vypnúť aj špecificky pre rozhranie domovskej obrazovky. Tam ju nepotrebujeme.

Koncept bočného panela je dobrý, senzory však reagujú nespoľahlivo

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a displej
2. strana: Výbava a funkcie, ktoré budete milovať alebo nenávidieť
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit