Po polroku prichádza ďalšia vlajková loď od Sony.

Sony už tento rok jednu vlajkovú loď predstavilo. Model Xperia XZ2 sa dostal na trh pred polrokom a sprevádzala ho aj kompaktnejšia verzia XZ2 Compact. Začiatkom októbra však príde do predaja ďalšia vlajková loď. Xperia XZ3 bude dostupná iba v jednej veľkosti a hoci má viacero spoločných vlastností s XZ2-kou, prináša aj výrazné zmeny.

Sony bolo za posledných 18 mesiacov skutočne aktívne a je fascinujúce si položiť vedľa seba Xperiu XZ Premium, ktorá prišla na trh v júni 2017, Xperiu XZ1 z októbra minulého roka, polroka starú XZ2 a novinku XZ3. Všetky tieto telefóny majú odlišný dizajn, čo je pomerne nevídaná vec. Štandardne totiž výrobcovia výraznejšie zasahujú do dizajnu približne raz za 2 roky. A Sony za toto obdobie prinieslo 4 rôzne dizajny.

Xperia XZ3 pokračuje v evolúcii, ktorú začala XZ2-ka. Tá bola mierne vypuknutá na chrbte, kvôli čomu pôsobila hrubým dojmom. Výborne sa však držala v ruke a mali sme pocit, že telefón máme pevne v dlani a nevypadne nám. Xperia XZ3 už takéto bruško nemá, po bokoch je však zaoblená. Vďaka tomu sa menej šmýka po stole a ani ju neroztočíte ako vrtuľu.

Zaoblený je nielen chrbát, ale aj predná strana. Xperia XZ3 sa tak svojim dizajnom približuje vlajkovým lodiam od Samsungu, pre ktoré je zaoblenie displeja už niekoľko rokov typické. Treba uznať, že telefón pôsobí luxusnejším dojmom ako Xperia XZ2 a to najmä pri pohľade na prednú stranu.

Sony Xperia XZ3

Vľavo Sony Xperia XZ3, vpravo Sony Xperia XZ2

Opäť s novým dizajnom

Zaoblenie po oboch bokoch a z oboch strán umožnilo dosiahnuť takmer dokonalú symetriu dizajnu. A symetria je slovo, ktoré používajú dizajnéri spoločnosti Sony takmer v každom rozhovore. Je to tiež dôvod, prečo je snímač odtlačkov prstov umiestnený približne v polovici zadnej strany.

Prekážalo nám to v prípade Xperie XZ2 a neinak je tomu aj teraz. Niežeby sa telefón nedal prechytiť tak, aby ste sa pohodlne dotýkali ukazovákom snímača. V takom prípade ho však nedržíte pevne v celej dlani, ale iba jeho spodnú polovicu. Treba si tak dávať väčší pozor na to, aby vám telefón nevypadol z ruky napr. v MHD. Symetriu výrobcovi neberieme, praktickejšie by možno bolo prehodiť snímač odtlačkov prstov s fotoaparátom. Uznávame, že by to nevyzeralo tak dobre.

Xperia XZ3 má telo zo skla. Prednú aj zadnú stranu chráni ochranné sklo Gorilla Glass 5 a telefón má tiež odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68. Xperia XZ2 patrila k najodolnejším telefónom na trhu, mala tomu prispôsobenú konštrukciu. V prípade XZ3 takisto očakávame silnú odolnosť, displej pokrýva viditeľne hrubá vrstva ochranného skla. Bočný rámik je však kvôli novému dizajnu viditeľne tenší, nechcené dotyky bokov displeja sme nezaznamenali. Telefón využíva chrbát zo skla naplno a podporuje aj bezdrôtové nabíjanie, čo je funkcia, s ktorou prišla Xperia XZ2.

Rozmiestnenie prvkov sme už načrtli. Zadná strana obsahuje snímač odtlačkov prstov, ktorý je rýchly a presný a tiež aj jeden zadný fotoaparát a trojicu senzorov pre čo najlepšiu kvalitu fotiek. Senzory pomáhajú s nastavením bielej farby a rýchlym zaostrovaním. Spodná hrana obsahuje USB-C port, na hornej nájdete hybridnú šachtu pre dve nano SIM karty, resp. jednu microSD kartu. Tlačidlá na pravej hrane sú opäť tri, okrem napájania a hlasitosti nechýba ani hardvérová spúšť fotoaparátu.

Sony Xperia XZ3

Takto musíme držať Xperiu XZ3, aby sme sa vedeli dotknúť ukazovákom snímača odtlačkov prstov

Nový a väčší displej

Prednej strane dominuje 6-palcový OLED displej s rozlíšením 2880 × 1440 pixelov. Typ displeja a jeho rozlíšenie sú najvýraznejšími medzigeneračnými zmenami a už aj Sony sa zaradilo medzi výrobcov, ktorí majú vlajkové lode s OLED displejom. Rozlíšenie je pevne dané, na rozdiel od konkurencie nie je k dispozícii nastavenie na jeho prepínanie. Popravde na to ani nie je dôvod a XZ3 nás potešila výbornou výdržou. O tom neskôr.

Kvalita displeja je vynikajúca, podľa určitých prieskumov dokonca najlepšia na trhu. My sme Xperiu XZ3 porovnali s predchádzajúcou Xperiou a hoci má XZ2 jeden z najlepších LCD displejov na trhu, vo viacerých scénach bol vidieť prínos technológie P-OLED v prípade novinky. Porovnanie s Huawei P20 Pro bolo už vyrovnanejšie. V niektorých scénach boli oba displeje takmer identické, v určitých scénach však mala XZ3 trošku navrch. Ide však o drobnosti a detaily, ktoré si všimnete iba vtedy, keď máte oba telefóny vedľa seba a musíte hľadať rozdiely medzi nimi.

Faktom je, že XZ3 dokáže výborne pracovať s obsahom v SDR kvalite, ktorý dokáže vylepšiť tak, aby vyzeral takmer ako natívny HDR obsah. Vylepšenie videa si môžete vypnúť alebo zapnúť, k dispozícii sú aj nastavenia farebnej škály a kontrastu a vyváženie bielej farby. Displej tiež plne podporuje prehrávanie HDR videí v službách YouTube, Netflix, Amazon Prime Video a prehrávanie lokálneho HDR obsahu. Vďaka OLED obrazovke, vyššiemu rozlíšeniu a väčšej uhlopriečke je tak XZ3 ideálna na sledovanie multimédií. To sa však dá povedať prakticky o všetkých tohtoročných vlajkových lodiach.

Xperia XZ3 neobsahuje výrez, na prednej strane nájdete dva reproduktory, ktoré smerujú na používateľa a prednú kameru. Tá má vyššie rozlíšenie v porovnaní s XZ2-kou. V ľavom hornom rohu sa nachádza notifikačná LED dióda, tá v prípade upozornenia bliká raz za 6 sekúnd. Displej podporuje funkciu Always-on, ktorú môžete mať neustále zapnutú alebo sa aktivuje iba vtedy, keď telefón zodvihnete zo stola či vytiahnete z vrecka. Môžete ju vypnúť, my sme si obľúbili jej používanie v inteligentnom režime. Chválime prevedenie Always-on displeja aj zobrazenie informácií.

Sony Xperia XZ3

Hlavným lákadlom novej Xperie XZ3 je 6-palcový OLED displej

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a displej
2. strana: Výbava a funkcie, ktoré budete milovať alebo nenávidieť
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit