Najnovšiu vlajkovú loď spoločnosti Sony používame už tri mesiace.

Sony Xperia XZ3 je najluxusnejší telefón, ktorý tento výrobca vyrobil. Zároveň ide o prvý smartfón značky Sony s OLED displejom. Je to výrazná zmena k lepšiemu, nakoľko ponúka kvalitnejší multimediálny zážitok. Vlajkové Xperie sa naň vždy zameriavali.

Xperiu XZ3 používame v redakcii už tri mesiace. V snahe získať čo najobjektívnejší názor sme ju nechali kolovať medzi viacerými redaktormi a následne sme porovnali naše názory. V prevažnej väčšine vecí sme sa zhodli. Zároveň sme pre vás dávnejšie pripravili video, v ktorom sumarizujeme naše vtedajšie skúsenosti po viac ako mesiaci používania. Pozrite si ho, naše poznatky sa odvtedy výraznejšie nezmenili:

Pozrite si redakčné video, v ktorom sumarizujeme skúsenosti po viac ako mesiaci používania

Zamilovali sme si OLED displej, optimalizáciu systému a potešil aj fotoaparát

Sony Xperia XZ3 je najmä o OLED displeji. Ten má uhlopriečku 6 palcov, rozlíšenie 2880 × 1440 pixelov a patrí medzi najkvalitnejšie na trhu. Sony vybavil telefón aj svojimi technológiami, ktoré používa v televízoroch a na výsledku je to poznať. Obyčajný SDR obsah pôsobí atraktívnejšie v porovnaní s inými vlajkovými loďami, avšak to je iba náš subjektívny názor, ktorý sme nadobudli pri priamom porovnávaní displejov. Faktom je, že rozdiely sú veľmi malé, ale v prípade niektorých scén sa prejavia.

Displej telefónu je zaoblený po bokoch a nemá výrez, čo určite poteší určitú skupinu používateľov. Odpadajú tak problémy s obmedzeným priestorom pre notifikácie, ktoré sa týkajú väčšiny smartfónov s výrezom. Xperia XZ3 tiež obsahuje dvojicu reproduktorov, ktoré smerujú priamo na používateľa. Je to praktické riešenie, nebudete si ich zakrývať počas používania telefónu.

Chválime kvalitu reprodukcie zvuku a špeciálnu pozornosť smerujeme na počúvanie hudby pomocou bezdrôtových slúchadiel. Podľa Peťa Hupku, ktorý je nadšencom do audia, neexistuje lepšia kombinácia z hľadiska celkovej kvality bezdrôtového zvuku, ako je smartfón Sony Xperia a bezdrôtové slúchadlá Sony.

Lákadlom Xperie XZ3 je skvelý 6-palcový OLED displej

Všetci traja redaktori, ktorí sme používali Xperiu XZ3 počas dlhšieho obdobia, sme na smartfóne ocenili aj výbornú optimalizáciu operačného systému Android 9.0 Pie. Tá sa prejavuje rýchlosťou používateľského prostredia aj reakciami telefónu bez ohľadu na akciu, ktorú práve vykonávate. Vynikajúca je aj optimalizácia batérie a pravdepodobne neexistuje veľa Android smartfónov, ktoré dokážu efektívnejšie využiť kapacitu batérie ako práve smartfóny Sony Xperia. Model XZ3 nie je výnimkou a skvelá výdrž nás potešila aj s prihliadnutím na vyššie rozlíšenie displeja.

Xperia XZ3 pôsobí luxusne, vo výbave má aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68. Pri používaní nás potešil aj fotoaparát, ktorý je síce iba jeden, avšak zhotovuje kvalitné fotky s množstvom detailov a s dôrazom na verné zachytenie scény, podanie farieb a vykreslenie objektov. Faktom je, že konkurenti s viacerými zadnými fotoaparátmi využívajú dodatočné senzory najmä pre ďalšie funkcie fotenia, ako je optické priblíženie alebo ultraširokouhlý záber. Pokiaľ takéto funkcie nepotrebujete, s Xperiou XZ3 budete spokojní. Pozrite si porovnanie vlajkových lodí v tomto článku.

Počas používania telefónu sme dostali viacero softvérových aktualizácií a Sony patrilo medzi najrýchlejších výrobcov, čo sa týka distribúcie bezpečnostných záplat. Sem-tam ho obehli iba zariadenia z programu Android One, v rámci ktorého sa o aktualizácie stará samotný Google. Za zmienku stojí aj fakt, že Xperia XZ3 bola prvým smartfónom na trhu s predinštalovaným systémom Android 9.0 priamo od výroby. Je teda pravdepodobné, že dostane aktualizáciu aj na verziu Android 11.0.

Fotky, ktoré sme odfotili pomocou Xperie XZ3

Extra funkcie nás neoslovili, niektoré drobnosti by sme zmenili

Xperia XZ3 ponúka funkciu dynamických vibrácií a aj nový bočný panel Side Sense, ktorý môžete aktivovať poklepaním na bočný rámik telefónu. Priznáme sa, že tieto funkcie nás neoslovili a používali sme ich minimálne, resp. sme ich vypli. V prípade bočného panelu Side Sense sme si všimli od vydania telefónu určité zlepšenie – bočné senzory boli spočiatku dosť nespoľahlivé a panel Side Sense sa často aktivoval aj vtedy, keď sme nechceli. Sony tento problém čiastočne vyriešilo a spoľahlivosť bočných senzorov vylepšilo. Side Sense panel sa síce aj napriek tomu sem-tam objavil, keď sme nechceli, ale už to bolo výrazne zriedkavejšie.

Počas používania telefónu sme si všimli aj pár drobností, ktoré by sme zmenili. Mne aj Peťovi Hupkovi chýbala možnosť ovládať telefón gestami, čo je nový spôsob ovládania, ktorý je zabudovaný priamo do systému Android 9.0. Xperia XZ3 ho z nejakého dôvodu neobsahuje. Peťovi tiež vadila nemožnosť schovať si spodnú lištu so systémovými navigačnými tlačidlami.

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 má jeden zadný fotoaparát a chrbát zo skla

Snímač odtlačkov prstov je umiestnený na zadnej strane, avšak pomerne nízko. Dá sa na to zvyknúť, telefón si však v jednej ruke musíte prechytiť tak, aby ste sa vedeli pohodlne dotknúť snímača ukazovákom. Michal Reiter v tejto súvislosti kritizuje šmykľavosť telefónu. Chrbát je zo skla, takže XZ3 sa do určitej miery bude šmýkať. V porovnaní s Xperiou XZ2 však aj v tomto smere badať zlepšenie.

Ďalšie informácie o Sony Xperii XZ3 nájdete v priloženom videu a tiež aj v našej podrobnej recenzii. A ak vás zaujíma porovnanie s Xperiou XZ2, prečítajte si tento článok.

Verdikt

Aj po troch mesiacoch používania platí to, čo sme napísali v pôvodnom verdikte v recenzii. OLED displej a jeho 6-palcová uhlopriečka sú hlavnými lákadlami Xperie XZ3. Bočnému panelu Side Sense sme neprišli na chuť a to najmä kvôli tomu, že sa aktivoval aj vtedy, keď sme to nechceli. Do značnej miery to medzičasom opravila softvérová aktualizácia.

Xperia XZ3 ponúka výborný zážitok z používania a tento telefón sme radi používali. Vo výbave má prakticky všetko, čo by mala mať vlajková loď pre rok 2018. Jej hlavnou nevýhodou je silná konkurencia, za pridanú hodnotu považujeme najmä výborne optimalizovaný systém a to z hľadiska behu aj spotreby batérie. Pre časť používateľov môže byť atraktívne nahrávanie HDR videí. V porovnaní s jesennými novinkami poteší aj nižšia cena.

Cena: 799 eur

Zapožičal: Sony

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuSony Xperia XZ3
Operačný systémAndroid 9.0
Procesor, RAM, ROMSnapdragon 845, 4 GB RAM, 64 GB
Displej6,0″ OLED, 2880 × 1440
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video19 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3330 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 73 × 9,9 / 193
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score263 692
PCMark for Android – Performance8 520
3DMark Sling Shot Extreme – Total3 593 (OpenGL) / 2 946 (Vulkan)

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony Xperia XZ3: V znamení symetrie a s OLED displejom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit