Oba telefóny majú viacero spoločných vlastností, odlišujú sa však dizajnom a displejom.

Spoločnosť Sony bola tento rok aktívna. Na veľtrhu MWC v Barcelone na konci februára predstavila vlajkovú loď Xperia XZ2 a iba po polroku prišla s jej nástupcom. Xperia XZ3 sa ukázala koncom augusta, v redakcii ju už testujeme vyše mesiaca. Môžeme teda zhodnotiť, ako sa oba telefóny odlišujú.

Hlavná zmena je v displeji

Najvýraznejší a na prvý pohľad najviditeľnejší rozdiel spočíva v displeji. Xperia XZ2 má 5,7-palcový Full HD+ IPS displej, Xperia XZ3 ponúka OLED panel s uhlopriečkou 6 palcov a rozlíšením 1440 × 2880 pixelov. Rozdiel v kvalite displejov je pri pozeraní videa viditeľný, Xperia XZ3 má vďaka OLED panelu nádherné zobrazenie čiernej farby. V tomto smere je rozdiel asi najviac zrejmý, na OLED paneli však viac vyniknú aj jasné a žiarivé farby, pokiaľ si ich zvolíte v nastavení displeja.

Obe obrazovky však patria medzi aktuálnu špičku vo svojom odvetví a máloktorý výrobca vie získať z LCD obrazovky viac ako práve Sony. Xperia XZ2 aj XZ3 umožňujú nastaviť vylepšenie videa, ktoré upraví štandardný SDR obsah tak, aby pôsobil ako HDR obsah.

Rozdiely pri pohľade na prednú stranu nesúvisia iba so samotným typom panela, ale aj s jeho spracovaním. Xperia XZ3 má zaoblené boky aj hrany displeja, takže telefón pôsobí viditeľne luxusnejším dojmom v porovnaní s Xperiou XZ2. V prípade oboch telefónov sú k dispozícii stereo reproduktory, ktoré smerujú priamo na používateľa. Reprodukciu zvuku má Xperia XZ3 o niečo hlasnejšiu a s lepšou dynamikou zvuku.

Vľavo Xperia XZ3, vpravo Xperia XZ2

Rozdiely si všimnete aj na chrbte

Hoci je rozmiestnenie prvkov na zadnej strane totožné a oba telefóny ju majú zo skla, aj pohľad na chrbát poukazuje na drobné rozdiely. Xperia XZ2 má zadnú stranu vypuknutú a v najhrubšom bode v strede dosahuje jej hrúbka až 11,1 mm. Niekomu môže takáto hrúbka prekážať, faktom však je, že XZ2 výborne padne do ruky. Drží sa veľmi dobre a to je plus, nakoľko je jej chrbát šmykľavý a treba si na ňu dávať pozor.

Xperia XZ3 je subjektívne o trochu menej šmykľavá, hrúbka je 9,9 mm. Jej chrbát nie je natoľko vypuknutý, takže pocit z držania telefónov v ruke sa trochu odlišuje. Xperia XZ3 sa v tomto smere približuje väčšine smartfónov na trhu, XZ2 má pomerne unikátnu ergonómiu. Ak máte možnosť si ju poťažkať v ruke, vyskúšajte to. Oba telefóny sú ťažšie v porovnaní s väčšinou zariadení na trhu s hmotnosťou 198 gramov, resp. 193 gramov v prípade XZ3. Je to dané aj hrúbkou ochranné skla, ktoré chráni displej zariadenia.

Vľavo Xperia XZ2, vpravo Xperia XZ3

Identický výkon, Android 9.0, vibrácie aj odolnosť

Srdcom oboch telefónov je procesor Snapdragon 845, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. V oboch prípadoch teda získate špičkový výkon, ktorý exceluje najmä z hľadiska grafického výkonu. V oboch prípadoch chválime aj vynikajúce chladenie, Xperie sú chladné aj v záťaži. Optimalizácia operačného systému Android je skvelá, telefóny reagujú svižne. Ak vám teda ide iba o výkon, je jedno, ktorú z tohtoročných Xperií si vyberiete.

Oba telefóny majú aj takmer identickú výdrž batérie, ktorá sa pohybuje na úrovni 1 dňa náročného používania, resp. 1,5 dňa víkendového používania. Pri testovaní XZ2 aj XZ3 sme si zároveň potvrdili, že Sony Xperie majú jednu z najlepších optimalizácii Androidu z hľadiska spotreby batérie na trhu. Xperia XZ3 má priamo v balení predinštalovaný systém Android vo verzii 9.0, Xperia XZ2 prišla s Androidom 8.0. Aktuálne je však už k dispozícii aktualizácia na Android 9.0 pre XZ2 a XZ2 Compact a to aj na Slovensku. My sme redakčný telefón aktualizovali v deň vydania tohto článku.

XZ2 aj XZ3 majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68, podporujú bezdrôtové nabíjanie a ponúkajú aj systém dynamických vibrácií. Táto funkcia zabezpečuje vibrovanie telefónu do rytmu pesničky alebo na zvýraznenie akčných momentov vo videu. Môžete si nastaviť intenzitu vibrácií alebo si funkciu vypnúť. Unikátnou funkciou, ktorú ponúka iba Xperia XZ3, je bočná ponuka Side sense. Môžete ju aktivovať poklepaním na hrany displeja.

Dole Xperia XZ2, hore Xperia XZ3

Ako sa odlišujú fotoaparáty?

Rozdiely si všimnete v prípade predného fotoaparátu, ktorý má v XZ3 rozlíšenie 13 Mpx a clonu f/1.9. XZ2 má 5 Mpx predný fotoaparát s clonou f/2.2. Selfie fotky sú v prípade najnovšej Xperie výborné a s množstvom detailov.

Zadný fotoaparát využíva v oboch telefónoch totožný hardvér, ktorého základom je 19 Mpx senzor s clonou f/2.0. Xperie umožňujú záznam videa v rozlíšení až 4K pri 30 fps a dokážu zaznamenať aj HDR video. Takisto nechýba možnosť záznamu superspomaleného videa pri 960 fps v HD alebo Full HD rozlíšení. Xperia XZ3 však má vylepšené spracovanie obrazu, čo môže pomôcť pre získanie lepšieho výsledku v náročných scénach.

Pozrite si pár porovnávacích záberov. Vľavo je fotka z Xperie XZ2 so systémom Android 8.0, vpravo z Xperie XZ3:

Verdikt

Zhrňme si to. Xperia XZ3 má luxusnejší dizajn a najmä OLED displej s väčšou uhlopriečkou a vyšším rozlíšením. Práve obrazovka môže byť pre mnohých používateľov lákadlom. Výhodou je tiež predinštalovaný Android 9.0 a pokiaľ bude Sony poskytovať softvérovú podporu ako doteraz, môžete sa tešiť na 2 nasledujúce verzie operačného systému.

Potešiteľné je, že Sony nezdražuje svoje telefóny takým tempom, ako to robí priama konkurencia. XZ3 prichádza s cenovkou pod 800 eur a má čo ponúknuť, ak hľadáte telefón na multimediálne používanie. V tomto smere je nová Xperia atraktívna. A hoci má iba jeden zadný fotoaparát, ten fotí s dôrazom na verné podanie scény.

Xperia XZ2 je stále v predaji a dnes ju kúpite za cenu pod 600 eur. S touto cenou ponúka atraktívny pomer výbava/cena a tým môže upútať aj v konkurencii XZ3-ky. V porovnaní s ostatnými telefónmi má trochu atypický dizajn s vypuknutým chrbtom a vyššou hmotnosťou, ale ten si buď okamžite zamilujete alebo si naň zvyknete.

Ak si dnes kúpite Xperiu XZ2, k dispozícii budete mať aj aktualizáciu na operačný systém Android 9.0 a predpokladáme, že Sony prinesie aj aktualizáciu na ďalšiu verziu tohto systému. Výhodou je tiež existencia modelu XZ2 Compact. Kompaktnú verziu Xperia XZ3 neponúka.

Vľavo Xperia XZ3, vpravo Xperia XZ2

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony Xperia XZ3: V znamení symetrie a s OLED displejom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit