Základným vylepšením nového modelu telefónu je 6-palcový OLED displej a operačný systém Android P.

Nový OLED displej má pritom priniesť podobný zážitok, ako keď sledujete obraz na OLED televízore. Sony pritom necháva v ponuke aj model Xperia XZ2 s LCD displejom. Každý typ displeja má totiž svoje výhody a nevýhody. Samotný OLED displej síce nevyrába Sony, pridáva k tomu softvérové vybavenie.

Exkluzívne pre XZ3 – ovládanie palcom

Ďalší nový prvok na smartfóne Xperia XZ3 je Side Sense, teda ovládanie telefónu dotykom palca na displeji. Funguje to na obidve strany a takto sa rýchlo zobrazia aplikácie, ktorá sa často používajú.

Výber týchto aplikácií sa prispôsobuje podľa toho, ako ich používate a tiež kde sa nachádzate, prípadne koľko je hodín. Navyše máte aj možnosť určiť, ktorá presne aplikácia tu byť určite zobrazená. Dotykom palca na vyhradené miesto na displeji sa dá rýchlo spustiť fotoaparát alebo video.

Fotoaparát – pôvodný a predsa nový

Novinkou je tiež umelá inteligencia vo fotoaparáte. Po stránke opticky a snímacieho prvku je fotoaparát v XZ3 rovnaký ako v prípade XZ2. Teraz však fotoaparát presne vie, čo fotí a podľa toho prispôsobuje parametre fotenia. Selfie kamera má rozlíšenie 13 MPx, k dispozícii je softvér so na zväčšovanie očí, rozostrenie pozadia a vyhladenie tváre.

Možnosť 3D skenovanie tváre ostáva zachovaná, táto možnosť sa rozšírila aj na prednú kameru. Rovnako je v prípade XZ3 zachovaný vibračný motorček na to, aby vám telefón pri hrách vibroval v rukách a teda ste mali dokonalý multimediálny zážitok. Reproduktory hrajú o 20 % hlasnejšie v porovnaní s modelom XZ2.

Always-On, ktoré ale nesvieti stále

Sony zaviedlo funkciu, ktorú nazýva Always-On. Na rozdiel od konkurencie tu displej nezobrazuje vybrané údaje trvalo, ale vtedy, keď telefón rozpozná pohyb – napr. vtedy, keď ho chytíte do ruky. Nataviť sa telefón dá aj tak, že sa hneď po chytení telefónu do ruky zapne fotoaparát.

OLED a LCD displej súčasne na trhu?

Ano, Sony bude súčasne ponúkať OLED a LCD displej v modeloch XZ3, resp. XZ2. Každý typ displeja má svoje výhody a nevýhody. OLED je veľmi dobrý v tme a to pri sledovaní scény, ktorá má tmavé časti. LCD displej je zase dobrý cez deň a pri svetlých témach. Oba majú teda svoje kvality. Rovnako Sony takto ponúka najvyššiu radu televízorov s LCD aj OLED displejom.

Ako sa bude Xperia XZ3 predávať?

Sony prinesie na slovensko tri farby – striebornú, zelenú a čiernu. Bohužiaľ, podľa nás najkrajšia bordová aspoň zo začiatku nebude. U operátora Telekom bude k dispozícii strieborná farba. Cena pre slovenský trh je 799 eur a telefón sa začne predávať na začiatku októbra. Pre prvých zákazníkov bude k dispozícii aj darček, tentoraz to bude z oblasti Playstation.

Čo je v krabici?

Okrem samotného telefónu sú tu káblové slúchadlá Sony MH750 s 3,5 mm jack ukončením, adaptér 3,5 mm jack-USB-C, USB kábel a nabíjačka.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.