To, čo je na smartfónoch Sony špecifické, je ich použiteľnosť v reálnom svete. So stupňom krytia IP68 môžete Xperia Z3 Compact pohadzovať na stole, pesničku si môžete pustiť aj v sprche, či dokonca si s ním spraviť letnú fotografiu pod vodou. A nie je to samoúčelné, každému občas spadne telefón na zem.

Táto „kompakt“ verzia vychádza zo zmenšenia vlajkovej lode, modelu Xperia Z3. Základ je však totožný. Hoci má menšie telo so 4,6-palcovým displejom, z výkonu sa neubralo, vlastne sa podarilo len zmenšiť plošné rozmery. Xperia Z3 Compact tak výborne padne do ruky a ľahko sa zmestí do vrecka. Výrobca ušetril aj pár gramov na hmotnosti a urobil naozajstný kompakt.

Super výkon v zmenšenom tele, to je hlavná charakteristika Sony Xperia Z3 Compact

Super výkon v zmenšenom tele, to je hlavná charakteristika Sony Xperia Z3 Compact

Konektor pre slúchadlá je na vrchnej hrane, nabíjací microUSB na ľavej a za záslepkou. Na ľavej hrane je aj šachta na microSD pamäťovú kartu (maximálne 128 GB), dvojpinový magnetický konektor na nabíjanie v kolíske a šachta na nanoSIM kartu. Tlačidlo zapnutia, ovládanie hlasitosti a dvojúrovňová spúšť fotoaparátu sú na pravej hrane. Dlhším podržaním tlačidla spúšte dokážete vytvoriť snímok aj pri zamknutom telefóne, celkovo potrebuje Z3-ka na realizáciu fotky z vypnutého stavu niečo okolo dvoch sekúnd.

Displej je pokrytý ochranným sklom, rovnako na strane displeja ako aj na zadnej strane zariadenia. Ak často nosíte mobil s kľúčmi v jednom vrecku, nestane sa vám to, čo s iPhonom – že predná časť je ako nová a zadný hliníkový kryt nepríjemne poškriabaný.

Dotyková plocha Triluminos displeja reaguje na výbornú, dokonca aj automatická regulácia jasu fungovala výborne. Farby sú sýte, nedochádza k degenerácii farieb pri pohľade zboku, dobre je zobrazená aj čierna. IPS panel zohral svoju úlohu na jednotku a v kombinácii s HD rozlíšením je výsledkom krásny a jemný obraz. Dobre si užijete sledovanie filmov pri ceste vlakom v zatemnenom kupé ako aj prezeranie fotografií na priamom slnku. Veľmi nás potešila funkcia inteligentného podsvietenia, ktorá ponechala zapnutý displej dovtedy, pokým sme ho držali v ruke. Nad a pod displejom sa nachádza stereoreproduktor, takže nedochádza k útlmom pri položení telefónu na stôl. Nad displejom si všimnete predný fotoaparát (2,2 Mpix), senzor okolitého osvetlenia a vedľa neho je viacfarebná dióda, ktorá šikovne informuje o rôznych stavoch telefónu.

Vo vnútri je štvorjadro Snapdragon 801. Pohodlne zvládne prehrávanie full HD videí, všetky hry, na ktoré si na mobile spomeniete a iba občas budete pociťovať prehrievanie plastov – ak ste fanúšik náročnejších mobilných hier. Pri bežnom používaní chválime svižnosť a reakcie systému, na zamŕzanie tu môžete zabudnúť. Kapacita RAM je 2 GB, čo postačuje. Z interných 16 GB je po prvom spustení dostupných niečo mierne cez 11 GB, ale podpora microSD do 128 GB je dobrá správa. Bezdrôtová konektivita zahŕňa 4G pripojenie, Wi-Fi AC a GPS/GLONASS. NFC a Sony idú ruka v ruke, Sony je zároveň najväčším producentom NFC príslušenstva.

Sony vie, že do budúcna bude predávať hlavne obsah a Sony Entertaiment má toho veľa. Zabudovaný hudobný prehrávač vám tak sám dohľadá slová danej skladby, informácie o interpretovi či prehrá videá k danej skladbe a ďalšie doplnky si môžete stiahnuť. Fotoaparát je super a patrí do TOP 5, čo dnes v mobilnom foto svete môžete nájsť. 25 mm širokouhlý objektív, senzor s veľkosťou 1/2,3 palcov, fotografia v rozlíšení 20,7 Mpix či 4K video pri rýchlosti 30 fps. Vyskúšajte aj video v kvalite 720p pri rýchlosti 120 fps so štvornásobným spomalením. Ak týmto funkciám prídete raz na chuť, o zábavu máte postarané. Zabaviť sa môžete s rozšírenou realitou a nechať dinosaura prechádzať sa po vašich detských fotografiách. Ďalšie parametre môžete ovplyvniť v nastaveniach.

Prečítajte si tiež:
Kúpiť či nekúpiť Xperia Z3+?
Crash test Sony Xperia Z3
Pozrite si ako sme Lenku Šóošovú preniesli do virtuálnej reality.

Odporúčame vyskúšať dve veci. Nahrávanie a prehrávanie 4K videí, čo je super, ale musíte mať aj poriadne veľkú microSD kartu. Druhou vecou je streamovanie videa – veľmi šikovná a pritom skôr zabudnutá funkcia. Social live umožňuje stremovať video priamo na Facebook či YouTube. Chcete spraviť krátky párminútový live prenos odkiaľkoľvek a zadarmo? Xperia Z3 Compact to dokáže!

Stamina režim batérie je opäť niečo, čo sa dá dobre využiť. Bežne sme na batériu dosiahli v priemere 2 dni na jedno nabitie aj pri plnom nasadení. Stamina vám tento čas ešte dokáže predĺžiť vypínaním nepoužívaných funkcií.

Tejto situácie sa pri Sony Xperia Z3 Compact nemusíte báť

Tejto situácie sa pri Sony Xperia Z3 Compact nemusíte báť

Pri súčasnej odporúčanej cene 469 Eur prináša Xperia Z3 Compact dobrý pomer výkon/cena. Kvalitný fotoaparát, stupeň krytia IP68, výborný displej i konektivita a super výdrž. Kvalita reproduktorov mohla byť o kúsok lepšia, ale zase Sony ma výborné slúchadlá na hudbu či externý reproduktor. Xperia Z3 Compact si tak odnáša ocenenie za špičkový výkon v malom tele.

 

Príslušenstvo pre mobilné zariadenia Xperia

Prinášame vám aj výber užitočného príslušenstva pre mobilné zariadenia Xperia.

SmartBand Talk SWR30 je náš obľúbený náramok na sledovanie dennej aktivity používateľa s podporou prenosu hlasu. Cena je 159,90 Eur

SmartBand Talk SWR30 je náš obľúbený náramok na sledovanie dennej aktivity používateľa s podporou prenosu hlasu. Cena je 159,90 Eur

 

Sony Remote and Handset BRH10 je šikovná kombinácia diaľkového ovládača a handsfree súpravy. Cena je 69,90 Eur

Sony Remote and Handset BRH10 je šikovná kombinácia diaľkového ovládača a handsfree súpravy. Cena je 69,90 Eur

 

Sony Bluetooth Speaker BSP10 je malý reproduktor, ktorý vám poslúži ako výborná hudobná pomôcka na doma alebo chatu, menšiu párty či na letný piknik. Dokáže generovať zvuk 10 W a cena je od 56 Eur

Sony Bluetooth Speaker BSP10 je malý reproduktor, ktorý vám poslúži ako výborná hudobná pomôcka na doma alebo chatu, menšiu párty či na letný piknik. Dokáže generovať zvuk 10 W a cena je od 56 Eur