Pri kolonizácii Mesiaca budú potrebné aj vozidlá.

Dopravenie veľkého rovera na Mesiac je jedným zo strednodobých plánov spoločnosti SpaceX, ktorej šéfuje excentrický technologický guru Elon Musk. Vyplýva to z dohody medzi jeho vesmírnou spoločnosťou a firmou Astrolab, pričom k preprave rovera by malo dôjsť v roku 2026 pomocou vyvíjanej vesmírnej lode Starship. Informovali o tom New York Times.

Astrolab stavia vozidlo, o ktorom dúfa, že jedného dňa bude po povrchu Mesiaca prevážať vybavenie, zásoby, ale aj ľudí. Jej rover FLEX (Flexible Logistics and Exploration) má veľkosť približne ako Jeep Wrangler, takže je o niečo väčší ako rover NASA Perseverance na Marse.

Bude vybavený okrem iného robotickým ramenom na pomoc s nakladaním a vykladaním nákladu a dokáže naraz prepraviť dvoch astronautov. Predpokladaná rýchlosťou tohto lunárneho vozítka má byť okolo 24 m/h.

Astrolab tvrdí, že po pristátí na Mesiaci sa FLEX stane najväčším pohyblivým roverom na povrchu tejto obežnice Zeme. Firma už má údajne zákazníkov, ktorí čakajú na využitie jej vozidla na prepravu nákladu počas misie Starship v roku 2026.

Vo vzdialenejšej budúcnosti by podľa generálneho riaditeľa Astrolabu Jareta Matthewsa mohol FLEX pomôcť pri budovaní trvalej základne na Mesiaci a prenikaní ľudí do jeho rôznych oblastiach. Doplnil, že konečným cieľom firmy je mať na Mesiaci celú flotilu roverov.

Matthews predtým pracoval práve pre SpaceX. Jeho súčasná spoločnosť je oveľa menšia, ide zatiaľ vlastne iba o firmičku so zhruba dvadsiatkou zamestnancov na plný úväzok.

Automaticky riadené vozidlá nazvané Lunochod vyslal na Mesiac ešte v 70. rokoch 20. storočia Sovietsky zväz a vlastný rover nedávno na túto obežnicu dopravila aj Čína. Spojené štáty americké síce zatiaľ žiadny robotický rover na Mesiac nevyslali, ale v rámci misií Apollo 15, 16 a 17 mohli jej astronauti ma Mesiaci šoférovať špeciálnu buginu.

Zdroj: Nytimes.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.