Takmer polovicu všetkých emailov tvorí spam.

V rokoch 2008 až 2010 tvoril spam 90% emailovej komunikácie. Bolo to dané tým, že „spammeri“ prestali využívať vlastné servery a začali budovať veľké siete zavírených počítačov, ktoré sa stali distribútormi nevyžiadanej pošty. Nakoľko sa spam odosielal z veľkého množstva zariadení, bola jeho distribúcia efektívnejšia.

Jednou z takýchto sietí bola aj Mariposa, ktorá obsahovala 13 miliónov počítačov. Ďalšia botnet sieť, Waledac, dokázala odoslať 1,5 miliardy spamových emailov každý deň. Postupne sa tieto siete podarilo zrušiť a počet nevyžiadanej pošty začal od roku 2011 klesať. Vtedy bol pomer spamu k normálnej pošte 3 k 1.

Spam a jeho podiel v emailovej komunikácii

Spam a jeho podiel v emailovej komunikácii

Bezpečnostná spoločnosť Symantec informuje, že v júni 2015 dosiahol podiel spamu 49,7%. Počet nevyžiadanej pošty dlhodobo klesá, avšak údaj z polky aktuálneho roka je najlepším výsledkom za posledných 10 rokov.

Dá sa očakávať, že tento trend bude pokračovať. Hoci sa niektorí bezpečnostní experti obávali, že sa objavia nové botnety, zatiaľ sa tak nestalo. Hackeri sa podľa Symantecu začali venovať novým komunikačným kanálom. Namiesto nevyžiadanej poštyy šíria podvodné linky, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach a spamujú priateľov používateľov, ktorí na odkaz kliknú. Na podvodné odkazy nedávno upozorňoval aj ESET.

Zdroj: Quartz

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit